Marea Britanie si Spania au ajuns la un compromis in disputa privind Gibraltarul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marea Britanie si Spania au ajuns la un compromis in disputa privind Gibraltarul

Marea Britanie si Spania au solutionat o veche disputa privind Gibraltarul, care a impiedicat UE sa ratifice o serie de conventii internationale, printre care mai multe tratate in domeniul aviatiei si protectiei copiilor, au anuntat marti autoritatile britanice, citate de Reuters.
Marea Britanie a anuntat ca acordul va permite UE sa ratifice Conventia de la Haga pentru Protejarea Copiilor incheiata in 1996 si Conventia privind Interesele Internationale din domeniul Echipamentului Mobil incheiata la Cape Town in 2001, un acord important din sectorul aviatic.
"Sint incintat ca, prin acordul Guvernului din Gibraltar si in spiritul cooperarii continue, am incheiat o serie de acorduri cu Spania care permit UE sa progreseze si sa ratifice astfel de instrumente", a precizat ministrul britanic de Externe, David Miliband, intr-o declaratie adresata Parlamentului.
Ratificarea unor conventii de catre UE a fost suspendata timp de mai multi ani din cauza disputei dintre Londra si Madrid privind suveranitatea asupra Gibraltarului, colonie britanica situata in sudul Spaniei.
Spania s-a opus planurilor Londrei de a desemna o serie de oficiali din Gibraltar pentru a administra tratatele, motivind ca un astfel de demers ar recunoaste faptul ca Gibraltarul dispune de competente in domeniul politicii externe, prerogative respinse de Madrid.
Obiectiile formulate de Spania au dus la blocarea procesului de ratificare a respectivelor conventii internationale, deoarece este nevoie de unanimitate in rindul statelor comunitare.
Miliband a declarat ca Marea Britanie si Spania au ajuns la un compromis prin care dialogul dintre Spania si Gibraltar privind tratatele internationale se va desfasurea prin medierea Londrei.
Conventia de la Haga din 1996 vizeaza disputele familiale privind custodia asupra copiilor si rapirile de copii. Conventia de la Cape Town faciliteaza eforturile companiilor care inchiriaza avioane de a-si recupera aparatele in cazul in care operatorii nu isi achita datoriile.
Marea Britanie a cucerit Gibraltarul in 1704, iar Spania a cedat suveranitatea noua ani mai tirziu, dar incearca de atunci sa recistige controlul asupra acestui punct strategic amplasat la intrarea in Marea Mediterana.
Negocierile din ultimii ani dintre Londra, Madrid si Gibraltar, menite sa duca la imbunatatirea relatiilor, s-au incheiat cu suspendarea unei inerdictii impuse zborurilor directe intre Spania si colonia britanica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro