Marea decapitare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marea decapitare

* noii directori vor avea mandat de 4 ani, iar la finele guvernării vor putea fi schimbaţi legal, fără obişnuitele mofturi de victime politice

După luni de zile de negocieri, coaliţia PSD-PDL a reuşit performanţa de a demite, în câteva zile, mii de directori şi directori adjuncţi ai serviciilor deconcentrate din toată ţara. Astfel, în urma unei ordonanţe de urgenţă publicate miercuri în Monitorul Oficial, toţi şefii serviciilor deconcentrate şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale ar fi trebuit să primească în cursul a două zile, joi, 23 aprilie şi vineri, 24 aprilie, decizii de demitere. Ieri, la Brăila, cei mai mulţi dintre cei vizaţi primiseră deja documentul, puţini fiind cei care încă mai aşteptau un semn de la forul superior. Oricum, pentru toţi, în următoarele 30 de zile intră în vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru funcţiile de conducere. În plus, în şedinţa de săptămâna viitoare, Executivul va aproba prin Hotărâre de Guvern modelul contractului de management pe care viitorii şefi ai serviciilor deconcentrate trebuie să şi-l asume. La Brăila, noul act normativ înseamnă decapitarea a aproape 50 de directori, cu menţiunea că unii dintre ei vor reveni în funcţii, dat fiind că sunt nominalizaţi deja de PSD sau PDL ca viitori "directori coordonatori", aşa cum este noua titulatură. Aceştia vor fi numiţi prin act administrativ al ordonatorului principal de credite în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea căruia funcţionează serviciul. Potrivit OUG amintite, una dintre condiţiile prevăzute pentru ocuparea acestor funcţii este ca persoana să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică. În plus, trebuie îndeplinite şi alte "criterii specifice", stabilite de ordonatorul principal de credite. În termen de maximum 32 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, ordonatorii principali de credite trebuie să organizeze testul de evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor manageriale, pe baza proiectelor de management. Evaluarea candidaţilor se va face de comisii formate din specialişti în domeniul respectiv, din care va face parte şi câte un reprezentant al prefecturii judeţului. Funcţiile de conducere vor fi exercitate în baza unui contract de management, pe o perioadă de maximum 4 ani. Contractul, care este asimilat contractului individual de muncă, prevede, printre altele, obiectivele şi indicatorii specifici de performanţă.

"Noi avem oamenii pregătiţi să preia aceste direcţii deconcentrate"

La nivel local, conducerile celor două partide sunt în mare fierbere, pregătiţi să-şi instaleze, în câteva zile, zeci de directori, în a căror listă au tot fost operate modificări.

Prim-vicepreşedintele PSD Brăila, Aurel Simionescu, consideră salutară această nouă reglementare, în condiţiile în care se stabileşte clar până la ce nivel se poate merge cu schimbările politice, care oricum se făceau, mai mult sau mai puţin mascat, la fiecare patru ani: "În mod normal, aceste schimbări ar fi fost mai bine să se facă printr-o lege, nu printr-o Ordonanţă de Urgenţă, pentru că legea este discutată şi îmbunătăţită, înainte de a fi votată. Trebuie însă, sub o formă sau alta, să ne asumăm răspunderea pentru instalarea unor noi şefi de servicii deconcentrate, la schimbarea guvernării şi era firesc să stabilim, printr-un act clar şi până la ce nivel mergem cu numirile politice. Noi avem oamenii pregătiţi să preia aceste direcţii deconcentrate, unii dintre ei ştiau de circa o lună că vor prelua aceste sarcini, alţii dintre cei pe care i-am nominalizat au fost schimbaţi pe parcurs, din diferite motive. Dintre cei anunţaţi deja pentru aceste posturi, varianta cu Cristian Balcan la Drumuri Naţionale a căzut, în locul lui urmând să rămână actualul şef, doamna Corban, iar la AJOFM am renunţat la propunerea cu Ciprian Cuzmin şi va rămâne Simona Ely-Chioibaş".

În ceea ce-l priveşte, şi preşedintele PDL Brăila, Eugen Bădălan, consideră că este un succes faptul că s-a reuşit, în sfârşit, să se pună în practică actul legislativ prin care şefii deconcentratelor să fie recunoscuţi în mod deschis, oficial, ca oameni numiţi politic şi să se poată face în mod firesc schimbarea lor, odată cu schimbarea guvernului, fără eternele comentarii, apărute la fiecare patru ani: "Nu ştiu când se va întâmpla, exact, ca fiecare director de deconcentrate din Brăila să primească decizia de demitere aferentă, pentru că acestea vin de la fiecare minister în parte, însă, în principiu, nu va dura decât câteva zile. În ceea ce ne priveşte, lista candidaţilor pentru directori, la serviciile arondate PDL, rămâne cam aceeaşi, cu menţiunea că Marcel Stănescu, ce era propus pentru filiala locală Apele Române a renunţat, zilele trecute, la această nominalizare. Am avut o discuţie cu el şi mi-a spus că a renunţat la acest post, pentru că este în discuţie şi acel act normativ cu privire la cumulul pensiei cu salariul şi nu vrea să renunţe la pensia militară. În acest context, nominalizarea noastră pentru direcţia respectivă va fi actualul şef, Adrian Turiac. Cred că aceste schimbări trebuia operate în decembrie sau ianuarie, nu trebuia pierdut timpul, pentru că este evident că Guvernul unei coaliţii nu poate să-şi pună în practică programul, prin oamenii numiţi politic de un alt partid. Trebuie să intrăm în normalitate şi să acceptăm ideea că managementul în serviciile deconcentrate trebuie schimbat, la schimbarea Guvernului. Nu putem să luăm în seamă acuzele liberalilor privind faptul că schimbăm aşa-zişii specialişti de la conducerea direcţiilor respective, pentru că, în definitiv, acei oameni au ajuns «specialişti», pentru simplul motiv că erau membri PNL. Nu, cei care sunt cu adevărat specialişti în domeniile respective şi care formează osatura serviciilor deconcentrate, de la nivelul doi în jos, nu vor fi schimbaţi, ci experienţa lor va fi folosită în continuare, de un nou manager. Ceea ce am făcut noi acum se întâmplă şi în Franţa şi nimeni nu mai comentează nimic!".

Prefectul judeţului, Loredana Alexandru, ne-a declarat ieri că nu a fost informată de cineva anume, la nivel local, cu privire la iminenta schimbare a şefilor serviciilor deconcentrate, însă nici nu consideră că era cazul să fie informată cu privire la aceste aspecte, întrucât aceasta este o prevedere a unui act normativ pe care îl cunoaşte foarte bine: "Până la acest moment nu am fost anunţată că va fi schimbat din funcţie un director sau altul şi nici nu cred că trebuia să fiu informată de cineva. Eu ştiu de apariţia acestei Ordonanţe de Urgenţă, cunosc şi conţinutul ei şi este evident că vor fi schimbaţi directorii de deconcentrate, nu unul sau altul, ci toţi. Mi se pare şi normal să fie aşa, întrucât aşa prevede actul normativ amintit. Oricum, noii şefi vor da un concurs, se vor semna şi nişte contracte de management, deci schimbarea nu se va face la întâmplare, ci pe criterii foarte bine stabilite".

Lista viitorilor directori coordonatori

Amintim că de-a lungul ultimelor săptămâni, liderii PDL şi PSD au oferit presei informaţii cu privire la persoanele nominalizate în diverse direcţii. Astfel, conducerea PDL a dat publicităţii lista completă a viitorilor săi directori, imediat ce ea a fost aprobată la nivelul conducerii organizaţiei, iar pe parcurs au fost anunţate şi modificările apărute în document. Potrivit datelor pe care le deţinem la această oră, lista arată astfel : APIA - George Dragu, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - Petrică Drăgan, Electrica Furnizare - Dinu Lungu, Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală - Traian Cişmaş, Inspectoratul Teritorial de Muncă - Victor Voiculeţ, Casa Judeţeană de Pensii - Sorin Enache, Autoritatea Rutieră Română - Marian Sârbu, Registrul Auto Român - Valentin Cruceru, ANIF- Alfredo Pascale, SC Termoserv - Adrian Pintilie, Agenţia de Intervenţii şi Servicii Energetice - Fănel Drăgulin, Agenţia de Prestaţii Sociale - Anca Vasiliu, RA AFDJ - Ionel Badea, Administraţia Naţională Apele Române - Adrian Turiac, Autoritatea Naţională a Vămilor - Ady Marius Perşoiu, ADS - Mihaela Mirică, SNIF - Eugen Bogdan, Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) - Neculai Zotoi, Autoritatea Naţională pentru Tineret - Direcţia Taberelor- Sorin Constantin, Inspectoratul pentru Controlul Seminţelor - Elena Mocanu, Biroul de Metrologie - Dan Mitrofan, ANL - Gurlea Florin Florică. În plus, la Statistică, PDL îl doreşte director adjunct pe Cristian Ifrim.

Amintim că la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, adjudecat de PDL, a fost instalat deja PSD-istul Viorel Mortu.

În ceea ce-i priveşte pe social-democraţi, aceştia au anunţat următorii nominalizaţi: Direcţia Finanţelor Publice - Vasile Abraşu, Drumuri Naţionale - Corban, Garda de Mediu - Marian Dragomir, Direcţia pentru Sport - Ionuţ Puiu, OJPC - Dumitru Marta, la Direcţia Muncii - Laura Ţupea, la Direcţia Silvică - Costică Vicol, Direcţia Sanitar-Veterinară - Gicu Drăgan, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate - Mariana Tarachiu, AJOFM - Simona Ely-Chioibaş, Agenţia de Protecţia Mediului - Liliana Ioan, Direcţia pentru Cultură şi Culte - Virginica Sâmpetru, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Alexandru Sculschi, APDRP - Gheorghe Voicu, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură -Marian Coadă, SC Termoelectrica SA - Viorel Cotigă, Electrica Distribuţie - Ştefan Rădulescu, Organisme Intermediare Regionale pentru POS-DRU - Emilia Voicu, filiala locală a Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime - Mocanu. Au mai rămas încă în discuţie Inspectoratul în Construcţii, unde o variantă este Silviu Mangiurea, fiind şi alte nume luate în calcul şi Garda Financiară.

Decă a primit deja decizia de demitere

Contactat telefonic, Ilie Decă, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila a explicat că a primit decizia de demitere. "Aşa cum prevede actul normativ prin care se reglementează activitatea şefilor serviciilor publice deconcentrate, în următoarele 30 de zile se derulează perioada de preaviz. În acest interval, ordonatorii principali de credite organizează testul de evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor manageriale, pe baza proiectelor de management, a viitorilor conducători ai serviciilor publice deconcentrate. Directorii notificaţi pot opta pentru un post liber în structurile din teritoriu ori se pot prezenta la această comisie de evaluare. Deocamdată nu m-am hotărât ce voi face, dar mai este timp", a declarat sursa citată.

Viitoarea formulă de conducere a instituţiei îi are în componenţă pe Vasile Abraşu, director general, Mihaela Marcu şi Cătălin Picuş, directori generali adjuncţi.

Important de menţionat este că decizii de demitere au sosit şi la Garda Financiară precum şi la Direcţia Vamală. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Miron Moldovan, a anunţat că în cursul zilei de ieri au fost trimise notificările de demitere instituţiilor din subordine. "Este vorba de 252 de directori din direcţiile judeţene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, 30 de directori din inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor, 27 din inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, 84 din centrele judeţene de plăţi şi intervenţie pentru agricultură, 65 de la oficiile judeţene de consultanţă agricolă, 41 din cele pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, 42 de la oficiile de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit, 37 de la oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene şi 42 de la direcţiile silvice judeţene şi cea a municipiului Bucureşti", a declarat Moldovan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro