Marele Premiu al Festivalului „Chira Chiralina”, adjudecat de Jacqueline Alessia Crăciun, din Craiova | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Marele Premiu al Festivalului „Chira Chiralina”, adjudecat de Jacqueline Alessia Crăciun, din Craiova

• Jacqueline Alessia a primit, odată cu Trofeul festivalului, și un cec de 4.000 de lei din partea organizatorilor • Premiul I a fost câștigat de grupul folk „Frații Călin”, din Bârlad, Premiul al II-lea de duetul Andrei Rareș Bândilă & Dimitrie Cristian Milea, din București, iar Premiul al III-lea de Ecaterina Oprea & Băluță Răzvan, din Galați • Premiul pentru popularitate, de 1.000 de lei, a rămas la Brăila, fiind adjudecat de Mihnea Oprea

 

Marele Premiu și Trofeul Festivalului Național de Folk „Chira Chiralina” - Ediția a XVII-a, organizat de Consiliul Județean Brăila - prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale - și Primăria Municipiului Brăila, și care s-a desfășurat weekendul trecut (23-24 noiembrie) la Casa Tineretului, a fost câștigat de Jacqueline Alessia Crăciun, din municipiul Craiova.

Evenimentul s-a desfășurat pe două secțiuni: recital și concurs cu 10 concurenți din Brăila, Ploiești, Piatra Neamț, Vaslui, Galați, Dorohoi, Bârlad, Craiova, București, Iași, „tineri care au luptat pentru premiile acestei ediții, pentru faimă și recunoaștere, pentru tradiție și un folk nemuritor”.

„După zeci de ore de repetiții și alte sute de ore de emoții ce i-au străbătut pe concurenți, premiile au fost adjudecate după cum urmează: Marele Premiu de 4.000 de lei a mers la Craiova, la Jacqueline Alessia Crăciun, Premiul I (2.500 de lei) a fost adjudecat de gemenii din Bârlad, Grupul folk „Frații Călin”, doi tineri pentru care nu există limite pe care să nu le poată depăși, dat fiind faptul că, la vârsta de 15 ani, au reușit să își adauge în palmares un astfel de rezultat; Premiul II (2.000 de lei) a mers către București, la duetul excepțional ce a emoționat publicul prin versurile melodioase pe care, cu siguranță, le vom mai auzi, Andrei Rareș Bândilă și Milea Cristian Dimitrie; Premiul III (1.500 de lei) a fost adjudecat de Ecaterina Oprea și Răzvan Băluță, din Galați; Premiul pentru cea mai buna creație (1.000 de lei) le-a dovedit „Dacilor liberi”, din Bârlad, că strămoșii noștri glăsuiesc prin versurile lor; Premiul pentru virtuozitate instrumentală (1.000 de lei) s-a oprit la Culicianu Elys, din Dorohoi, un tânăr interpret care a promis că nu se va opri aici și că va promova muzica folk pretudindeni, iar Premiul pentru popularitate (1.000 de lei) a rămas la Brăila, adjudecat de Mihnea Oprea, o voce promițătoare, un talent ce a făcut Brăila mândră din nou”, ne-au precizat surse din cadrul organizatorilor festivalului.

Juriul festivalului , care a notat cu obiectivitate calitatea vocii și a valorii interpretative, dificultatea repertoriului, expresivitatea, sincronizarea, calitățile ritmice, stilul interpretativ, autenticitatea, originalitate, improvizația, omogenitatea, armonizarea și virtuozitatea instrumentală, a fost alcătuit din: Ducu Bertzi (președinte), Veronica Dobrin, Cristi Dumitrașcu, Badale Raul Ionuț și Cornel Cristei, cei care, rând pe rând, au înmânat premiile câștigătorilor.

Mult-așteptatele recitaluri au fost, de asemenea, răsplătite cu vii aplauze. Sâmbătă, 23 noiembrie, a avut loc recitalul Cristi Dumitrașcu & Plan B și cel al Trupa TVA - „Sunt un frate tânăr” (un proiect cu muzică și poezie în memoria lui Florian Pittiș). Duminică, 24 noiembrie, a avut loc microrecitalul trupei „Summer nights” (câștigătorii Marelui Premiu al ediției 2023) și recitalul extraordinar Damian Drăghici - „Meditații românești”.

Atmosfera de festival a fost completată de evenimentele culturale adiacente, desfășurate în foaierul Casei Tineretului, cu sprijinul partenerilor care s-au alăturat evenimentului: Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru, Tatiana Mincă - artizan, Marioara Pîrlitu - meșter popular, Geanina Matei - meșter popular, „Honey Loriana Bio”, prin inimoșii Dan Iorga și Loredana și, desigur, Atelierul mâinilor iscusite (atelier al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila).

Sâmbătă, 23 noiembrie, Casa Tineretului a găzduit, de asemenea, vernisajul Expoziției „Cri, cri, cri… Toamnă gri!” a Atelierului de pictură al Centrului de Creație Brăila, „Dansul de linie”, un program artistic susținut de Atelierul „Mens Sana in corpore sano” al CJCPCT și, nu în ultimul rând, spectacolul „În pragul iernii absolute”, ediția a XII-a, un program de muzică folk și poezie dedicat memoriei poetului Adrian Păunescu.

„Nu au lipsit din program nici interviurile cu invitații și concurenții ce ne-au împărtășit, la cald, emoțiile și opiniile cu privire la această ediție a festivalului, iar amfitrionii evenimentului, Suzana Purice și Cristi Dumitrașcu au fost cei care au oferit publicului o prezentare de excepție a celei de a XVII-a ediții a Festivalului Național de Folk „Chira Chiralina”. Brăila continuă promovarea acestei tradiții importante, muzica folk ce va dăinui prin fiecare ediție a Festivalului Național de Folk „Chira Chiralina”. Ne înclinăm în fața fiecăruia dintre voi, publicul nostru drag, nelipsit de la evenimentele organizate la Brăila, vă mulțumim și promitem că vom continua, pentru voi!”, a mai precizat sursa citată.

Duminică, 24 noiembrie, în foaierul Casei Tineretului a avut loc festivitatea de premiere din cadrul Concursului Naţional de Literatură Umoristică - Ediția a VIII-a, un „eveniment anual, competitiv, ce are drept scop cultivarea literaturii umoristice în literatura de gen a Brăilei” și descoperirea şi promovarea de noi talente literar-artistice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro