Medic acuzat de moartea unui om al străzii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medic acuzat de moartea unui om al străzii

Un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Brăila este acuzat că s-ar face vinovat de moartea unui pacient, al cărui cadavru a fost găsit de Poliţie pe o stradă din municipiu, a doua zi după ce a beneficiat de servicii medicale la UPU. Bărbatul decedat, Focea Cornel, de 36 de ani, din oraşul Însurăţei, era cunoscut ca om al străzii, bolnav de oligofrenie şi de TBC, care trăia din mila comunităţii şi a ajuns la UPU Brăila în dimineaţa zilei de 19 aprilie, cu diagnosticul de trimitere "politraumatism prin agresiune". Cazul lui a fost sesizat la redacţie de către Dănuţ Lungu, de profesie medic veterinar, din Însurăţei, care acuză medicul de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Rozalia Coman, că nu ar fi dat "importanţa cuvenită" acestui pacient. De altfel, semnatarul sesizării a făcut reclamaţie la Parchet şi plângere la Colegiul Medicilor Brăila împotriva medicului Rozalia Coman. "Mă preocupa soarta acestui om, îl ajutam, îi dădeam mâncare şi îmbrăcăminte, ca mulţi alţi membri ai comunităţii. Eu sunt şi consilier local în Însurăţei şi, în această dublă calitate, m-am implicat pentru că mi s-a părut ciudat că, la o zi după ce a fost la Urgenţe, Focea Cornel a fost găsit mort", a precizat Dănuţ Lungu. Se pare că Focea Cornel fusese victima unei agresiuni în noaptea de 18 spre 19 aprilie şi a ajuns la Urgenţe chiar în ziua de Paşti, cu un ochi umflat. "La sosirea la UPU, cazul a fost preluat de către dr. Coman Rozalia care a stabilit diagnosticul "Hematom palpebral" şi a solicitat consult de specialitate la Oftalmologie, Neurologie şi Radiologie (radiografie de craniu). Dr. Coman Rozalia susţine că pe parcursul investigaţiilor pacientul a fost necooperant cu personalul medical, solicitând să fie lăsat să plece din spital. Fapt care s-a şi întâmplat. În registrul de consultaţii al UPU, în dreptul numelui acestuia figurează menţiunea «refuză internarea». Focea Cornel a fost lăsat să plece singur pe stradă, în ciuda faptului că recent fusese victima unei agresiuni, nu avea domiciliul în municipiul Brăila, nu avea aparţinători, era analfabet, era îmbrăcat sumar, avea TBC şi, cel mai important, din cauza afecţiunilor psihice grave de care suferea, nu avea discernământul necesar pentru a consimţi sau a refuza internarea, neînţelegând importanţa acestor decizii", arată Dănuţ Lungu.

Găsit mort pe stradă, în prima zi de Paşti

La mai puţin de 24 de ore după ce Focea Cornel a fost adus la UPU, a fost găsit mort de către Poliţia Municipală pe una dintre străzile Brăilei. Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila a stabilit ca şi cauză a morţii o afecţiune pulmonară, diagnosticul necropsic fiind "pneumopatie acută", iar ca dată a decesului a fost consemnată ziua de 20 aprilie. "Consider că dacă în noaptea de 19 spre 20 aprilie, Focea Cornel a murit în urma unei pneumopatii acute, el era suferind de această boală şi în cursul dimineţii când a fost examinat de către dr. Coman, care dacă ar fi dat importanţa cuvenită acestui caz şi-ar fi dat seama care este gravitatea situaţiei şi ar fi făcut tot posibilul să îl reţină în spital, mai cu seamă că pacientul era grav bolnav psihic şi nu era capabil să conştientizeze importanţa şi semnificaţia refuzului internării. Chiar dacă dr. Coman a considerat că din punct de vedere medical nu era necesar să îl interneze, putea să îl trateze ca pe un caz social şi astfel el nu ar fi ajuns să moară pe stradă. Personal, consider că dacă Focea Cornel ar fi fost spitalizat acesta nu ar fi murit în aceste condiţii, iar vinovată de moartea acestuia o consider pe dr. Coman Rozalia", susţine Dănuţ Lungu. Preşedintele Colegiului Medicilor Brăila, dr. Florin Ioan, a declarat că s-a deschis o anchetă în acest caz, urmând ca în termen de 14 zile medicul acuzat să-şi susţină punctul de vedere. Conducerea spitalului a precizat, prin reprezentanţii abilitaţi, că va formula un punct de vedere cu privire la acest caz numai după ce Colegiul Medicilor va finaliza ancheta. Medicul acuzat, dr. Rozalia Coman, nu a făcut niciun comentariu, invocând o clauză de confidenţialitate din contractul de muncă. Dănuţ Lungu este convins că medicul pe care-l acuză nu va fi sancţionat, dar speră că pe viitor dr. Rozalia Coman va trata pacienţii cu toată atenţia. "Consider că nu se va întâmpla nimic, singurul lucru pe care-l sper este ca d-na doctor împotriva căreia am făcut plângerea să înveţe din această experienţă, ca pe viitor, când va avea în mâini viaţa oamenilor, să nu-i mai trateze superficial", a spus Dănuţ Lungu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro