Medicii de familie, nelămuriţi în privinţa pachetului de servicii medicale de bază | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicii de familie, nelămuriţi în privinţa pachetului de servicii medicale de bază

Medicii de familie brăileni au încă numeroase nelămuriri legate de pachetul de servicii medicale de bază, aşteptând precizări odată cu elaborarea normelor de contractare. Acestea ar trebui finalizate, după cum a anunţat Ministerul Sănătăţii, împreună cu reprezentanţi ai medicilor de familie, în cadrul unui grup de lucru tehnic ce va fi creat săptămâna aceasta. Până atunci, însă, reprezentanţii Societăţii Medicilor de Familie Brăila au multe întrebări la care aşteaptă răspuns. "Pachetul de bază, aşa cum arată, pare complex şi aduce multe modificări în activitatea medicilor de familie şi în modul de adresabilitate a populaţiei către aceştia. Însă avem şi destule nelămuriri deoarece în diverse situaţii se face trimitere la norme, care încă nu există. În mare, ca un element de noutate, se pune accent pe profilaxia primară, respectiv evaluarea periodică a stării de sănătate, cu stabilirea riscului de îmbolnăvire. Problema este cum reuşim să convingem populaţia tânără să vină la medicul de familie pentru un examen complet, având în vedere că cetăţenii sănătoşi nu au acest obicei? Deocamdată nu s-a găsit o soluţie în acest sens", a declarat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila.

Alte necunoscute pentru medicii brăileni sunt legate de modul cum se vor acorda consultaţiile multidisciplinare, destinate pacienţilor cu anumite boli cronice, dar şi de eliberarea reţetelor. "Astfel de consultaţii se desfăşoară interdisciplinar, în ambulatoriul de specialitate. Nu ştim cum va participa la aceste consultaţii medicul de familie, care nu face parte din ambulator. De asemenea, pentru bolnavii cronici stabilizaţi sunt prevăzute servicii medicale o dată la trei luni, când se va elibera şi reţeta. Ce se va întâmpla dacă vine lunar pentru reţetă? Sunt foarte multe necunoscute, elemente noi, neprecizate şi aşteptăm să fie lămurite. Sperăm ca ministerul să consulte medicii de familie la elaborarea normelor, astfel încât rezultatul să fie benefic pentru populaţie", a mai spus dr. Naumov.
Ministerul Sănătăţii doreşte, prin implementarea pachetului de servicii medicale de bază, ca medicul de familie să devină principala verigă în relaţia pacientului cu sistemul sanitar şi, totodată, să contribuie semnificativ la reconsiderarea rolului prevenţiei. Până la implementarea pachetului de servicii medicale de bază, la 1 aprilie, conducerea MS a anunţat că va continua seria de videoconferinţe cu factorii implicaţi la nivel local, astfel încât noile reglementări să poată fi cunoscute, însuşite şi aplicate în mod corect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro