Mesajul senatorilor americani pentru România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mesajul senatorilor americani pentru România

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, aflaţi în vizită în România, au vorbit, în cursul unui interviu, despre necesitatea independenţei energetice a statelor europene şi beneficiile gazelor de şist pentru români, dar şi despre lupta împotriva corupţiei şi desemnarea unui ambasador american la Bucureşti.
Puterea lui Vladimir Putin stă în dependenţa energetică a statelor UE faţă de Rusia, motiv pentru care trebuie să se preocupe de a deveni independente şi să-şi onoreze angajamentele faţă de bugetul prevăzut de NATO, au arătat trei senatori americani.
Cei trei senatori americani au explicat, pentru gandul.info motivele pentru care Rusia trebuie oprită să deţină un monopol energetic, lucru pentru care este necesar un atac faţă de corupţia din unele state europene.
McCain a susţinut că nu vede la adresa României o ameninţare "de tip convenţional" la adresa României, ci una de destabilizare a regiunii şi în special a Republicii Moldova. El a vobit despre faptul că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin "încearcă să folosească diverse instrumente pe care le are la dispoziţie, inclusiv energia, pentru a creşte influenţa rusească mai ales în estul Europei". Senatorul SUA a afirmat că Rusia este "o benzinărie mafiotă care se dă drept ţară".
"Cât priveşte o ameninţare directă de tipul războiului convenţional, nu. Cât priveşte destabilizarea, cred că este o provocare serioasă. (...) Cred că preşedintele Obama este conştient de cât de serioasă este această situaţie, este unul dintre motivele pentru care a dat asigurări privind sprijinul financiar şi alte domenii de cooperare. Deci nu cred că e nevoie să îi spun preşedintelui Obama cât de serioasă este situaţia, dar i-aş spune că, în opinia mea şi a prietenilor noştri europeni, ar trebui să fie mult mai ferm decât a fost faţă de acţiunile lui Vladimir Putin", a susţinut senatorul american.

Independenţa energetică şi corupţia

La rândul său, senatorul Johnson a susţinut că, dacă nivelul corupţiei din Europa ar fi redus, ar fi atrase investiţii necesare exploatării propriilor resurse naturale.
"Dacă am începe să atacăm corupţia din estul Europei, investiţiile ar curge în Europa, aţi putea începe să folosiţi propriile resurse naturale. ştiu că există clar îngrijorări de mediu, dar noi avem o imensă revoluţie energetică în America, din cauza fracturării hidraulice. Voi aveţi aici în Europa resurse de energie şi ar fi de ajutor dacă aţi începe să le exploataţi. Orice se poate face pe termen scurt, pentru a-i semnala lui Putin că zilele sale de monopol s-au terminat, cred că va duce la detensionare şi va mişca lucrurile în direcţia cea bună", a mai spus senatorul american, în interviul pentru gandul.info.
Senatorii SUA au explicat că exploatarea gazelor de şist este o soluţie viabilă pentru independenţa energetică faţă de Rusia, unul dintre aceştia transmiţându-le românilor să se uite la modul în care Vladimir Putin acţionează în Ucraina şi Transnistria
Senatorul Murphy a susţinut că în problema independenţei energetice "există semnale pe termen scurt, dar nu există soluţii pe termen scurt".
"Va fi un angajament pe termen lung în problema independenţei energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-şi creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial, dar Germania îşi închidă centralele nucleare, alte ţări din Europa refuză chiar să aibă o discuţie despre fracturarea hidraulică", a afirmat Murphy.
Acestuia i s-a precizat că în România au fost proteste împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. "Şi în America au fost", a replicat Murphy.

Să permitem aleşilor să-şi protejeze prin vot imunitatea ar fi "de tot râsul", în SUA

Senatorii americani au arătat că lupta împotriva corupţiei este un element fundamental pentru ca investitorii să orienteze atenţia către România, Christopher Murphy afirmând că o dezbatere despre protejarea imunităţii aleşilor ar fi "de tot râsul" în SUA.
Senatorii au fost întrebaţi care ar fi mesajul lor pentru parlamentari, în condiţiile în care după vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, aceştia au votat împotriva ridicării imunităţii unor parlamentari.
Senatorul John McCain a susţinut că mesajul oficialilor SUA este acela că respectă "enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie".
"Cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile. Nu încercăm să le spunem oamenilor de aici ce ar trebui să facă, dar avem anumite standarde universale pe care ne aşteptăm ca toată lumea să le respecte cât mai mult posibil. Ţara noastră nu este lipsită de corupţie, se întâmplă tot timpul, dar ne luptăm cu ea. Deci vrem să vedem progres în acest domeniu. Şi din nou, nu încercăm să interferăm, doar încercăm să spunem clar că ne afectează relaţiile cu România, dar şi cu alte ţări", a spus McCain.
"Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA", a susţinut senatorul Christopher Murphy.

O problemă jenantă

Senatorul american John McCain a declarat că în problema ambasadorului SUA de la Bucureşti, care nu a fost desemnat până la această oră de oficialităţile americane, îi este "jenă", precizând că se va rezolva această situaţie de reprezentare diplomatică.
McCain a fost întrebat care este situaţia cu ambasadorul SUA care trebuia desemnat pentru a reprezenta Statele Unite la Bucureşti.
"Cunoaştem problema şi vrem să o rezolvăm, credem că actualul şef al misiunii face o treabă extraordinară, suntem mândri de munca sa şi a echipei lui, dar vom aborda problema şi vom stabili care este cea mai bună opţiune. Sincer, ne este jenă", a afirmat senatorul american. membru al Comisiei de politică externă a Senatul american.
De asemenea, senatorul SUA Ron Johnson a afirmat că unul din motivele vizitei în România este acela de a avea "o prezenţă diplomatică puternică", fapt pentru care se va pune accent asupra acestui lucru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro