• săptămânal, împreună cu europarlamentarul PSD vom prezenta cele mai importante aspecte discutate în Parlamentul European • inițiativa ziarului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” are la bază nevoia de informare a populației cu privire la ce se întâmplă în PE și cum ne este afectată viața în calitate de cetățeni europeni • astăzi, despre săptămâna 23 – 27 septembrie
Eforturile reprezentanţilor României la Bruxelles - de la europarlamentari, la diplomaţi şi experţi - dau rezultate concrete. Astfel, fermierii români afectați de fenomenele meteorologice nefavorabile vor primi un ajutor european de peste 20 de milioane de euro, care va putea fi triplat cu o contribuţie din fonduri naționale. Şi tot agricultorii noştri vor avea parte, în curând, de simplificarea regulilor Politicii Agricole Comune, după cum promite, în sfârşit, Comisia Europeană.
E loc, însă, de mai bine, spre exemplu în plan energetic, unde cetăţenii UE cer sprijin pentru menţinerea facturilor sub control şi pentru a face pasul spre tehnologiile care să le reducă acasă consumul de energie. Subiectul a fost abordat de europarlamentarul brăilean Mihai Tudose într-o interpelare către Comisia Europeană.
„De când am intrat în Parlamentul European, am asaltat Comisia Europeană cu cereri de eficientizare şi debirocratizare a activităţii ei. Mai repede şi mai mult - asta repet cu încăpăţânare şi văd că sunt semne că lucrurile se mişcă. Nu îndeajuns, dar se mişcă. Aştept de la viitorul Executiv european un ritm mai alert şi o conectare mai mare la problemele oamenilor. Pentru asta, fac echipă cu colegii eurodeputaţi din PSD, să punem presiune şi cer şi celorlalţi români din Parlamentul European să înţeleagă că la Bruxelles trebuie să fim Echipa Naţională, nu să jucăm la nivel de echipe de club, că asta ar însemna resemnarea în liga inferioară ca influenţă”, declară Mihai Tudose, exemplificând:
Sprijin pentru fermierii români
„România e beneficiara unui ajutor concret de la Comisia Europeană - 21,6 milioane de euro pentru fermierii afectaţi de nebunia vremii din anul ăsta. Sunt bani din rezerva pentru agricultură sub formă de sprijin direct, în urma fenomenelor extreme din primăvară şi vară. Nu e suficient şi vom continua demersurile în direcţia asta. Dar vreau să subliniez două aspecte: România e între marile beneficiare ale ajutorului, după Germania şi Italia, iar Guvernului i se dă posibilitatea să intervină cu încă până la 200% în raport cu suma alocată din bugetul național. Ajutorul trebuie distribuit până la 30 aprilie 2025. Urmează ca decizia să fie luată acum de statele membre, în reuniunea Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole, din 7 octombrie”, a precizat eurodeputatul PSD.
Liderul social-democrat menţionează, de asemenea, că agricultorii români vor putea avea parte, în curând, de simplificarea regulilor politicii agricole comune (PAC). „În cadrul Consiliului „Agricultură” de luni, (23 septembrie – n.n) Comisia Europeană a dat asigurări în acest sens, în urma scrisorii semnate de România şi alte 21 de state UE privind provocările reprezentate de noul model de implementare al PAC. Trebuie să fim foarte atenţi la discuţiile ce urmează, pentru că vor avea efect direct, spre exemplu în ceea ce priveşte pragul pentru ajutor de minimis în sectorul agricol”, a evidenţiat Mihai Tudose.
Ajutor pentru gospodăriile afectate de facturile la energie
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD ne-a declarat, totodată, că a cerut Comisiei Europene să vină în sprijinul cetăţenilor români şi din restul UE şi în plan energetic. „Avem datele Eurobarometrului pe energie, care cuantifică impactul măsurilor luate în ultimii ani. UE şi-a schimbat semnificativ legislaţia după criza energetică declanşată de războiul din Ucraina şi pentru a trece la un model mai puţin poluant. Datele sondajului la nivel european arată că 77% din consumatori au luat măsuri pentru reducerea consumului acasă şi 44% la locul de muncă. Trei sferturi spun că eticheta energetică a UE le-a influenţat decizia de cumpărare a unui aparat. Dar numai 25% apreciază că Uniunea a acţionat pentru prețuri la energie mai accesibile. Ce înseamnă asta? Că unii și-au izolat acoperișul, pereții şi ferestrele, câţiva şi-au instalat panouri solare, dar 50% dintre europeni resimt nevoia acută a unui sprijin din partea UE pentru măsurile de reducere a consumului de energie, iar 53% cer ajutor european pentru gospodăriile aflate în situație de sărăcie energetică.
Am adus problema în atenţia Executivului de la Bruxelles, printr-o interpelare cu solicitare de răspuns scris, în această săptămână, (23 – 27 septembrie 2024) şi voi continua să urmăresc atent problematica, pe care şi în mandatul trecut am abordat-o constant în relaţia cu Comisia Europeană”, a subliniat Mihai Tudose.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.