Formula care a permis in Galati, de exemplu, construirea de apartamente pe terasele blocurilor de locuit cu 4 etaje a presupus ca Asociatia de Proprietari sa fie cooptata in proiect intrucit este proprietarul spatiilor comune, inclusiv terasa. Practic, prin intermediul unui contract intre firma de constructii si AP aceasta din urma a pus la dispozitie partenerului spatiul de pe terasa si a primit la schimb bonusuri stabilite prin negocieri directe: reabilitarea subsolului, a retelei de apa-canal, refacerea anvelopei exterioare a imobilului, montarea de interfoane sau inlocuirea usilor de la intrarea in bloc si lista ramine deschisa dupa cum explica firmele de constructii. Ba chiar au fost cazuri in care, in urma negocierii, constructorul a realizat pe cheltuiala proprie contorizarea la nivel de apartament a consumului de gaz metan.
Ar putea fi construite circa 3.500 de garsoniere la penthouse
Potrivit unei statistici realizate de catre Centrul de Consiliere pentru Asociatii de Proprietari din Braila, la nivel local, sint disponibile pentru mansardare circa 200 de blocuri de locuinte, suprafata totala disponibila fiind de peste 150.000 metri patrati. "La o prima evaluare, ar putea fi construite circa 3.490 de apartamente cu o camera avind o suprafata de circa 50 de metri patrati fiecare. Estimarile noastre pornesc de la faptul ca se preteaza pentru mansardare 218 blocuri, avind fiecare, in medie 4 scari. De aici rezulta ca la o medie de 4 garsoniere pe fiecare scara ar putea fi construite nu mai putin de 3.488 apartamente cu o camera. Noi am mai avut contact cu firma din Galati care a realizat mai multe investitii de acest gen in orasul vecin si am identificat la solicitarea acesteia 6 asociatii de proprietari din municipiu care erau de acord cu propunerea. Problemele s-au ivit in momentul in care s-au facut demersurile pentru obtinerea autorizatiei de constructie si la acest stadiu s-au oprit lucrurile", ne-a declarat Dumitru Girbacea, presedintele Centrului de Consiliere pentru Asociatii de Proprietari din Braila. Acesta a explicat mai departe ca, din discutiile cu municipalitatea pe aceasta tema, a reiesit ca ar trebui ca, inainte de extinderea proiectelor de acest gen la nivel de municipiu, sa se emita si sa se aprobe de catre Consiliul Local Municipal o hotarire speciala in acest sens. "Potrivit legislatiei in domeniu, pentru blocurile P^5 este necesara montarea unui lift. In alte orase, printre care si Galati, au fost gasite portite legale astfel incit s-au demarat de mai mult timp lucrarile, condominiurile mansardate fiind incadrate in categorie P^4 plus mansarda fara a mai fi nevoie de instalarea unui lift", a mai spus Girbacea.
O mansarda cu finisaje medii poate fi construita la un pret de 300 euro/mp
Mult mai transant, patronul unei firme galatene de constructii care a propus pentru prima oara astfel de proiecte in Braila, a punctat ca legislatia nu stabileste ca o obligatie montarea de lifturi pentru blocurile de locuinte unde s-au executat mansardari. "Problema a fost studiata in detaliu de catre experti in drept condominial, iar concluzia a fost aceea ca montarea liftului se impune in conditiile in care situatia tehnica permite. Daca am acum o asociatie de proprietari din Braila gata sa semneze contractul cu noi, vom face demersurile legale legate de documentatia aferenta demararii lucrarilor si am s-o depun la Primaria Braila. Daca nu ne elibereaza documentatia necesara efectuarii lucrarilor actionam in instanta institutia si o sa avem cistig de cauza", ne-a declarat omul de afaceri galatean Nicu Bezman. Sursa citata a explicat ca mansardele ofera un confort comparabil cu cel din apartamente, precum si alte avantaje de ordin financiar: in primul rind, un cost de constructie redus cu pina la 50% in raport cu o casa. "Nu exista fundatie, zidaria este putina, ceea ce elimina din start 30% din costuri. In schimb, trebuie acordata o atentie deosebita la izolare. O mansarda cu finisaje medii poate fi construita la un pret de 300 euro/mp. Si viteza de constructie este mare: in circa 6 luni de la emiterea certificatului de urbanism mansarda este gata", a sustinut Bezman. Astfel, realizarea unei locuinte la mansarda, in suprafata de 60 mp, ar avea un cost incredibil de circa 18.000 euro, ceea ce reprezinta o ocazie deosebita in comparatie cu un apartament cu doua camere care, pe piata libera, poate ajunge si la 40.000 de euro.
Mai catolici decit Papa
Desi intreprinzatorii din Galati impreuna cu municipalitatea au gasit solutii care sa permita realizarea unor proiecte investitionale, conducerea muncipalitatii bralene sustine ca nu se pot face mansardari pentru ca legislatia in domeniu nu permite. Mai mult, viceprimarul Lucian Tilea nu crede ca mansardarile de la Galati au fost facute legal. "Daca galatenii au interpretat legea e problema lor. Interpretare nu se face decit la "Cintarea Romaniei" nu in cazul unor legi. Deocamdata, legea nu permite ca la P^4 sa se faca mansardare fara montarea unui ascensor. Asadar, solutia este ori asteptarea momentului in care va fi modificata legislatia, ori sa se monteze lifturi exterioare. Sa nu se inteleaga ca municipalitatea braileana este impotriva mansardarilor, ci doar urmareste sa se respecte legislatia pentru astfel de lucrari", a spus Tilea. Acesta a explicat ca au fost eliberate autorizatii, dar acestea au fost pentru realizarea de acoperisuri de tip sarpanta. "In cazurile in care au cerut autorizatie pentru sarpanta, dar au incercat o mansardare, noi ne-am sesizat la timp si au fost obligati proprietarii sa respecte planul de constructie a unei sarpante", a mai spus Tilea. Ca si potential disponibil pentru constructii de acest gen, oficialul municipal a confirmat ca dintre cele circa 500 de blocuri de locuinte existente in municipiu doar in cazul a 200 de condominiuri s-ar putea aplica solutia mansardarii.
In citeva cuvinte, iata doar citeva avantaje dintre cele presupuse de realizarea unor investitii in mansardarea blocurilor cu 4 etaje:
Pentru Primarie: scade deficitul de locuinte in paralel cu cresterea fondului locativ la nivel de municipiu, precum si cresterea fondului de impozit la capitolul imobile. In plus ofera posibilitatea municipalitatii de a participa la parteneriate de tip "public-privat" in urma carora ar putea deveni proprietarul unor locuinte sociale.
Pentru locatarii imobilului: confort sporit, prin refacerea izolatiei termice, fonice si a hidroizolatiei; eficientizarea consumului de energie termica; amenajarile nu ii costa practic nimic, dar creste valoarea apartamentelor. Mai trebuie precizat ca si in alte orase mari nu numai in Galati a inceput mansardarea blocurilor, de exemplu in Iasi.