Ministerul Mediului sta cu ochii pe digul Noianu-Chiscani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ministerul Mediului sta cu ochii pe digul Noianu-Chiscani

In noaptea de luni, spre marti, in judetul Braila, s-a aflat Lucia Varga, secretar de stat din Ministerul Mediului, care a efectuat un control nocturn la digul Noianu - Chiscani. Ea a dorit sa se asigure ca autoritatile nu au uitat de pericol, pe perioada Sarbatorilor si ca s-au luat masurile necesare, in cazul celor trei noi infiltratii aparute in malul de pamint. Secretarul de stat a fost insotita, printre altii, de subprefectul Dumitru Popa, directorul Apele Romane Braila, Adrian Tureac, seful ISU, col. Florin Silvi, si primarul Chiscaniului, Ion Craciun, si a verificat la fata locului fiecare dintre zonele periculoase. In acest context, masurile luate luni, privind instalarea unui generator de curent electric, care a alimentat citeva lampi puternice, montate in zonele cele mai periculoase ale digului, pentru asigurarea iluminatului, pe timp de noapte, si-au dovedit eficacitatea. Varga a constatat ca apa continua sa se infiltreze prin dig, siroind pe taluzul dinspre localitatea Varsatura, insa autoritatile au asigurat-o ca, deocamdata, situatia este tinuta sub control. "Aici, apa curgea serios de tot, dar acum, puteti vedea, apa care se infiltreaza este limpede, curgerea este laminara si a scazut fata de ieri cu mult. A scazut vizibil debitul, chiar din momentul in care am pus folia, si peste folie, sacii cu nisip" a explicat directorul de la Apele Romane Braila, secretarului de stat, la unul dintre cele trei ultime grifoane aparute in malul de pamint.

"Trebuie sa subliniez ca s-a actionat din timp, foarte bine"

Varga a verificat si celelalte doua grifoane si a cerut atentie maxima, pentru urmatoarele zile, avertizind ca pericolul nu a trecut: "Stiti cum e, avem senzatia ca pericolul a trecut, dar nu, ca acum situatia e mai critica". Reprezentantul Jandarmeriei a asigurat-o ca patrularea se face cu maxima seriozitate, mai ales pe timpul noptii: "Punctele critice sint luminate mai puternic, cu ajutorul acestor lampi montate pe dig, iar in rest, avem lanterne la oamenii nostri, care patruleaza si raporteaza imediat orice schimbare".
La finalul vizitei pe dig, Lucia Varga a concluzionat: "Am venit pe digul de la Noianu-Chiscani pentru ca, asa cum am spus zilele trecute, acesta este foarte important, autoritatile au depus toate eforturile pentru a-l consolida si pentru eliminarea grifoanelor. Din pacate, fata de zilele trecute au mai aparut alte trei grifoane, dar s-au mobilizat foarte bine cei responsabili si s-a intervenit la timp. A fost pus pe dig material geotextil, care are rolul de a filtra, de a impiedica antrenarea de particole din corpul digului. Cele trei grifoane mari sint sub control si trebuie sa subliniez ca s-a actionat din timp, foarte bine. Ramin in continuare la recomandarea sa supraveghem digul, de aceea am si venit, toata lumea se relaxeaza putin de Sarbatorile de Pasti, si am vrut sa vin sa vedem daca sint intr-adevar supravegheate digurile si daca se actioneaza asa cum trebuie. Sa speram ca acestea vor fi ultimele zbateri ale Dunarii, desi trebuie spus ca, in urmatoarele zile, potrivit prognozelor, nivelul fluviului nu va scadea, in aceasta zona".
Am intrebat-o pe secretarul de stat Varga daca, dupa cele doua vizite facute pe digul de la Noianu-Chiscani, in mai putin de o saptamina, conducerea ministerului si-a schimbat parerea despre prefectul Nicolae Mitroi. Aceasta a explicat ca, daca, initial, la minister exista impresia ca prefectul nu merge pe teren, pentru a verifica situatia privind posibilele inundatii, mai nou, "dupa ce s-a vazut la fata locului ce eforturi au fost depuse si ce eficient s-a lucrat, impresia generala s-a schimbat radical". De altfel, ieri dimineata, Varga a revenit pentru o scurta vizita pe dig, insotita de prefectul Mitroi, alaturi de directorul Tureac si colonelul Silvi, dupa care secretarul de stat a plecat catre Galati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro