* polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor săvârșite cu violență * grupuri de tineri au fost verificați de oamenii legii, unii fiind depistați cu obiecte interzise
Tineri periculoși! Un minor avea un box asupra sa, iar altul avea un spray cu piper. Polițiștii au depistat grupuri de tineri cu comportament suspect, iar în urma controlului s-a constatat că unii avea asupra lor obiecte interzise, ei fiind conduși la sediul Poliției, cu părinții.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila desfășoară permanent acțiuni ce au drept scop prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, produs în special în segmentul stradal, cu impact negativ asupra ordinii și siguranței publice. S-au desfășurat acțiuni specifice, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor săvârșite cu violență, mai ales cele săvârșite prin folosirea de obiecte interzise la deținere. ”Astfel, joi, în jurul orei 18:50, polițiștii din cadrul Biroului Ordine Publică au observat pe Calea Călărașilor, în zona unei societăți comerciale, un grup de patru tineri. Aceștia au fost legitimați, iar în urma controlului corporal efectuat asupra acestora, polițiștii au descoperit asupra unui minor de 13 ani un pumnal tip box ce a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Reprezentantul legal al minorului a fost înștiințat cu privire la cele constatate și sancționat cu amendă în valoare de 500 de lei conform Legii 61/1991”, au precizat polițiștii.
Tot la data de 24 aprilie, în jurul orei 18:15, polițiștii au observat pe Calea Călărașilor, în parcarea interioară a unui bloc, un grup de opt tineri. Aceștia au fost legitimați, iar în urma controlului corporal efectuat asupra acestora, polițiștii au descoperit asupra unui minor de 13 ani, din Brăila, un spray cu piper. La sediul Poliției au fost invitați reprezentanții legali ai minorilor în cauză, iar bunul descoperit a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
Recomandări pentru părinți
Pe această cale, polițiștii adresează recomandări părinților/reprezentanților legali privind supravegherea copiilor minori. Părinții trebuie să explice riscurile pe înțelesul copilului și să discute deschis cu minorii despre pericolele asociate cu obiectele periculoase (cuțite, briceaguri, petarde, obiecte ascuțite, arme de jucărie care pot provoca vătămări). ”Stabiliți reguli clare în familie cu privire la categoriile de obiecte pe care nu au voie să le poarte sau să le folosească și în ce condiții este permis accesul la anumite instrumente. Asigurați-vă că nu au acces facil la obiecte periculoase. Fiți atenți la comportamentele copiilor și anturajul lor și supravegheați activ relațiile sociale ale copilului, mai ales dacă apar semne de influențe negative sau tentații de a deține obiecte interzise. Verificați periodic ghiozdanele și hainele fără a invada brutal intimitatea copilului, ci doar pentru a avea grijă de siguranța acestuia”, atrag atenția polițiștii. Părinții sunt sfătuiți să încurajeze comunicarea deschisă astfel încât copilul să se simtă în siguranță și să discute cu ei despre orice problemă sau tentație, fără teamă de pedeapsă excesivă. Polițiștii arată că este important ca părinții să demonstreze, prin propriul comportament, responsabilitatea în folosirea și depozitarea obiectelor periculoase. Adulții pot povesti cazuri reale (adaptate vârstei) despre riscurile implicate și despre consecințele unor astfel de gesturi, spre exemplu cele asociate acestui articol.
Trebuie solicitat sprijin specializat, dacă e cazul.