Potrivit experţilor, Wright a adus dovezi esenţiale, cum ar fi accesul la anumite părţi din sistem, dar atrag atenţia că rămân multe semne de întrebare şi, de fapt, poate nimeni, niciodată, nu va şti cine e adevăratul creator bitcoin.
Membrii comunităţii bitcoin sunt convinşi că Wright este într-adevăr Nakamoto, aşadar părintele monedei digitale. În rândul specialiştilor însă, există şi sceptici.
Potrivit estimărilor, inventatorul - fie el Wright, Nakamoto sau altcineva - ar avea în jur de un milion de bitcoini - adica 440 de milioane de dolari.
Acum 2 ani, valoarea tuturor bitcoinilor aflaţi în circulaţie se ridica la 8 miliarde de dolari.
Moneda e tot mai mult folosită de particulari, dar şi de companii, iar băncile şi investitorii fac plasamente serioase în bitcoini.
Când a apărut, s-a declanşat o adevărată vânătoare pentru a afla numele creatorului.
Specialiştii şi-au dat repede seama că Satoshi Nakamoto este pseudonimul unui informatician de geniu sau al unui grup de IT-işti. Au urmat ani şi ani de speculaţii.
Pentru a demonstra că el este Nakamoto, Wright a arătat că are acces la aşa-numitele lanţuri de blocuri - practic un registru public comun, cu toate tranzacţiile.
Nu vreau bani, nu vreau faimă, nu vreau să fiu adulat. Vreau doar să fiu lăsat în pace, a declarat Craig Wright, potrivit TVR.
Sistemul este foarte simplu. Printr-o aplicaţie pe telefon sau pe calculator, utilizatorul îşi creează un portofel prin care poate primi sau trimite bitcoini. Fără comisioane sau cu taxe foarte mici pentru tranzacţii urgente. Totul e protejat de semnătura digitală.