Moştenitoarea Combinatului, amendată de Garda de Mediu cu 500 milioane lei vechi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Moştenitoarea Combinatului, amendată de Garda de Mediu cu 500 milioane lei vechi

În urma fostului Combinat Chimic de la Chiscani nu au rămas doar ruinele vechilor hale, ci şi o haldă de deşeuri industriale întinsă pe hectare întregi. Situată la marginea comunei Chiscani, la câteva sute de metri de Dunăre, această haldă a "înghiţit" în timpul celor peste 40 de decenii de funcţionare a combinatului mii de tone de reziduuri toxice. Aici se aruncau toate resturile rezultate din activitatea halelor unde se produceau hârtie, celuloză şi fibre artificiale. "Milioane de metri cubi de otrăvuri sunt îngropate aici. Sulfiţi, sulfaţi, nitriţi, nitraţi, azotaţi şi tot felul de otrăvuri de-astea folosite în procesul de producţie s-au adus aici, încă de la începutul anilor 70", ne declara, în urmă cu cinci ani, primarul Chiscaniului, Ion Crăciun, arătându-ne movila înaltă de câţiva metri, formată prin depozitarea în straturi a reziduurilor. Era în vara anului 2010, când Dunărea atinsese cote istorice la Brăila, iar digul de lângă Chiscani era în pericol să se rupă. Primarul Crăciun atrăgea atenţia atunci că, dacă digul cedează, Dunărea ar "spăla" halda de deşeuri de lângă comună, luând cu ea tonele de otrăvuri şi purtându-le până în Deltă şi mai departe, în Marea Neagră. Din fericire, digul de la Chiscani a rezistat atunci, iar halda de deşeuri a rămas la locul ei.
În prezent se află tot acolo, aproape neschimbată, deşi autorităţile de mediu au trasat termene clare pentru măsuri de neutralizare. Astfel, "Celhart Donaris", societatea care a moştenit multe dintre activele şi pasivele fostului Combinat, a primit termen până în 2018, din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi, pentru a închide "Depozitul neconform pentru deşeuri nepericuloase" - aşa cum este denumită în termeni oficiali halda cu reziduuri de lângă Chiscani. Începând din 2010, "Celhart Donaris" avea de întreprins mai multe măsuri, cu termene fixe, pe fiecare an în parte, pentru ecologizarea terenului pe care se află fosta groapă de gunoi. În programul convenit cu ARPM Galaţi este prevăzută realizarea unor straturi succesive, de susţinere, de impermeabilizare, de drenaj şi de recultivare, peste movila formată din reziduurile fostului Combinat. În plus, odată cu aşternerea acestor straturi, "Celhart Donaris" a primit ca sarcină şi înfiinţarea unei perdele vegetale de protecţie, de jur împrejurul haldei.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Din câte se pare, până în prezent "Celhart Donaris" nu prea a respectat graficul de măsuri convenit cu ARPM Galaţi. Din contră, a încercat să aplice alte soluţii tehnice decât cele aprobate de cei de la Mediu, solicitând totodată o decalare a termenelor de realizare. Autorităţile de mediu nu numai că nu au fost de acord cu amânarea termenelor de lucru, dar au şi aplicat o sancţiune drastică pentru că nu s-a aplicat întocmai programul de măsuri stabilit de Agenţia Regională Galaţi.
"SC «Celhart Donaris» SA a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila cu privire la intenţia de modificare a soluţiei tehnice de închidere a depozitului şi de decalare a termenelor de realizare a măsurilor de închidere, păstrând ca termen final anul 2018. APM Brăila a răspuns că modificările propuse de societate nu respectă măsurile impuse prin obligaţiile de mediu stabilite de ARPM Galaţi. Cu ocazia controalelor efectuate la faţa locului, Garda Naţională de Mediu - Serviciul Comisariatul Judeţean Brăila a impus ca şi măsuri finalizarea lucrărilor de realizare a stratului de susţinere, utilizând deşeuri mărunţite din construcţii şi demolări, realizarea unui strat mineral de impermeabilizare, precum şi realizarea stratului de drenaj pentru apele de precipitaţii. La ultimul control, din 22 octombrie 2015, s-a constatat că aceste măsuri nu au fost realizate, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 lei, conform OUG 195/2005", ne-a declarat Carmen Popoacă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.
"Celhart Donaris" a continuat să fabrice celuloză şi hârtie până în 2009, când şi-a oprit temporar activitatea. În 2013, şi-a oprit oficial producţia, însă continuă să funcţioneze ca societate comercială, în ultimii ani ocupându-se cu vânzarea activelor existente pe platforma industrială a fostului combinat. În urmă cu doi ani, "Celhart Donaris" îşi anunţa intenţia de a construi un uriaş parc fotovoltaic pe locul fostelor fabrici de celuloză şi hârtie. Acea intenţie nu s-a materializat, însă, până la ora actuală. În ceea ce priveşte închiderea haldei de deşeuri de la marginea comunei Chiscani, conducerea "Celhart Donaris" pare să facă abstracţie de problemele ridicate de autorităţile de mediu. "Procedura de închidere a depozitului se derulează conform legii. Până la sfârşitul anului 2018 vom finaliza această activitate, aşa cum s-a convenit", ne-a declarat directorul Adrian Mateiu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro