* traficanţii au fost capturaţi din imobilul de pe strada Petru Maior 27, fiind găsiţi cu cocaina la discreţie * în faţa instanţei, unul dintre traficanţi a declarat că a cumpărat drogurile de la un "prieten din Italia", contra sumei de 3.000 de euro * membrii reţelei au fost urmăriţi timp de trei luni, iar convorbirile telefonice le-au fost interceptate *
Graţie investigatorilor sub acoperire, DIICOT a mai desfiinţat un grup infracţional organizat, specializat în traficul de droguri de risc şi de mare risc, respectiv cannabis şi cocaină.
Întrucât membrii reţelei de traficanţi sunt apropiaţi ai grupării din Lacu Dulce, conduse de Stănel Corbu, joi, 5 iulie, "mascaţii" SPIR şi anchetatorii DIICOT au descins şi la domiciliul acestuia, fără a găsi probe relevante care să-l incrimineze. Corbu nici măcar nu se află în Brăila. În schimb, din alte două locaţii au fost recuperate zeci de doze de droguri de mare risc, respectiv cocaină. "De fapt, activitatea de trafic de droguri era minuţios organizată, în municipiul Brăila existând un grup infracţional organizat al cărui scop era obţinerea de sume importante de bani din vânzarea de droguri de risc şi de mare risc (cannabis şi cocaină - n.r.)", ne-au precizat surse din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Geangu, liderul traficanţilor
După trei luni de filaj şi anchetă desfăşurată în condiţii de maximă discreţie, anchetatorii DIICOT au reuşit să dea lovitura, identificându-i pe cinci din membrii reţelei de trafic de cocaină, care obţineau câştiguri fabuloase vânzând cu câte 100-110 euro doza de "moarte albă". Oamenii legii spun că de multă vreme Brăila nu a mai văzut atâta cocaină, oraşul fiind asaltat mai ales de comprimate ecstasy şi haşiş (cannabis).
Liderul grupului este considerat Constantin Ciprian Geangu, de 32 de ani, cel care poza în victimă a fraţilor Titi şi Ionel Sgîrcitu, în anul 2009. Apropiat al lui Stănel Corbu, Geangu a formulat plângere penală împotriva fraţilor Sgîrcitu, acuzându-i că l-ar fi bătut şi şantajat în apropierea agenţiei Viziru a Raiffeisen Bank. Constantin Geangu le datora fraţilor Sgîrcitu, la acea vreme, împrumuturi totalizând 8.000 de euro.
De data aceasta, Constantin Ciprian Geangu nu mai este victimă, ci inculpat, riscând între 10 şi 20 de ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaină. Mai mult, anchetatorii DIICOT îl consideră liderul grupului de traficanţi de droguri, avându-l ca "partener de afaceri" - iar acum de celulă - pe fratele său, Ştefan Geangu. Ştefan se ocupa efectiv de tranzacţiile cu cocaină, sub îndrumarea fratelui său.
Dănuţ Gabriel Spirea, al treilea traficant ajuns după gratii vineri, 6 iulie, "asigura legătura între Ionuţ Cosmin Mihalcea şi Constantin Ciprian Geangu, liderul grupului", conducea cumpărătorii la vânzător (fraţii Geangu) şi verifica dacă cei interesaţi de droguri prezintă eventuale riscuri. Alexandru Ionuţ Neagu, al patrulea ins implicat în "afacere" juca rolul de depozitar al drogurilor, iar Florin Radu era intermediar între lider şi Neagu.
Totul a început pe 4 aprilie a.c, când DIICOT - Biroul Teritorial Brăila a autorizat un investigator sub acoperire, care să joace rolul de "cumpărător" şi "consumator" de droguri, întrucât existau indicii că, la Brăila, există o importantă reţea de "comercianţi" de cocaină.
Flagrant pe Calea Călăraşilor
În acea zi, poliţistul sub acoperire s-a întâlnit cu Ionuţ Cosmin Mihalcea şi, împreună, au mers la "Dan" (identificat ulterior în persoana lui Dănuţ Gabriel Spirea). Contra sumei de 200 de lei, omul legii (pe care traficanţii îl ştiau drept "băiatul din Galaţi") a cumpărat o doză de cannabis - fragmente vegetale de culoare verde, ambalate în staniol. Dusă ulterior la un laborator specializat, substanţa s-a dovedit a fi, într-adevăr, cannabis. Dar surprizele abia de acum aveau să vină.
Pe 23 aprilie 2012, prin intermediul aceluiaşi Mihalcea, investigatorul sub acoperire a mai cumpărat de la "Dan" o doză de cocaină, pentru suma de 110 euro. Până să se facă tranzacţia, Spirea l-a dus pe investigator pe mai multe străzi din oraş, pentru a verifica dacă sunt sau nu urmăriţi. În final, în autoturism a urcat Constantin Geangu, care i-a înmânat "clientului" doza solicitată. Analizele de laborator au demonstrat că era vorba de 0,8 grame cocaină, în amestec cu fenacetină şi cofeină.
Pe 7 iunie, poliţistul sub acoperire a mai cumpărat două grame de cocaină, tranzacţia fiind făcută în zona Barierei Călăraşilor. Aşa stând lucrurile, DIICOT a pus la cale prinderea în flagrant a membrilor reţelei de traficanţi de cocaină.
Pe 5 iulie a.c, investigatorul sub acoperire i-a solicitat, din nou, droguri de mare risc lui Spirea, spunându-i acestuia că vrea să cumpere, de această dată, 5 grame de cocaină. Traficantul i-a cerut în schimb 550 de euro.
În zona "Pancronex", omul legii i-a înmânat traficantului 550 de euro, iar acesta s-a deplasat într-un fast-food din apropiere, unde s-a întâlnit cu Ştefan Geangu. Spirea a oprit pentru sine 50 de euro şi 500 i-a dat lui Geangu. Imediat, spun anchetatorii, Geangu s-a deplasat pe strada Danubiului 13, unde era "depozitul" de cocaină, a luat de acolo cinci doze, apoi i le-a dat lui Spirea. În momentul în care Spirea, neinspirat, îi dădea investigatorului cele cinci doze de cocaină, au intervenit "mascaţii", care l-au reţinut pentru cercetări.
În aceeaşi zi s-au efectuat, concomitent, percheziţii în mai multe locaţii din Brăila, pentru prinderea tuturor traficanţilor şi recuperarea drogurilor.
Pe strada Petru Maior 27, unde locuieşte Florin Radu, au fost descoperite circa cinci doze de cocaină, inclusiv o "substanţă pulverulentă albă, împrăştiată pe o masă TV", pe care se mai afla şi o doză ambalată în plastic. Toate substanţele găsite erau cocaină, iar traficanţii foloseau droguri la discreţie, inclusiv pentru consum propriu. De altfel, Contantin Geangu a recunoscut că este consumator de droguri. Din acelaşi imobil au fost reţinuţi Florin Radu şi Ştefan Geangu.
Surpriza a venit în momentul în care s-a efectuat percheziţie în imobilul din strada Danubiului 13, adevărat "depozit de cocaină". Aici, s-au descoperit 42 de doze învelite în folie de plastic (peste 32 de grame de cocaină) şi o pungă în care se aflau alte 57,3 grame cocaină.
Vineri după-amiază, Tribunalul Brăila a emis mandat de arestare preventivă pentru toţi cei cinci inculpaţi, aceştia urmând a fi cercetaţi pentru constituire într-un grup infracţional organizat şi trafic de droguri de mare risc. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, pot primi până la 20 de ani de închisoare.
Apărătorul a patru din cei cinci inculpaţi, avocatul Mircea Constanda, decanul Baroului Brăila, ne-a precizat: "Cercetările sunt finalizate, inculpaţii au recunoscut, în mare parte, faptele. Nu sunt recidivişti, ceea ce poate atrage reducerea pedepsei sub minimul special".
Cât priveşte provenienţa cocainei, Ştefan Geangu a declarat în faţa instanţei de judecată că le-ar fi primit de la un prieten cu care a lucrat în Italia, plătindu-i suma de 3.000 de euro.