Modelul tânărului inginer: tobă de teorie, practică şi abilităţi digitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Modelul tânărului inginer: tobă de teorie, practică şi abilităţi digitale

* mai mult, în ultima perioadă ei au constatat că tinerii au deficienţe privind comportamentul faţă de companie, modul de relaţionare cu ceilalţi membri ai echipei şi atitudinea faţă de propria carieră

Profilul ideal al noului angajat din industria mecanică a fost determinat în urma unui studiu realizat în perioada 9 decembrie 2009 - 19 ianuarie 2010, în 138 de companii româneşti cu activitate în industria mecanică, ce au avut cifre de afaceri în 2008 mai mari de 100.000 de euro.
Candidatul ideal ar trebui să fie absolvent de studii superioare al unei instituţii de învăţământ tehnic superior de renume, fie din România fie din străinătate, care să garanteze un bagaj de cunoştinţe teoretice solide, să aibă experienţă practică - sunt avantajaţi cei care au lucrat în timpul studiilor universitare şi au scrisori de recomandare din partea acestora, să aibă o cultură tehnică generală solidă, simţ practic şi să fie familiarizaţi cu utilizarea calculatorul. De asemenea, ar trebui să aibă şi cunoştinţe despre integrarea etapelor de dezvoltare a produselor, despre lucrul în cadrul unei întreprinderi virtuale şi despre managementul documentaţiei tehnice despre produse şi procese.

În urma studiului au fost concretizate şi criteriile utilizate de companiile din industrie pentru selecţia candidaţilor şi principalele deficienţe în pregătirea tinerilor ingineri. Cel mai important pentru angajator este ca tânărul să aibă abilităţi de proiectare, deşi numai 10% dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de nivelul cunoştinţelor tinerilor angajaţi. Îmbucurător este faptul că 75% dintre angajatori pun preţ pe cunoştinţele teoretice ale absolventului şi că alţi 60% consideră că media de absolvire este importantă pentru că are la bază un sistem comun de notare şi verifică nivelul cunoştinţelor teoretice. Se ţine cont şi de reputaţia facultăţii absolvite, iar 50% dintre angajatori sunt impresionaţi de cei care au studii efectuate în afara ţării. Mai este apreciată şi experienţa în întreprinderile locale de profil. Peste 55% dintre angajatori consideră importante scrisorile de recomandare şi ca tânărul să aibă o bogată cultură tehnică generală.

Din păcate, 70% dintre angajatori sunt nemulţumiţi de pregătirea tinerilor ingineri. Studiul a arătat că cele mai multe deficienţe ale tinerilor sunt la partea teoretică, acestea nefiind întotdeauna legate de nevoile actuale cu care se confruntă companiile şi cu cerinţele pieţei de profil. Şi lipsa pregătirii practice este un important handicap în adaptarea tânărului inginer la viaţa reală din industria mecanică. Mai mult, reprezentanţii companiilor au spus că absolvenţii angajaţi în ultima perioadă au deficienţe privind comportamentul faţă de companie, modul de relaţionare cu ceilalţi membri ai echipei şi atitudinea faţă de propria carieră.

Concluziile studiului au evidenţiat o discrepanţă majoră între nevoile firmelor şi pregătirea absolvenţilor, această diferenţă a apărut din cauza faptului că firmele au adoptat mult mai repede o tehnologie avansată, în timp ce universităţile nu au avut resursele necesare şi presiunea de a se schimba rapid. Cu aceste informaţii vor fi elaborate şi patru manuale de pregătire pentru studenţi, pentru a creşte adaptabilitatea lor la nevoile reale ale companiilor.

Acest studiu a fost realizat de Ada, liderul în implementări PLM (Product Lifecycle Management) în România, în calitate de beneficiar al proiectului "PLM-Adaptor" cofinanţat din fonduri ale Uniunii Europene, împreună cu partenerii săi, şapte instituţii de învăţământ tehnic superior, printre care şi Facultatea de Inginerie Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro