Moscova spune că nu intenţionează să împiedice realizarea proiectului Nabucco | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Moscova spune că nu intenţionează să împiedice realizarea proiectului Nabucco


"Poziţia rusă a fost mereu aceasta: nu putem şi nici nu trebuie să împidicăm vreun proiect. Este inadmisibil. Trebuie să prezentăm avantajele cooperării", a spus Medvedev, întrebat dacă această cooperare energetică a Azerbaidjanului cu Rusia este compatibilă cu participarea Baku la proiectul Nabucco, ce va aduce gaz din Marea Caspică ocolind Rusia.

Liderul azer, Ilham Aliev, a spus că ţara sa are gaz pentru zeci de ani: rezervele prospectate sunt de aproape 2.000 de miliarde de metri cubi şi cele estimate sunt de aproape 5.000 de miliarde.

"Nu considerăm activitatea nosstră din domeniul gazului ca o ocazie de a avantaja un concurent în detrimentul altuia. Nu plecăm de la consideraţii politice, ci de la practica economică existentă", a subliniat Aliev.

Nabucco este susţinut de UE şi SUA. Capacitatea gazoductului va fi de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costul este evaluat la 7,9 miliarde de euro.

Medvedev se află la Baku în condiţiile în care la 14 septembrie capitala azeră va gazdui un summit al ţărilor participante la proiectul AGRI - România, Georgia, Azerbaidajan. Compania de proiect care va dezvolta proiectul AGRI, ce presupune construcţia a două terminale de gaz natural lichefiat de către România, Georgia şi Azerbaijan, va avea ca acţionari companiile Romgaz, SOCAR şi GOGC. Adriean Videanu a participat în mai, la Tbilisi (Georgia), la o întâlnire trilaterală România-Georgia-Azerbaidjan având ca temă proiectul AGRI.

Adriean Videanu şi omologii săi, ministrul industriei şi energiei din Azerbaidjan, Natig Aliev, şi ministrul energiei din Georgia, Aleksander Hetaguri, au semnat atunci Protocolul privind constituirea companiei de proiect AGRI. Potrivit prevederilor documentului semnat la Tbilisi, responsabilităţile companiei vizează elaborarea studiului de fezabilitate pentru dezvoltarea şi realizarea proiectului AGRI şi stabilirea calendarului de dezvoltare a acestui proiect.

Interconectorul AGRI (Azerbaijan-Georgia-România) este destinat transportului gazelor naturale azere în România, în stare lichefiată. Proiectul prevede construirea a două teminale de gaz natural lichefiat, unul pe litoralul georgian al Mării Negre şi celălalt la Constanţa.
AGRI are toate şansele să se realizeze înaintea gazoductului european Nabucco. Preşedinţii Azerbaidjanului, Georgiei şi României ar urma, pe de altă parte, să se întâlnească luna aceasta la Baku, pentru a discuta despre proiectul comun al interconectorului AGRI.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro