Amintim ca, in urma cu citeva zile, aceasta bucata a fost scoasa la vinzare de catre actualii proprietari - familia Berechet, prin imputernicitul Gheorghe Periverzov. Asa cum a explicat zilele trecute viceprimarul Tilea, avind in vedere ca este vorba de o cladire de patrimoniu, proprietarul este obligat prin lege sa ofere
dreptul de preemptiune intii Ministerului Culturii, iar daca acesta nu este interesat de cladire, in 15 zile trebuie sa se pronunte si Primaria. Numai ca, in timp ce cu Primaria negocia un pret rezonabil pentru chirie, proprietarul depusese si actele la Ministerul Culturii pentru ca acesta sa-si poata exercita dreptul de preemptiune. Primaria, luata prin surprindere, a fost pusa in situatia de a alege intre a pierde o cladire indispensabila activitatii teatrului, dar si investitiile facute acolo si a cumpara sediul de la proprietari.
Suma pentru care Primaria ar putea intra in proprietatea cladirii este, asa cum a fost evaluata de Directia pentru Cultura, de 600.000 de euro.
Astfel ieri, in cadrul sedintei ordinare a CLM, viceprimarul Tilea a expus pe scurt aceasta problema consilierilor si i-a rugat sa ia in considerare in momentul in care vor vota, faptul ca aceasta cladire a fost modificata pe bani grei pentru a satisface nevoile teatrului si ca, practic, cumpararea ei e singura solutie pentru a nu opri activitatea acestei institutii.
La rugamintea viceprimarului Tilea, consilierul liberal Vasile Varga a spus ca nu ar trebui sa fie vreo problema atita timp cit executivul Primariei poate confirma ca municipalitatea are banii sa il cumpere. Dupa ce a primit confirmarea de la directorul economic, Stoica Anghelescu, Varga a preferat totusi sa se abtina de la vot, motivind: "Sint totusi banii nostri si nu vreau sa risc".
La rindul sau, consilierul PSD Doru Damian a precizat ca plenul isi da acordul pentru inceperea negocierilor, dar numai cu conditia sa li se puna la dispozitie consilierilor evaluarile facute de experti in privinta imobilului, pentru a nu fi cumva eronat apreciat pretul. PRM-istul Mihai Danut a atras atentia asupra faptului ca in respectivul imobil au fost investite sume importante si nu trebuie sa se uite de acest lucru la negocieri. In fine, cu o abtinere din partea liberalului Varga si cu absenta consilierilor PD - care parasisera sala cu citeva minute inaintea discutarii acestui punct in semn de protest la un proiect de hotarire anterior, consilierii prezenti au dat unda verde executivului pentru a incerca sa cumpere, pentru o suma rezonabila, corpul de cladire cu pricina.
Actualii proprietari, urmasii omului de teatru Mihai Berechet
Teatrul "Maria Filotti", tot ce inseamna sali de spectacole, sali de conferinte, a fost donat Primariei Braila in 1919 de Dumitru Ionescu. La vremea cind a fost construit, nu avea nevoie de cabine pentru actori, ateliere si tot felul de alte dependinte pentru ca nu exista o trupa stabila, trupele din tara veneau cu materialele, costumele, decorurile gata facute. Cind in teatru s-a infiintat o trupa stabila s-au amenajat si cabine, dependinte pentru actori si cele necesare pentru activitatea teatrului. In anii '80, cind s-a restaurat cladirea, s-au refacut si cabinele actorilor, oferindu-le confortul necesar, s-au recompartimentat spatiile pentru ateliere. Toate acestea au fost facute in casa care era lipita de cladirea teatrului, fosta Farmacie "Berechet", pe banii comunitatii.
In anul 2001, mostenitorul cladirii, Bogdan Berechet Ionescu, a facut o cerere de retrocedare. Abia in 2007 Bogdan Berechet a imputernicit, in februarie, pe Gheorghe Periverzof pentru ca acesta sa rezolve situatia cladirii si sa o ia in proprietate, ceea ce s-a si intimplat foarte rapid. (C.D.)