Muzeografii brăileni lansează două volume la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Muzeografii brăileni lansează două volume la Universitatea „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul

• este vorba de „Documente privind istoria Brăilei. Răspunsurile la Chestionarele Densușianu, pentru județul Brăila” și „Unelte și arme de piatră, corn și os din colecția Muzeului Brăilei „Carol I”, apărute la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I” • evenimentul are loc joi, 14 noiembrie, ora 13:30, în Sala „Grigore Vieru” a Universității „B. P. Hasdeu”, din Cahul, Republica Moldova

 

Joi, 14 noiembrie, de la ora 13:30, în Sala „Grigore Vieru” a Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, are loc lansarea volumelor „Documente privind istoria Brăilei. Răspunsurile la Chestionarele Densușianu, pentru județul Brăila” (editori: Zamfir Bălan, Costin Croitoru) și „Unelte și arme de piatră, corn și os din colecția Muzeului Brăilei „Carol I” (autori: Cristian Schuster, Loredana Nițu, Monica Mărgărit, Costin Croitoru), ambele apărute la Editura „Istros” a Muzeului Brăilei „Carol I”. Prezintă: conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, dr. Stănică Pandrea, șef Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare a Muzeului Brăilei „Carol I” și conf. univ. dr. Zamfir Bălan, cercetător la Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare al instituției culturale brăilene.

 

„Ai carte, ai parte!”

„Expresia „Ai carte, ai parte” provine dintr-un context istoric specific secolului al XIX-lea din Transilvania: termenul „carte” se referea la documentul funciar care certifica dreptul de proprietate asupra unor terenuri. Acest document, cunoscut drept „carte funciară”, specifica detalii precum suprafața deținută și termenii posesiei. Țăranii simpli au început să folosească termenul „carte” pentru a desemna acest document, iar expresia „ai carte, ai parte” reflecta în acest context faptul că, având „cartea”, puteai demonstra dreptul de proprietate și, implicit, aveai parte de respect și recunoaștere în comunitate. În timp, înțelesul expresiei a evoluat. În perioada interbelică, în zonele rurale din România, deținerea unei diplome de studii era considerată un semn de prestigiu și autoritate. Persoanele care aveau cel puțin șapte clase erau respectate și admirate în comunitate, ajungând în poziții de autoritate, cum ar fi primarii, preoții, învățătorii și notarii. În acest context, expresia „Ai carte, ai parte” a început să fie interpretată ca o corelare între educație și succesul personal și social”, a precizat conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, organizatorul evenimentului cultural de la Cahul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro