* Muzeul Brăilei ”Carol I” participă, cu șase piese de patrimoniu din colecțiile Secției Arheologie, la Expoziția ”Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, care se va deschide la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Regatul Spaniei
Potrivit unor surse centrale - citate de prestigioasa instituție de cultură brăileană - Muzeul Brăilei ”Carol I” participă, alături de alte muzee din România, cu piese de patrimoniu din colecțiile Secției Arheologie, la Expoziția-eveniment ”Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, care s-a deschis la data de 30 septembrie a.c., la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Regatul Spaniei.
Pentru expoziția de la Madrid, Secția Arheologie a Muzeului Brăilei ”Carol I” a pregătit șase piese de rezistență existente în colecțiile sale, cu care speră să-i impresioneze pe spanioli, obiecte care vor sta alături de comorile geto-dacilor. Practic, muzeul brăilean împrumută piesele de tezaur Muzeului de Istorie a României, iar pe toată perioada transportului prețioasele artefacte vor fi asigurate. Potrivit managerului interimar al Muzeului Brăilei, dr. Costin Croitoru, este vorba, în primul rând, de un ”Skypios”, vas aparținând Culturii La Tene și descoperit la Grădiștea - piesă rarisimă în spațiul carpato-danubian - mărturie a relațiilor comerciale ale geților din Câmpia Brăilei cu Pergamul elenistic. Al doilea artefact pregătit să vadă Madridul este un vas sarmatic din sec. II, descoperit într-un mormânt străvechi, de la Chiscani (zona ”Trei Movile” - combinat) lucrat la roată din pastă fină, cenușie. Al treilea artefact este o cană de la Lișcoteanca, din aceeași perioadă, iar al patrulea un castron din lut ars descoperit la Brăila și atribuit tot sarmaților roxolani. Al cincilea artefact este o oală din sec. II d.H., descoperită la Brăila, iar ultimul, dar nu cel de pe urmă, o căniță lucrată cu multă măiestrie, din același secol, descoperită la Tichilești, într-un mormânt sarmatic.
O expoziție de excepție
Coordonată de către Muzeul Național de Istorie a României, expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis. Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale.
”Reunind 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, expoziția își propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu Istoria României o călătorie în timp, în spațiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene. Dintre piesele de valoare excepțională ce vor fi expuse în cadrul expoziției, un loc important îl ocupă descoperirile getice timpurii și din perioada clasică a civilizației dacice, începând cu coiful de aur de la Coțofenești, căruia i se vor adăuga tezaurele getice de la Stâncești, Agighiol, Peretu, Bunești, tezaurele dacice de brățări de la Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argint de la Sâncrăieni, București-Herăstrău, Coada Malului, Lupu, dar și unele tezaure de podoabe de argint recuperate de statul român în ultimii ani”, precizează surse din cadrul Muzeului Național de Istorie a României.
Piesele prezentate în această expoziție provin atât din colecțiile Muzeului Național de Istorie, cât și din cele ale următoarelor muzee din țară: Muzeul Brăilei ”Carol I”, Complexul Muzeal Național Neamț - Piatra Neamț, Complexul Muzeal Național Moldova - Iași, Muzeul Național al Bucovinei - Suceava, Muzeul Național al Banatului - Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei - Cluj, Muzeul Național al Unirii - Alba Iulia, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” - Bacău, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud - Bistrița, Muzeul Civilizației Gumelnița - Oltenița, Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” - București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Simion Gavrilă - Tulcea, Muzeul Civilizației Dacice și Romane - Deva, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie - Constanța, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul de Istorie Teodor Cincu - Tecuci, Muzeul Județean Argeș - Pitești, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” - Târgu Jiu, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Județean Ialomița - Slobozia, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova - Ploiești, Muzeul Județean de Istorie ”Paul Păltănea” - Galați, Muzeul Județean Mureș - Târgu Mureș, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Ștefan cel Mare - Vaslui, Muzeul Județean Vâlcea ”Aurelian Sacerdoțeanu” - Râmnicu Vâlcea, Muzeul Municipiului București, Muzeul Municipal Carei, Muzeul Olteniei - Craiova, Muzeul Romanațiului - Caracal, Muzeul Regiunii Porților de Fier - Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Țării Crișurilor - Oradea, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” - Făgăraș, Muzeul ”Vasile Pârvan” - Bârlad.
Numai piesele din aur trimise la Madrid cântăresc în jur de 25 de kilograme, iar cele din argint cam tot atât. Valoarea lor istorică este, însă, imposibil de cuantificat în cifre, pentru că fac parte din Tezaurul Național al României.