* eveniment major, Expoziția ”Cold Revolution” a reunit circa 400 de lucrări de artă plastică și multimedia din șapte țări * ”Suntem mândri că am contribuit la acest proiect de cercetare ambițios”, a precizat muzeograful Alina-Ruxandra Mircea, de la Secția Artă
Considerat unul dintre evenimentele majore ale anului expozițional 2021 în Europa - după cum puncta muzeograful Alina-Ruxandra Mircea, de la Secția Artă a Muzeului Brăilei ”Carol I” - expoziția și proiectul de cercetare ”Cold Revolution” (”Revoluția rece”) derulat, anul acesta, pe parcurusul mai multor luni, au ajuns la momentul bilanțului.
”Zacheta - Galeria Națională de Artă, Varșovia, 27 mai-10 octombrie 2021. Un colocviu internațional, un volum de studii, o expoziție reunind circa 400 de lucrări de artă plastică și multimedia provenind din șapte țări, peste o duzină de articole, conferințe și tururi ghidate online, o suită de ateliere educative pentru copii”, consemna, entuziasmată, Alina-Ruxandra Mircea la finalizarea proiectului.
Atât expoziția deschisă la Galeria Națională de Artă din Varșovia, cât și volumul care a însoțit-o, cuprind lucrări de pictură și grafică din colecția Muzeului Brăilei ”Carol I”.
”Suntem mândri că am contribuit la acest proiect de cercetare ambițios, care, prin calitatea abordării și prin consistența rezultatelor va rămâne un punct de referință pentru mai multe domenii de studiu dedicate perioadei postbelice în Europa Centrală și Răsăriteană”, a mai spus muzeograful Alina-Ruxandra Mircea.
Au fost, în total, 14 lucrări din colecțiile Muzeului Brăilei în expoziția de la Varșovia: 2 de pictură și 12 de grafică (mai precis, gravuri). Autorii sunt: Gheorghe Naum (prezent cu patru gravuri), Camil Ressu, Tiberiu Krausz, Natalia Matei, Geta Brătescu, Lidia Mihăescu, Stelian Panțu, Iulian Olariu și Gheorghe Ivancenco.