• în perioada 31 martie - 11 aprilie, peste 2.300 de militari din România și din alte 11 state partenere participă la Exercițiul multinațional SEA SHIELD 2025 • la exercițiu sunt prezente 33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule, dar și structuri de primă mână ale NATO, cum ar fi militarii Brigăzii 3 Infanterie Marină COMMANDO, din Marea Britanie
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” participă, în perioada 31 martie - 11 aprilie, cu forțele din subordine și alte structuri din Forțele Navale Române - în cooperare cu subunități din cadrul Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene, Corpului Infanteriei Marine din Spania și Brigăzii 3 Infanterie Marină COMMANDO din Marea Britanie, la Exercițiul multinațional întrunit SEA SHIELD 25.
Exercițiul se va desfășura în două faze: în context național interinstituțional și aliat, la nivel multinațional. Fiecare fază este structurată în două secvențe: de instruire fluvială și de instruire terestră. Potrivit Forțelor Navale, în secvența fluvială, 15 nave și ambarcațiuni militare și un număr de 262 militari aparținând Comandamentului Flotilei Fluviale ,,Mihail Kogălniceanu”, Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime „Emil Racoviță”, Grupului 325 Sprijin Logistic, Grupului 329 Sprijin Logistic și Batalionului Nave Treceri Fluviale „Danubius”, vor executa în prima fază instruirea echipajelor și trageri cu muniție reală cu sistemele de armament de la bord în poligonul temporar Peceneaga, pe Brațul Măcin, iar în a doua fază vor desfășura activități în zonele de responsabilitate din Delta Dunării.
În secvența de instruire terestră, 291 militari din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”, Brigăzii 9 Mecanizată și Diviziei Multinaționale de Sud-Est, în cooperare cu 93 militari din Spania, Marea Britanie și SUA, vor executa în ambele faze ale exercițiului activități de instruire a trupelor în teren, precum și trageri cu muniție reală în Poligonul Babadag.
„Exercițiul SEA SHIELD își propune să coordoneze efortul interinstituțional dintre forțele navale, aeriene și terestre, care va fi testată prin desfășurarea unei serii de activități de apărare a infrastructurii critice de pe litoral, de protecție a liniilor de comunicații maritime și de sprijinire a operațiunilor amfibii, crescând, astfel, capacitatea de reacție colectivă și promovând angajamentul NATO față de securitatea regională. Totodată, prin desfășurarea SEA SHIELD 25, forțele participante își vor perfecționa tehnicile de luptă și își vor consolida parteneriatele strategice pentru menținerea unui mediu sigur și stabil în zona de responsabilitate de pe flancul de sud-est al Alianței Nord-Atlantice”, precizează surse MApN.
La SEA SHIELD 25 iau parte peste 2.300 de militari din România din alte 11 state partenere (Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia). Forțele Navale Române participă cu peste 1.600 de militari și cu 80 de mijloace tehnice, dintre care 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere și un detașament mobil de lansare. Celelalte categorii de forțe din Armata României vor lua parte la secvențele de instruire în comun cu 200 de militari și peste 40 de mijloace tehnice (o navă, nouă aparate de zbor și peste 30 de autovehicule), iar partenerii străini cu 500 de militari și 27 de mijloace tehnice (patru nave, trei avioane de patrulare maritimă și 20 de vehicule). În total, în cadrul exercițiului, militarii din cele 12 state participante vor exploata 33 de nave și nouă ambarcațiuni rapide, 14 aparate de zbor și 90 de vehicule.
Luni, 31 martie, Forțele Navale Române au organizat ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional SEA SHIELD, cel mai mare exercițiu organizat în acest an de instrucție, în prezența Ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait. Ulterior, ministrul s-a deplasat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, din Constanța, unde a fost întâmpinat de comandantul unității, contraamiral de flotilă Alecu Toma, pentru a vizita laboratoarele cybersecurity-cyberdefence, motoare și simulatorul de tragere cu armamentul de infanterie/artilerie, Biblioteca Universitară „Comandor Eugeniu Botez”, precum și noua bază sportivă.