Consilierul judetean admite ca el, ca si alti braileni, se simte nepregatit pentru a face fata acestei situatii si nu reactioneaza, de frica: "Problema este ca in fata acestor riscuri si amenintari, noi, oamenii de rind, sintem nepregatiti si asteptam protectia altora. Practic, nu facem nimic. De ce? Pentru ca sintem paralizati de frica, ne gindim la viata noastra, a famililor noastre, a copiilor".
"Trebuie sa-ti declini functiile, ca sa raspunda la o chemare"
La rindul sau, consilierul judetean Ion Arama, membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, admite ca situatia nu este deloc roza si a explicat, amuzat, ca a incercat sa iasa in teren, pentru a se lamuri se se intimpla in cartiere si de la fata locului, nu numai din statistici, dar ca la orice verificare anuntata dinainte, a iesit totul excelent: "Am facut un control intr-o noapte, pe aceasta linie, dar banuiala mea, dupa terminarea controlului, a fost ca toate patrulele au fost anuntate ca efectuam aceasta verificare si sa fi vazut cum i-am gasit pe toti la datorie! Am dat si un telefon noi, la numarul 112 si am anuntat ca am fost atacati, intr-un anumit punct al orasului. Domnule, in trei minute au fost acolo! Am gasit 12 patrule, in toate cartierele, ca am fost absolut peste tot. Eu am impresia ca au fost anuntati, ca alta data nu se intimpla asa si as exemplifica cu propria mea experienta: la blocul meu, pe Plantelor, este o gasca din asta, care facea scandal tot timpul. Si am sunat de doua ori eu, si am chemat politia, la ora 2 noaptea. O data au fugit indivizii, alta data i-a prins pe toti, au stat de vorba cu ei si le-a zis sa se duca acasa, sa se culce. Au venit repede, nu pot sa spun, dar e adevarat ca am si anuntat cine sint".
Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu, a comentat ca este de dorit ca, daca ai vreo functie, sa ti-o anunti, cind faci reclamatie: "Trebuie sa-ti declini toate functiile pe care le ai. Nu este normal, dar trebuie sa-ti declini functiile, ca sa raspunda la o chemare. Mi s-a intimplat si mie si m-am convins de asta. Vorbind in calitate de cetatean Niculina Moisescu, nu s-a intimplat nimic, dar vorbind in calitate de cetatean si vicepresedinte al CJ Niculina Moisescu, s-a rezolvat problema".
Liderul PRM, George Moisescu, a remarcat insa ca "pina la urma, cazurile reclamate la politie tot se rezolva", exemplificind cu un caz propriu: "In 1994, mi s-a spart boxa, mi s-a furat o bicicleta noua, dupa mai multe interventii, a venit politia, ne-a amprentat pe toti din casa si ne-a intrebat daca stim cine ne-a spart boxa. In 2005, m-a sunat sa ma duc la politie si mi-a zis ca l-a prins. “Pe cine ati prins?”, am intrebat, ca uitasem, de atitia ani... Si mi-au spus ca l-au gasit pe cel care furase bicicleta si cind m-am uitat acolo, vreo 300 de obiecte furase asta, de atunci. M-a intrebat daca ma constitui parte civila. Cum sa ma constitui, domnule, sa ma chemati acum si pe la tribunal?!". "Si am primit apoi de la tribunal adresa, ca eram printre putinii care nu ne constituisem ca parte civila si erau 500 de AN-uri pe care i le pusesera in circa acestui individ", a completat Niculina Moisescu.
Potrivit consilierului Ion Arama, de linistea noastra se ocupa noapte de noapte, 12 patrule de politie, cu masini, doua de jandarmi si inca una, a Politiei comunitare.