Nici macar alesii locali nu se mai simt in siguranta, in Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nici macar alesii locali nu se mai simt in siguranta, in Braila

In conditiile in care unele autoritati locale considera ca Braila se incadreaza in limitele acceptabile ale climatului de siguranta, iar statisticile Politiei arata ca situatia este tinuta sub control, unii dintre alesii locali, fie ei consilieri sau chiar persoane cu functii mai inalte, au ajuns sa declare public ca resimt pe pielea lor teama de a locui in zone in care gastile de cartier fac legea, dublata de teama de a avea vreo reactie de protest, pe moment. Consilierul judetean PRM Gabriel Nistor, spre exemplu, se declara ingrijorat de nivelul de insecuritate al cetatenilor din municipiu, in cartierele in care locuiesc. El a exemplificat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, aratind ca este martor, in zona in care locuieste, la scene care, uneori, il umplu de groaza: "Este o realitate pe care o intilnim in viata de zi cu zi, in cartierele in care locuim, si anume gastile de cartier si violenta, in general. Acestea s-au inmultit si-si fac de cap ziua in amiaza mare, amplificindu-se gradul de violenta. Lasind deoparte ceea ce citesc in presa, ceea ce vad la televizor sau ceea ce mi-au povestit cunoscutii, eu, ca locuitor al acestui oras, am ramas perplex de ceea ce am vazut in cartierul in care locuiesc: autoturisme incendiate in parcarea din spatele blocului, un grup de tineri inarmati pina-n dinti cu lanturi, bite, rangi, defilind prin fata blocului ca la o parada militara. Am vazut in alta zi si am numarat cel putin 30 de persoane care se intoarceau de la o “interventie”, erau condusi de un interlop, le-a dat adunarea intr-un parculet de copii, dupa care le-a spus sa se duca acasa, pentru ca si-au terminat treaba. Ceea ce frapeaza, insa, este ca intre persoanele care formeaza aceste gasti sint multi minori". Nistor este convins ca, de fapt, atragerea tinerilor sub 18 ani in astfel de gasti si indemnarea lor sa comita fel de fel de infractiuni, in numele sefului cel mare, tine de faptul ca, in cazul in care sint prinsi, pedepsele sint mult mai mici, daca nu cumva nu scapa chiar nepedepsiti: "Cei mari ii imbrobodesc, le explica faptul ca daca savirsesc fapta scapa cu pedeapsa mai usoara si oricum tovarasii lor le vor purta de grija familiilor si asta explica de ce numarul minorilor care savirsesc fapte antisociale creste. Vreau sa amintesc faptul ca, potrivit Codului Penal roman, minorii sub 14 ani nu raspund penal, cei care au intre 14 si 16 ani, raspund numai daca se dovedeste ca fapta a fost savirsita cu discernamint, iar daca au peste 16 ani, raspund penal".
Consilierul judetean admite ca el, ca si alti braileni, se simte nepregatit pentru a face fata acestei situatii si nu reactioneaza, de frica: "Problema este ca in fata acestor riscuri si amenintari, noi, oamenii de rind, sintem nepregatiti si asteptam protectia altora. Practic, nu facem nimic. De ce? Pentru ca sintem paralizati de frica, ne gindim la viata noastra, a famililor noastre, a copiilor".

"Trebuie sa-ti declini functiile, ca sa raspunda la o chemare"

La rindul sau, consilierul judetean Ion Arama, membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica, admite ca situatia nu este deloc roza si a explicat, amuzat, ca a incercat sa iasa in teren, pentru a se lamuri se se intimpla in cartiere si de la fata locului, nu numai din statistici, dar ca la orice verificare anuntata dinainte, a iesit totul excelent: "Am facut un control intr-o noapte, pe aceasta linie, dar banuiala mea, dupa terminarea controlului, a fost ca toate patrulele au fost anuntate ca efectuam aceasta verificare si sa fi vazut cum i-am gasit pe toti la datorie! Am dat si un telefon noi, la numarul 112 si am anuntat ca am fost atacati, intr-un anumit punct al orasului. Domnule, in trei minute au fost acolo! Am gasit 12 patrule, in toate cartierele, ca am fost absolut peste tot. Eu am impresia ca au fost anuntati, ca alta data nu se intimpla asa si as exemplifica cu propria mea experienta: la blocul meu, pe Plantelor, este o gasca din asta, care facea scandal tot timpul. Si am sunat de doua ori eu, si am chemat politia, la ora 2 noaptea. O data au fugit indivizii, alta data i-a prins pe toti, au stat de vorba cu ei si le-a zis sa se duca acasa, sa se culce. Au venit repede, nu pot sa spun, dar e adevarat ca am si anuntat cine sint".
Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu, a comentat ca este de dorit ca, daca ai vreo functie, sa ti-o anunti, cind faci reclamatie: "Trebuie sa-ti declini toate functiile pe care le ai. Nu este normal, dar trebuie sa-ti declini functiile, ca sa raspunda la o chemare. Mi s-a intimplat si mie si m-am convins de asta. Vorbind in calitate de cetatean Niculina Moisescu, nu s-a intimplat nimic, dar vorbind in calitate de cetatean si vicepresedinte al CJ Niculina Moisescu, s-a rezolvat problema".
Liderul PRM, George Moisescu, a remarcat insa ca "pina la urma, cazurile reclamate la politie tot se rezolva", exemplificind cu un caz propriu: "In 1994, mi s-a spart boxa, mi s-a furat o bicicleta noua, dupa mai multe interventii, a venit politia, ne-a amprentat pe toti din casa si ne-a intrebat daca stim cine ne-a spart boxa. In 2005, m-a sunat sa ma duc la politie si mi-a zis ca l-a prins. “Pe cine ati prins?”, am intrebat, ca uitasem, de atitia ani... Si mi-au spus ca l-au gasit pe cel care furase bicicleta si cind m-am uitat acolo, vreo 300 de obiecte furase asta, de atunci. M-a intrebat daca ma constitui parte civila. Cum sa ma constitui, domnule, sa ma chemati acum si pe la tribunal?!". "Si am primit apoi de la tribunal adresa, ca eram printre putinii care nu ne constituisem ca parte civila si erau 500 de AN-uri pe care i le pusesera in circa acestui individ", a completat Niculina Moisescu.
Potrivit consilierului Ion Arama, de linistea noastra se ocupa noapte de noapte, 12 patrule de politie, cu masini, doua de jandarmi si inca una, a Politiei comunitare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro