• brăileanca Nicoleta Cosma, de 52 de ani, şomer fără indemnizaţie, ne-a relatat despre coada imensă la care a fost silită să se aşeze, ca să-şi rezolve problemele la AJOFM • zeci de persoane erau înghesuite în faţa agenţiei, fără a păstra distanţarea socială • după cinci ani petrecuţi în Austria, brăileanca a încercat, 6 luni la rând, să-şi găsească de muncă la Brăila, pentru a fi alături de părinţii bolnavi, însă fără succes, deşi are un master în Asistenţă Socială
Zeci de oameni se înghesuie, zi de zi, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, pentru rezolvarea problemelor legate de şomaj, în condiţiile în care puţini sunt cei care mai păstrează distanţa socială minimă, pentru siguranţa lor şi a celorlalţi brăileni.
Că este aşa, o spune şi brăileanca Nicoleta Cosma, în vârstă de 52 de ani, de profesie psiholog clinician, deţinătoare a unui master în Asistenţă Socială - în prezent şomer - care ne-a contactat, ieri, la redacţie, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de serviciile AJOFM.
“Am ajuns în jurul orei 10.00 la sediul AJOFM de pe B-dul Dorobanţi şi am observat că sunt foarte multe persoane la coadă. În luna februarie, când am fost să mă înscriu la ei - după ce am muncit timp de cinci ani în Austria, ca îngrijitor bătrâni - a fost totul ok. Acum, însă, erau în jur de 100 de persoane la rând, care, deşi purtau mască, nu păstrau distanţa socială. Practic, era o învălmăşeală, nu se ştia unde este capătul acelui rând sau care este ultima persoană aşezată la coadă. Aşa ceva nu este posibil”, ne-a spus Nicoleta Cosma.
Brăileanca a mai precizat că, de 6 luni, este şomer fără indemnizaţie şi că, în toată această perioadă, nu şi-a găsit de lucru la Brăila şi nici nu a fost sunată de la agenţie, în legătură cu un posibil job. A lucrat la Căminul “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” şi Căminul “Sf. Nicolae” înainte de a pleca în Austria, unde şi-a petrecut ultimii cinci ani, însă a fost nevoită să revină în ţară pentru a-şi ajuta părinţii în vârstă şi bolnavi. E dezamăgită de ceea ce se întâmplă în oraşul nostru.
“Vreau să fiu alături de părinţii şi de soacra mea, care sunt bătrâni şi bolnavi şi care nu mai au pe nimeni să-i ajute. Am ani de experienţă în domeniu, de aceea am sperat să găsesc un loc de muncă la Brăila. Nu a fost posibil. Sunt psiholog clinician, însă aş fi acceptat şi alt loc de muncă. Astăzi (luni, 3 august - n.r.) am accesat site-ul AJOFM şi am luat legătura telefonic cu ei, în speranţa că au servicii online şi că nu mai trebuie să stau la coadă ca să-mi rezolv problemele legate de şomaj (pe 6 august expiră cele 6 luni de şomaj), însă acest lucru nu a fost posibil. Instituţia nu dispune de servicii online. Programul cu publicul este de luni până joi, între 8.00-12.00 - este tot ce am reuşit să aflu”, ne-a relatat Nicoleta Cosma.
Brăileanca a sesizat, de asemenea, Instituţia Prefectului, în speranţa că se va rezolva într-un fel cu aglomeraţia de la AJOFM Brăila.