• consilierii județeni și-au stabilit, recent, în cadrul ședinței ordinare, cei doi vicepreședinți, prin procedura votului secret: PSD-iștii Ionuț Ciprian Dobre și Mirela Chivu • tot săptămâna trecută, la o ședință extraordinară, și-au depus jurământul patru noi consilieri județeni: Cosmin Iulian Sandu (PSD), Ovidiu Nechita (PNL), George Florin Gavrilă și Lucian Cătălin Condei (AUR) • în aceeași manieră, s-a aprobat componența comisiilor de specialitate, dar și desemnarea reprezentanților instituției în diverse entități administrative • PSD-iștii au dominat ”cursa” numirilor și spiritele s-au ”încins” pe parcurs • liberalul Dan Căpățînă a rămas momentan pe dinafară și nu face parte din nicio comisie • ședința ordinară din 14 noiembrie a culminat cu un scandal “monstru”, oprit doar prin suspendarea lucrărilor ședinței și solicitatea ca Nechita să părăsească sala
S-a stabilit echipa de conducere a Consiliului Județean Brăila. Pe lângă președintele instituției, Francisk Iulian Chiriac, care a fost ales de brăileni la Localele din luna iunie, în ședința ordinară a CJ Brăila din 14 noiembrie au fost desemnați și aleși prin vot secret de către consilieri și cei doi vicepreședinți. Este vorba despre PSD-iștii Ionuț Ciprian Dobre (care a ocupat această funcție și în mandatul trecut), precum și Mirela Chivu, consilier aflat la al doilea mandat (economist, specialist în fonduri europene). Tot săptămâna trecută a avut loc și o ședință extraordinară a CJ Brăila, pe 11 noiembrie, când și-au depus jurământul și patru noi consilieri și s-a stabilit și componența Comisiilor de specialitate. Ulterior, în ședința ordinară s-au stabilit și reprezentanții CJ Brăila în diverse entități administrative importante și totul a culminat cu un scandal ”monstru” între PSD-iști și PNL-iști. Dar să le luăm pe rând.
Cei doi vicepreședinți au fost aleși prin procedura votului secret. Astfel, Ionuț Ciprian Dobre a primit 20 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”, iar Mirela Chivu, 21 voturi ”pentru” și 6 ”împotrivă”. În cazul acestora au fost 31 de voturi introduse în urnă, 4 voturi nule și 27 valabil exprimate.
”Felicitări celor doi colegi. Din ședința următoare veți sta lângă mine. Succes! Avem foarte mult de treabă”, le-a transmis Chiriac, celor doi vicepreședinți, imediat după rezultatul votului. De asemenea, acesta i-a invitat pe cei doi să ia cuvântul dacă doresc și Mirela Chivu, aflată la primul mandat de vicepreședinte, a ales să răspundă invitației.
”Mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată și pentru susținerea care mă onorează. Sunt conștientă de responsabilitatea preluării acestei funcții. Experiența mea de 22 de ani în gestionarea fondurilor europene, în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională, îmi dă încrederea că voi valorifica toate oportunitățile pentru a atrage investiții în județul nostru. Mă voi concentra în mod deosebit pe gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene, care să dezvolte comunitățile. Proiecte durabile care să îmbunătățească infrastructura și calitatea vieții cetățenilor județului nostru. Sunt convinsă că împreună vom transforma ideile, propunerile în proiecte viabile, cu ținte durabile, realizabile. Vă mulțumesc încă o dată și abia aștept să lucrăm în acest nou mandat”, a declarat aceasta.
Patru consilieri județeni au depus jurământul de credință
Cu doar câteva zile înainte, în ședința extraordinară a CJ Brăila din 11 noiembrie, patru membri supleanți de pe listele cu care partidele s-au înscris în Alegerile Locale, au depus jurământul, aceștia nefiind prezenți din varii motive la momentul constituirii noului consiliu. Este vorba despre Cosmin Iulian Sandu (PSD), care a preluat locul rămas vacant după luarea în primire a fotoliului de președinte de către Chiriac, Ovidiu Nechita de la PNL, George Florin Gavrilă și Lucian Cătălin Condei din partea AUR.
”Felicitări consilierilor care au depus jurământul. Să avem un mandat fructuos pentru locuitorii județului Brăila”, a transmis Chiriac, după depunerea jurământului de către cei patru, neștiind la momentul respectiv situațiile tensionate ce aveau să vină.
În respectiva ședință s-a aprobat organizarea și stabilirea componenței nominale a comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Brăila. Cele șase comisii care funcționează în cadrul CJ Brăila sunt: A) Comisia de strategii, studii, prognoze economico-sociale; B) Comisia de buget-finanțe, administrarea domeniului public și privat al județului; C) Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecția mediului înconjurător, agricultură, turism, transport; D) Comisia pentru activități științifice, învățământ, cultură, culte, tineret și activități sportive; E) Comisia pentru sănătate și protecție socială; F) Comisia pentru administrație publică locală, juridică, relații publice și relații internaționale. Toate acestea sunt formate din câte cinci membri fiecare, respectând legislația în vigoare, care spune că fiecare comisie trebuie să fie compusă întotdeauna din membri în număr impar. Componența comisiilor s-a stabilit prin procedura votului secret, însă cum liberalii au insistat să nu aibă nicio propunere la Comisia de Sănătate, dar să vină cu doi oameni la Comisia pentru Sport (ajungându-se astfel la 6 consilieri în comisie), strategia a dat greș la momentul votului și consilierul județean PNL Dan Căpățînă a cam rămas momentan pe dinafară.
Astfel, din Comisia de strategii fac parte, de la PSD, Fănel Burtea, ales cu 28 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”, Mirela Chivu - 27 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și Vasilică Priceputu - 26 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă”. De la AUR, Virginia Koler - 28 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”, iar de la PNL, Camelia Ifrim - 30 voturi ”pentru”. Din Comisia de buget-finanțe: de la PSD Laura-Oana Geru a primit 26 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă”, Vlăduț Brânză 28 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă”, Mirela Cazacu 28 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă”, de la AUR Lucian Cătălin Condei a obținut 27 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, iar de la PNL Ovidiu Nechita cu 30 voturi ”pentru”. Din Comisia de organizare și dezvoltare urbanistică: de la PSD, Carmelia Dragomir-Bălănică - 27 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, Marius Negru - 28 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă”, Cristian George Neacșu - 27 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, de la AUR Florin George Gavrilă - 28 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă” și de la PNL Marian Sârbu - 30 voturi ”pentru”. În Comisia pentru activități științifice au fost desemnați PSD-iștii Gina Anton cu 23 voturi ”pentru”, 7 ”împotrivă”, Andrei-Ionuț Ichim, cu 23 voturi ”pentru”, 7 ”împotrivă”, Raluca Teodora Culea cu 23 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”, de la AUR Viorel Botea, cu 25 voturi ”pentru” și 5 ”împotrivă”, de la PNL Cici Bolovan cu 30 voturi ”pentru”, în timp ce Dan Căpățînă a obținut doar 7 voturi ”pentru” și 23 „împotrivă” și a rămas pe dinafară, urmând ca situația sa să fie clarificată într-o ședință viitoare. Din Comisia pentru sănătate fac parte, de la PSD Mihai Gabriel Abăseacă, desemnat cu 27 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă”, Valentina Turcoeanu, cu 27 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, Cosmin Iulian Sandu, cu 27 voturi ”pentru”, 2 ”împotrivă”, PNL Dănuț Lungu cu 30 voturi ”pentru”. Iar în Comisia pentru administrație publică locală, de la PSD Dorel Vîlsan cu 26 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă”, Aurel Dumitru cu 27 voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă”, Ionuț-Ciprian Dobre cu 26 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă”, de la PNL Marius Mitescu cu 30 voturi ”pentru” și Alexandru Bucălău tot cu 30 voturi ”pentru”.
Consilierii PNL au insistat atunci să fie reluat votul pentru a-l prinde și pe Dan Căpățînă într-o comisie, însă nu au avut succes. De asemenea, pe parcursul votului au existat și câteva erori tehnice, fiind printate 32 de buletine de vot în loc de 30, pentru câți consilieri erau în sală, un alt motiv care i-a scandalizat pe liberali. Procedura a fost totuși reluată, pentru a nu exista probleme de legalitate.
Încă de la ședința respectivă, consilierul PNL Ovidiu Nechita a avut intervenții legate de informarea consilierilor de către secretariatul instituției pe tema regulamentului de funcționare. Cum în ședințele extraordinare nu există rubrica ”alte probleme” și consilierii nu au dreptul să aibă intervenții pe lângă subiectele de pe ordinea de zi, declarațiile liberalului au fost întrerupte de președinte.
Desemnarea consilierilor în CA-uri și AGA
Dacă în ședința extraordinară situația din CJ Brăila a fost una tensionată, în ședința ordinară din 14 noiembrie lucrurile au luat și mai multă amploare.
Încă de la început, consilierul județean PNL Ovidiu Nechita a insistat să explice de ce refuză să voteze procesele-verbale ale fostelor ședințe CJ, în special cele din mandatul trecut, pe motiv că atunci nu făcea parte din consiliu, astfel că nu poate să își dea girul pentru ceva la care nu aparticipat. Mai departe, după alegerea vicepreședinților, au urmat o serie de proiecte privind desemnarea reprezentanților instituției în Consiliile de Administrație sau Adunările Generale ale Asociațiilor la diferite entități subordonate CJ.
Majoritatea acestor puncte s-au aprobat prin metoda votului secret, cu excepția a două puncte, privind desemnarea președintelui CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, ca reprezentant al Județului Brăila (ca membru Asociat) în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Dunărea” Brăila, de asemenea, ca reprezentat al CJ în Adunarea Generală a Acționarilor la SC Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila SA. În aceste situații cei opt consilieri PNL au votat cu abținere.
La restul numirilor, cum era de așteptat, consilierii PSD au avut nominalizări pentru toate funcțiile și au luat tot, fără excepție.
În ceea ce privește reprezentanții CJ în CA la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, din partea PSD a fost propusă Laura Oana Geru, aleasă cu 22 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”, Cristian Neacșu cu 22 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”, Vlăduț Brânză - 22 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă” ca membri titulari și ca membri supleanți, Dorel Vâlsan - 20 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă”, Raluca Culea - 20 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă” și Andrei Ichim Ionuț - 21 voturi ”pentru”, 9 ”împotrivă”. În timp ce AUR l-a propus pe Lucian Cătălin Condei și a luat doar 7 voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” ca membru supleant, iar liberalii l-au propus pe Ovidiu Nechita ca membru titular, dar a luat doar 9 voturi ”pentru” și 21 ”împotrivă” (au fost 31 de buletine de vot introduse în urnă și 1 vot nul).
În CA la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila, PSD i-a propus ca membri titulari pe Laura Geru, care a luat 21 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”, pe Dorel Vîlsan - 21 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”, Marius Negru - 21 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă” și supleanți pe Aurel Dumitru - 20 voturi ”pentru”, 9 ”împotrivă”, Valentina Turcoeanu - 20 voturi ”pentru”, 9 ”împotrivă”, Mirela Cazacu - 19 voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă”. Liberalii l-au propus pe Dănuț Lungu ca membru titular, dar care a obținut doar 8 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” (31 de buletine introduse în urnă, 2 nule, 29 voturi valabil exprimate).
La desemnarea unui reprezentant al CJ Brăila în CA al Filarmonicii “Lyra-George Cavadia” Brăila, PSD-iștii au propus-o pe Valentina Turcoeanu, care a obținut voturi 20 ”pentru”, 8 ”împotrivă”. Liberalii pe Cici Bolovan, dar aceasta a luat doar 8 ”pentru”, 20 ”împotrivă” (31 de buletine de vot introduse în urne, 3 nule, 28 valabil exprimate).
În CA al Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, social-democrata Carmelia Dragomir Bălănică a luat 20 ”pentru”, 8 ”împotrivă”. Liberalii au propus-o pe Cici Bolovan, care a luat doar 8 voturi ”pentru” și 20 ”împotrivă” (31 buletine de vot. 3 nule, 28 buletine valabil exprimate).
În CA al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Valentina Turcoeanu din partea PSD a obținut 20 voturi ”pentru”, 8 ”împotrivă”. Liberalii l-au propus pe Dan Căpățînă, care a luat doar 8 voturi ”pentru” și 20 ”împotrivă” (30 buletine în urnă, 2 nule, 28 valabil exprimate).
În CA al Muzeului Brăilei “Carol I”, din partea PSD Carmelia Dragomir Bălănică a luat 20 ”pentru”, 8 ”împotrivă”, Raluca Teodora Culea 20 ”pentru”, 8 ”împotrivă”, Vlăduț Brânză 20 ”pentru”, 8 ”împotrivă”, Marius Cătălin Negru 19 voturi ”pentru”, 9 ”împotrivă”, ca membri titulari și Cristian George Neacșu 19 ”pentru”, 9 ”împotrivă”, Gabriel Mihai Abăseacă 21 ”pentru”, 7 ”împotrivă”, ca membri supleanți. Din partea PNL, ca membru titular, Camelia Ifrim a luat doar 9 ”pentru”, 19 ”împotrivă” (30 buletine, 2 nule).
În CA al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila, PSD-iștii au propus-o pe Gina Anton, care a obținut 20 voturi ”pentru”, 7 ”împotrivă”. Liberalii pe Marius Mitescu, care a luat 7 voturi ”pentru” și 20 ”împotrivă” (29 buletine introduse în urnă, 2 nule).
La desemnarea reprezentantului în Consiliul Consultativ al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, PSD a propus-o tot pe Gina Anton, care a luat 20 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”, în timp ce liberalii pe Marian Sârbu, care a luat 7 voturi ”pentru” și 20 ”împotrivă” (29 buletine de vot în urnă, 2 nule, 27 voturi valabil exprimate).
În Consiliul de Administrație al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Brăila,
PSD-iștii au propus-o pe Mirela Cazacu care a obținut 18 voturi ”pentru”, 7 ”împotrivă” și pe Fănel Burtea, cu 18 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”. Liberalii pe Camelia Ifrim, care a luat 7 voturi ”pentru”, 18 ”împotrivă”. Iar AUR pe Viorel Botea – 6 voturi ”pentru”, 19 ”împotrivă” (29 buletine în urnă, 4 nule, 25 valabil exprimate).
La desemnarea reprezentantului în Adunarea Generală a Asociației “Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă” (CID) Brăila, PSD-iștii l-au propus pe Francisk Iulian Chiriac. Acesta a luat 22 voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă” (30 buletine în urnă și tot atâtea voturi exprimate).
Scandal, ședința suspendată și reluată, Nechita evacuat
Și următorul proiect de pe ordinea de zi a ședinței ordinare a vizat desemnarea unui reprezentant. Mai precis, acordarea unui mandat special președintelui CJ Brăila, în calitate de reprezentant al Unității Administrativ Teritoriale Județul Brăila, pentru a vota în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “ECO DUNĂREA” Brăila pentru aprobarea ajustării tarifului de depozitare deșeuri aferent Contractului de delegare încheiat cu societatea TRACON S.R.L. București și acordarea unor mandate speciale Asociației de a aproba tariful ajustat și tarifele distincte din Zona 1 de operare. La acest punct, consilierul județean PNL Ovidiu Nechita a insistat să aibă o intervenție în cadrul căreia l-a criticat pe președintele CJ Brăila, spunând că nu se simte reprezentat de Chiriac, că acesta a dat dovadă de incompetență și că din punctul său de vedere, pentru PSD-ist ”funcția este o pălărie prea mare”. Chiriac a afirmat că a fost jignit, l-a mustrat pe consilier pentru intervențiile sale și pentru circul făcut. Însă cum liberalul a insistat să își continue declarațiile, Chiriac a afirmat că suspendă ședința până când Nechita va părăsi sala. Moment după care consilierii PSD au părăsit sala. După câteva minute bune în care PNL-istul a citit din regulament, precizând că președintele nu a respectat întocmai procedura, până la urmă PNL-iștii s-au sfătuit și au decis să plece în grup de la lucrările ședinței. Ulterior, ședința a fost reluată și restul proiectelor aprobate fără alte întreruperi.
”Știu că este campanie electorală. Dar circul pe care l-au făcut colegii de la PNL nu este pentru Consiliul Județean Brăila. Ei sunt în campanie în momentul de față. Și noi suntem, dar noi facem altfel de campanie. Să ne aducem aminte că brăilenii ne-au votat. I-au votat și pe ei, dar uitați cum îi reprezintă în cadrul Consiliului Județean. Trebuie să respectăm regulamentul, trebuie să ne respectăm unii pe alții, să nu vorbim unii peste alții. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, eu, personal, nu voi mai accepta! De fiecare dată când plenul CJ va fi perturbat de unul dintre consilieri, vom respecta regulamentul, vom închide ședința și o vom relua atunci când toate lucrurile sunt pe lege”, a declarat Chiriac.
Proiectul privind mandatarea sa în ADI ”ECO Dunărea” a fost aprobat apoi de consilierii rămași în sală, în unanimitate.
La final, la rubrica ”Alte probleme”, Chiriac a abordat din nou, indirect, subiectul circului făcut de liberali.
”Ceea ce s-a întâmplat în ultima parte a ședinței, asta înseamnă normalitate! Corectitudine, colegialitate și faptul că nu facem circ și scandal. Asta vor să facă de patru ani de zile colegii de la PNL. Nu au învățat nimic și nu o să învețe absolut nimic! Vreau să dați dovadă de caracter, de responsabilitate față de votul pe care l-ați primit și să faceți observație atunci când este cazul, asupra proiectelor. Normal, corect, omenește, așa cum spune la regulament și la lege”, a conchis Chiriac.
Precizăm că înainte de a părăsi sala, PNL-istul Ovidiu Nechita s-a plâns de faptul că a avut un dialog în urmă cu o zi față de ședință, în cabinetul președintelui CJ, discuție în care acesta l-ar fi jignit. Liberalul a susținut că suspendarea ședinței de către Chiriac a fost o ”manevră” pentru a-l împiedica să ia cuvântul la ”Alte probleme” și să povestească în detaliu acest episod.