Nu sunt o victimă a destinului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nu sunt o victimă a destinului

Punând cap la cap esenţa teoriilor privind definirea mea originară şi observaţiile mele, involuntare de altfel, din ultimele luni am realizat că ceea ce mi-a schimbat părerea despre noi aşa de mult în ultima perioadă nu sunt doar oamenii pe care i-am cunoscut prin discuţiile purtate, ci mai ales oamenii cu care nu am vorbit niciodată despre asta. Spiritul critic pare a fi o calitate a poporului român, a face haz de necaz e în sânge. Dar dacă analizăm puţin mai de aproape valul de negare al românilor, pasiunea cu care îşi înjură vecinii, pisica, preşedintele, vânzătoarea din colţ ori mesageria vocală doar pentru că sunt români, am tinde să credem că sunt efectele instinctului de conservare sau o încercare eşuată de a exprima, pesemne subtil, că el e excepţia de la regulă, că e o victimă a destinului şi în acelaşi timp un învingător că îşi suportă propria condiţie, fie şi cu văicăreli zilnice. Nu aş opta pentru naţionalismul exacerbat, desigur că defectele recunoscute sunt cu un pas mai aproape de vindecare, cel puţin teoretic. Printre zecile de lucruri pe care mi-aş dori să le pot schimba la noi se află şi ura pe care unii tineri de vârstă cu mine o cultivă pentru orice se află sau s-ar putea afla în spaţiul românesc. Nu neg, o oarecare negare ori o comparaţie în defavoarea românilor ar însemna o şansă în plus de racordare la Europa. E ca la fotbal, îţi schimbi echipa preferată imediat ce a ta a pierdut, spunând senin: "dar eu ţineam cu asta dinainte de meci, aveam încredere că o să câştige".

Tind să cred că şi în cazul tinerilor care se urăsc pe sine zilnic e tot o formă de frustrare. A elimina orice premisă de refacere condamnă din start la o paranoia constantă. Mai precis, am fost uimită să simt cum tineri de aceeaşi vârstă regretă că s-au născut aici şi pun orice român sub semnul vinovăţiei, având impresia că pot fi minţiţi, furaţi, înşelaţi ori luaţi peste picior. Asta îmi confirmă încă o dată fenomenul oscilaţiei atât de rapide între extreme. Îmi pare rău că efectul de turmă îşi spune iar cuvântul şi că acest curent printre tineri şi nu numai ia amploare fără fundamente stabile, având la bază doar încercări de refacere a stimei de sine ori neinformare. În acelaşi timp, mi-aş dori ca tinerii musafiri în alte ţări, precum voluntarii cu care am discutat, să nu pornească de la premisa că sunt victime ale propriei geneze. Toate aceste cuvinte mi-au răsărit în minte când m-am întrebat..."de ce în interviul cu francezul acesta a spus că nu e îndrăgostit de societatea franceză, iar polonezul nu a zis o vorbă de rău despre ţara lui?"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro