In timp ce cheltuielile cu plata pensiilor au crescut, institutia a inregistrat o scadere considerabila a cheltuielilor cu plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului, deoarece aceasta prestatie a fost scoasa din atributiile CJP si transferata Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie. Astfel, de la aproape 2 milioane de lei utilizate anul trecut pentru plata acestora, in acest an cheltuielile s-au redus la 439.301 lei si au fost indemnizatii aferente unor perioade anterioare datei de 1 ianuarie 2006, pe care agentii economici nu le-au solicitat la timp.
De asemenea, se constata o crestere a cheltuielilor cu plata ajutoarelor de deces, ca urmare a majorarii cuantumului de la 940 lei, la 1.077 lei.
"In acest an, am inregistrat un deficit bugetar de peste 66 de milioane de lei, fata de 56 de milioane de lei cit s-a inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In ultimii ani, deficitul a fost in crestere si asta se datoreaza faptului ca sint mai putini contribuabili, decit pensionari. Daca in 1990 existau putin peste 62.000 de pensionari, iar forta de munca era reprezentata de aproape 178.000 de persoane, acum exista 100.000 de pensionari si 91.000 de contribuabili. In 16 ani s-a ajuns in situatia de a se reduce cu 40% numarul celor care platesc si de a creste semnificativ numarul beneficiarilor", ne-a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Incasarile au crescut cu 11,14%
In aceeasi perioada, CJP a inregistrat si raportat incasari din contributii de asigurari sociale de stat in suma totala de 97.427.483 lei. Peste 96% dintre acestea provin din contributii incasate de la angajatori si salariati, aproape 3% din cele datorate de alte persoane asigurate si cele aflate in somaj si sub 1% din venituri nefiscale.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, incasarile au crescut cu 9.766.334 lei, respectiv cu 11,14%, ca urmare atit a colectarii unor venituri fiscale mai mari cit si a recuperarii unor debite de la agentii economici. Colectarea contributiilor bugetului asigurarilor sociale de stat este realizata, in cea mai mare parte, de catre Directia Generala a Finantelor Publice, dar exista si alte surse de venituri ale bugetului care se colecteaza la nivelul Casei de Pensii. In privinta acestora din urma, institutia a inregistrat o crestere cu 13,40%, fata de anul trecut, la capitolul contributii datorate de persoanele asigurate pe baza de declaratie sau contract de asigurare si cu 5,22% la contributiile pentru bilete de tratament.