Volumul a vazut lumina tiparului la Editura Istros a Muzeului Brailei si este structurat pe 29 de capitole, insumind 826 de pagini.
Moderatorul intilnirii a fost directorul Muzeului Brailei, Ionel Cindea.
Aprecierile la adresa cartii au fost facute de prof. univ. dr. Victor Spinei de la Institutul de Arheologie din Iasi: "Astazi ne aflam in fata unui memorabil moment cultural. Profesorul Ion Turcanu de la Chisinau aduce o lucrare ce da masura harului istoriografic pe care-l are domnia sa. Este o prezenta impusa in istoriografia romana cu peste zece volume publicate. A scris si lucrari cu tenta culturala, iar de curind a publicat o remarcabila bibliografie a istoriografiei din Basarabia. In volumul pe care ni-l prezinta astazi este remarcabil faptul ca nu se ocupa numai de reconstituirea faptelor, ci si de reconstituirea atmosferei in care s-au derulat faptele. Ion Turcanu nu numai a scris istorie, ci a si facut istorie. A fost unul dintre primii care a militat pentru romani intr-o Basarabie debusolata de evenimentele petrecute".
Spre finele manifestarii a luat cuvintul si autorul volumului, Ion Turcanu. Acesta a dat friu liber emotiilor, argumentind ca desi a scris o sumedenie de carti, nu a avut niciodata o lansare de carte.
"Sint emotionat pentru ca este prima mea lansare de carte. Este o premiera pentru mine si ma onoreaza acest lucru. Eu cred ca am reusit sa realizez prin acest volum o altfel de istorie a romanilor", a incheiat Ion Turcanu.
Ion Turcanu s-a nascut pe 15 ianuarie 1964 la Gaureni, Raionul Nisporeni. Intre 1965 si 1969 a frecventat cursurile Facultatii de Istorie a Universitatii de stat din Chisinau. Din anul 1974 a optat pentru activitatea didactica, obtinind titlul de lector la Catedra de Istorie Universala a Institutului Pedagogic din Chisinau, iar in 1975 a fost promovat docent.
Opera istorica abordeaza subiecte in care predomina interpretari incerte ori controversate: "Satul basarabean. Studii social economice" (1818 - 1940), "Creanga in contextul pedagogiei timpului sau" (1994), "Mica istorie a lui Stefan cel Mare", (2005).