O altfel de Istorie a Romanilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

O altfel de Istorie a Romanilor

Ieri, Muzeul Brailei a fost gazda lansarii volumului "Istoria Romanilor (Cu o privire mai larga asupra culturii)" al lui Ion Turcanu.
Volumul a vazut lumina tiparului la Editura Istros a Muzeului Brailei si este structurat pe 29 de capitole, insumind 826 de pagini.
Moderatorul intilnirii a fost directorul Muzeului Brailei, Ionel Cindea.
Aprecierile la adresa cartii au fost facute de prof. univ. dr. Victor Spinei de la Institutul de Arheologie din Iasi: "Astazi ne aflam in fata unui memorabil moment cultural. Profesorul Ion Turcanu de la Chisinau aduce o lucrare ce da masura harului istoriografic pe care-l are domnia sa. Este o prezenta impusa in istoriografia romana cu peste zece volume publicate. A scris si lucrari cu tenta culturala, iar de curind a publicat o remarcabila bibliografie a istoriografiei din Basarabia. In volumul pe care ni-l prezinta astazi este remarcabil faptul ca nu se ocupa numai de reconstituirea faptelor, ci si de reconstituirea atmosferei in care s-au derulat faptele. Ion Turcanu nu numai a scris istorie, ci a si facut istorie. A fost unul dintre primii care a militat pentru romani intr-o Basarabie debusolata de evenimentele petrecute".
Spre finele manifestarii a luat cuvintul si autorul volumului, Ion Turcanu. Acesta a dat friu liber emotiilor, argumentind ca desi a scris o sumedenie de carti, nu a avut niciodata o lansare de carte.
"Sint emotionat pentru ca este prima mea lansare de carte. Este o premiera pentru mine si ma onoreaza acest lucru. Eu cred ca am reusit sa realizez prin acest volum o altfel de istorie a romanilor", a incheiat Ion Turcanu.
Ion Turcanu s-a nascut pe 15 ianuarie 1964 la Gaureni, Raionul Nisporeni. Intre 1965 si 1969 a frecventat cursurile Facultatii de Istorie a Universitatii de stat din Chisinau. Din anul 1974 a optat pentru activitatea didactica, obtinind titlul de lector la Catedra de Istorie Universala a Institutului Pedagogic din Chisinau, iar in 1975 a fost promovat docent.
Opera istorica abordeaza subiecte in care predomina interpretari incerte ori controversate: "Satul basarabean. Studii social economice" (1818 - 1940), "Creanga in contextul pedagogiei timpului sau" (1994), "Mica istorie a lui Stefan cel Mare", (2005).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro