Fostul primar al Brăilei, remarcabil om politic de factură liberală, Radu Portocală, a fost comemorat sâmbătă, la Teatrul "Maria Filotti", în cadrul unei ceremonii care a reunit oameni de cultură, politicieni şi tineri.
Evocarea familiei Portocală a fost realizată de prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, care a subliniat faptul că familia Portocală a avut legături cu marile familii din istoria României şi a Brăilei. Nepotul celui comemorat, Radu Portocală al III-lea, şi-a adus aminte cu tristeţe despre sfârşitul marelui om politic care a fost Radu Portocală al II-lea. După ce pe 24 decembrie 1939 fusese omagiat de intelectualitatea brăileană cu mult fast, în 1949 a fost trecut pe lista morţii, iar în noaptea de 5 spre 6 mai 1950, noaptea demnitarilor, a fost arestat şi dus la Sighet, un loc unde intelectualitatea României dispărea pur şi simplu. Acolo şi-a găsit sfârşitul, absurd, în 1952, Radu Portocală, fostul primar al Brăilei. Abia în 1957 familia a primit un certificat de deces, la presiunile organizaţiilor internaţionale. Despre personalitatea fostului primar Radu Portocală au mai vorbit: Dinu Zamfirescu, reprezentant al conducerii actualului Partid Naţional Liberal, primarul Aurel Simionescu, consilierul PNL Brăila Adrian Ritzinger şi liberalul Dan Buteică. La final a fost prezentată medalia bătută de Muzeul Brăilei în cinstea primarului Radu Portocală şi a fost oferită invitaţilor şi demnitarilor prezenţi. La evenimentul organizat de Muzeul Brăilei a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu.
Radu Portocală a fost primar al Brăilei trei ani, între 1922 şi 1925, a avut numeroase realizări ce au fost prezentate în volumul "Un ales", tipărit în 1939 ca omagiu şi reeditat acum de Muzeul Brăilei. Printre realizări se pot enumera: pavarea cu granit a 12 kilometri de străzi, construirea de trotuare, şcoli. De asemenea, a oferit burse studenţilor brăileni.
