Unde dai şi unde crapă! Legea privind întărirea securităţii financiare (Legea 70/2015 care a intrat în vigoare chiar din acest weekend) loveşte în organizatorii de evenimente gen nunţi - botezuri, punându-i în dificultate prin plafonarea încasării de cash de la persoane fizice, la maxim 10.000 lei/zi. După cum toată lumea ştie, în mod tradiţional, plata facturii pentru o nuntă, de exemplu, se face în dimineaţa după eveniment, evident, din banii strânşi de tinerii căsătoriţi cu titlu de cadou din partea nuntaşilor. Cum însă costul unei nunţi poate depăşi lejer plafonul de 10.000 lei, organizatorii se văd în situaţia în care, teoretic, ar trebui să eşaloneze pe mai multe zile încasarea facturii. Şi aici intervine problema: ce garanţii există că îşi vor mai încasa banii?
Reporterii "Obiectiv" au luat legătura cu mai mulţi administratori de restaurante sau spaţii unde se organizează în mod frecvent nunţi şi botezuri pentru a afla cum văd ei rezolvarea problemei însă, majoritatea au preferat să nu fie citaţi, acceptând dialogul doar sub protecţia anonimatului, invocând celebrul motiv "da de ce să ies tocmai eu în faţă, să mă ia inspectorii la ochi!". Concluzia a fost că mulţi dintre cei contactaţi nu ştiau despre restricţiile ce au intervenit odată cu intrarea în vigoare, din 9 mai, a Legii 70/2015.
"Nu ştiam de această reglementare. Auzisem tangenţial, însă percepţia mea a fost că viza tranzacţiile pe piaţa imobiliară şi cea a automobilelor. Dacă aşa stau lucrurile, într-adevăr avem o problemă. Ar trebui modificată legea pentru că, în mod clar, nimeni nu ne garantează că ne vom mai încasa vreodată banii", a declarat unul dintre patronii de restaurante. Mult mai deschis însă s-a arătat omul de afaceri Marian Morun, a cărui familie deţine Restaurantul "Magenta": "Da, este o problemă dacă ne limitează la 10.000 lei pe zi încasarea de la o singură persoană fizică. Desigur, legislaţia trebuie armonizată cu realitatea din teren, pentru că altfel suntem forţaţi să căutăm soluţii care poate nu sunt tocmai pe lege şi atunci, tot noi vom fi traşi la răspundere. Problema este că nimeni nu are curaj să se bage pe marea evaziune şi, astfel, se concentrează pe micii antreprenori, punând pe ei o presiune imensă în respectarea legii. Nu am nici o problemă cu aplicarea legii, atâta vreme cât mi se creează condiţiile pentru a o putea respecta".
La rândul său, Ştefan Fusea, administratorul grupului de firme "Titan" şi preşedinte al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Brăila şi-a manifestat îngrijorarea privind efectele adverse ale implementării Legii 70/2015: "Nu ştiu cum să rezolv această problemă care, practic, mi-a blocat activitatea. Aştept o soluţie rapidă din partea Ministerului Finanţelor Publice, indiferent că de la nivel central, sau nivel local".
Reamintim că, potrivit legii menţionate anterior, firmele pot încasa bani în numerar de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, doar în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. De asemenea, dispoziţiile noii legi interzic încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar menţionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Cu alte cuvinte, orice vânzare, cumpărare/împrumut între o firmă şi o persoană fizică poate fi facută cash doar până la acest plafon, restul prin bancă. Limitarea plăţilor în numerar include şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.