Liberalii brăileni au lansat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de PNL Brăila (desfăşurată sub eticheta de incompetenţă pusă Guvernului Boc în materie de căutare a unor soluţii anti-criză), un "Program de urgenţă pentru ieşirea din criză şi reluarea creşterii economice". În acest sens, Cătălin Boboc, noul preşedinte al liberalilor brăileni, a ţinut să prezinte presei câteva măsuri imediate, considerate de PNL-işti ca fiind eficace, pentru crearea unui cadru favorabil mediului de afaceri. Prima măsură prezentată de Boboc a fost menţinerea actualului sistem fiscal. După cum se arată în program, aceasta măsură vizează menţinerea cotei unice de 16% şi păstrarea cotei standard de TVA la 19%. "Acestea sunt măsuri care acum câţiva ani au declanşat, în mod evident - şi tot mediul de afaceri simte şi recunoaşte asta -, o anumită efervescenţă în economia noastră, şi anume acea cotă de 16%, la care semnalele sunt foarte bune, cel puţin de la cei din mediul privat, şi păstrarea TVA-ului la 19%. Ca o paranteză, spunem că-i evident: creşterea acestor taxe ar reduce veniturile. Venituri mai puţine înseamnă consum mai mic, iar TVA-ul aferent, păstrat la o bază mai mică, este şi el mai mic. Aşadar, aceasta este principala măsură care trebuie obligatoriu păstrată", a explicat Boboc.
Alte două măsuri prezentate de preşedintele PNL Brăila comportă anularea impozitului minim (măsură considerată a fi o lovitură capitală dată micilor întreprinzători, antrenând în 2009 aproape 200.000 de radieri, lichidări ori suspendări de I.M.M-uri) şi reducerea TVA-ului la 5%, pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi, cu scopul de-a stimula industria construcţiilor şi piaţa imobiliară.
"O altă măsură foarte, foarte importantă ar fi reducerea integrală a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale pentru acei angajatori care angajează oameni aflaţi acum la şomaj. Asta înseamnă o scădere a poverii pe bugetul de stat. Evident că, prin reducerea acestei taxe, prin suprimarea ei, nu se încasează, dar nici nu se mai plăteşte de la buget. Asta înseamnă o economie, punând şi nişte oameni cu această ocazie la muncă", a conchis Cătălin Boboc.
