Pacienți cobai în pandemie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pacienți cobai în pandemie

* în perioada stării de alertă, medici de alte specialități decât infecționiști sau de la ATI pot îngriji pacienți Covid-19, cu respectarea protocoalelor de practică medicală, fără a mai putea fi acuzați de malpraxis * decizia a fost luată, săptămână trecută, prin ordonanță de urgență de modificare a Legii Sănătății, din cauza deficitului de personal din spitale * medicii din Brăila spun că noua schimbare este foarte delicată și nu consideră că se poate aplica oricum * la rândul lor, pacienții contestă noua lege și acuză oficialii de interese ascunse

 

Noua modificare din Sănătate adusă Legii 95, prin care, teoretic, se dau puteri sporite medicilor de alte specialități decât boli infecțioase sau ATI, pentru a îngriji pacienți Covid-19 fără a răspunde de malpraxis, este ”un cuțit cu două tăișuri”, în opinia unor medici din Brăila, și un motiv în plus de îngrijorare pentru pacienți.

Decizia a fost luată de Guvern, prin ordonanță de urgență, săptămâna trecută, și chiar dacă în teorie servește unui scop bun, de a asigura resursa umană atât de necesară pe holurile spitalelor Covid, în practică se forțează însă mâna medicilor de alte specialități să trateze pacienți Covid, doar în baza unor protocoale medicale. Și, chiar dacă pentru ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, noua modificare din Sănătate este ”o punere în lege, în legislația în vigoare, a unei normalități”, pentru medicii din spitale normalitatea este cu totul alta. Normalitatea lor spune că ”Nu există boli. Există bolnavi!”.

Deși au ezitat, inițial, să-și exprime un punct de vedere asupra acestui subiect, pe motiv că modificarea legislativă încă nu a apărut în Monitorul Oficial, unii medici au fost totuși de acord să ne explice cum văd ei normalitatea. ”Ca să tratezi un pacient cu afecțiune pulmonară, cum prezintă majoritatea pacienților bolnavi de Covid, trebuie să fii de specialitate, fie Pneumoftiziologie, Boli infecțioase sau Medicină internă. Deci nu poți să trimiți un chirurg să facă o gardă într-o secție unde avem pacienți covid! Noi nu tratăm boli, noi tratăm bolnavi! Asta înseamnă că fiecare pacient are particularitățile sale. Asta înseamnă că tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient. Prin urmare, n-ar putea nimeni să urmeze un anumit protocol care să fie unitar în tratamentul acestor pacienți (...) Și atunci, venind dintr-o altă specialitate, este destul de greu să iei decizii în situații extreme, când scade foarte mult saturația oxigenului sau apar tot felul de alte complicații. Deci nu este ușor. Problema este destul de delicată. Și v-am spus, nu există un protocol unitar, și nici nu se poate elabora unul pe care să-l respecte orice alt medic din altă specialitate”, ne-a declarat Cristina Stănescu, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică, Microchirurgie Reconstructivă al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila și totodată președinte al Colegiului Medicilor din Brăila. Chirurgul a apreciat însă că noua modificare legislativă ar fi o soluție de avarie în situația în care spitalele ar fi supraaglomerate, iar medicii care lucrează în secțiile Covid chiar nu mai fac față și vor fi depășiți de situație. „În astfel de situații, noi ceilalți va trebui să intervenim și, supravegheați, binențeles, de medicii de specialitate, să putem lua decizii în tratamentul acestor pacienți. Însă doar în acele situații extreme când numărul de cazuri ar fi foarte, foarte mare (...) Nu, deocamdată nu cred că se impune totuși! Este o măsură delicată”, a mai precizat dr. Stănescu.

 

”Un cuțit cu două tăișuri!”

Contactat telefonic și întrebat, la rândul său, despre necesitatea noii schimbări din Legea Sănătății, medicul Alina Neacșu a spus că înțelege scopul noii schimbări legislative, dar a recunoscut că nu este pe deplin de acord cu modul de abordare. Cu alte cuvinte, în opinia sa, ideea e bună, dar în aplicarea ei ar trebui să se țină cont de mai mulți factori, atrage atenția dr. Neacșu. ”Având în vedere deficitul de medici cu care ne confruntăm, cred că este foarte utilă această nouă lege, dar nu oricum! Ci trebuie augumentată foarte bine cu protocoale clare date de Ministerul Sănătății și protocoale interne adaptate la nivelul fiecărui spital. De ce spun asta? Pentru că pacienții sunt diferiți, de aici și sintagma cu care am plecat din facultate, aceea că Nu există boli, există bolnavi! Deci, ideea e foarte bună, dar însoțită automat de protocoale stricte pentru tratamentul Covid și adaptate la nivelul spitalelor, în funcție de particularitățile fiecăruia”, ne-a declarat șeful Secției de Oftalmologie al SJU Brăila, medicul primar Alina Neacșu. Alți medici din Brăila au preferat să răspundă doar neoficial și s-au arătat îngrijorați de repercusiuni. Concret, aceștia ne-au informat că nu sunt de acord cu noua lege pentru că se încearcă un fel de pansare, peste noapte, a unei răni mult prea adânci din sănătate, și nu dezinfectarea ei. ”Este clar că nu este resursă umană în spitale, este clar că toți suntem obosiți, așa cum spunea și domnul ministru, dar nu te joci cu malpraxisul. Vedeți dumneavoastră, legea asta este ca un cuțit cu două tăișuri. Dacă nu e folosit cum trebuie, ne putem răni. Nu mai zic de bieții pacienți, că și așa ne urăsc și se îndoiesc de noi, acum au un motiv în plus”, a spus un medic chirurg, sub protecția anonimatului.

 

Pacient: ”Această lege nu are nicio legătură cu normalitatea!”

Pacienții se simt dezarmați și acuză oficialii de interese ascunse. Ei atrag atenția că astfel li se încalcă drepturile și că normalitatea lor nu are nicio legătură cu modificările aduse în Sănătate. ”Nu mi se pare normal ca un medic care a greșit să scape așa, pur și simplu, iar a doua zi să o ia de la capăt! Nimeni nu ar trebui să fie scutit de la așa ceva! Cum adică, noi suntem cobaii lor, iar ei vinovații fără vină? Păi în cazul ăsta ne tratăm acasă, dacă se dă liber la malpraxis. Legi făcute pentru ei, să-și scape pielea, dar nu și pe a noastră”, ne-a mărturisit Cristi S., un fost pacient al Spitalului Județean de Urgență Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro