Parlamentarii brăileni vor schimbări după tragedia din «Staţia morţii» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni vor schimbări după tragedia din «Staţia morţii»

Tragedia ce a avut loc, luni dimineaţă, pe şoseaua Râmnicu Sărat, aproape de intersecţia cu str. Comuna din Paris, care s-a soldat cu moartea a cinci brăileni, a atras atenţia reprezentanţilor noştri în Parlamentul României. Iar faptul că şoferul suferea de epilepsie, dar ascunzându-şi boala, a continuat să circule cu autoturismul, le-a ridicat mari semne de întrebare deputaţilor şi senatorilor, indiferent de culoarea politică. Contactaţi de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", cei mai mulţi dintre aceştia au afirmat, ieri, că vor încerca să găsească soluţii pentru ca legislaţia la acest capitol să fie cât mai clară. Reamintim că primul care a luat atitudine în acest caz este deputatul PNL Vasile Varga, afirmând că ar trebui reglementat cât mai clar modul în care medicii pot transmite informaţii despre pacienţi către autorităţi în cazul bolilor ce pot genera probleme grave.

Rotaru verifică, Dragomir are încredere în legislaţia actuală

"Dacă nu e reglementată treaba asta, trebuie făcut acest lucru urgent, pentru că uitaţi ce nenorociri se pot întâmpla. Chiar nu mai este de joacă aici! Responsabilitatea medicilor este majoră din punctul ăsta de vedere. Sigur, e valabil doar dacă există un diagnostic clar, pentru că mergând pe suspiciuni sau pe diagnostice neclare nu poţi, până la urmă, să acuzi medicul sau să ajungi într-o zonă în care să îl tragi la răspundere pentru o treabă ca asta. Dar este limpede faptul că asemenea nenorociri pot fi evitate dacă oamenii care suferă de afecţiuni, respectiv, epilepsie şi alte probleme care pot duce în zona de afectare a psihicului şi a controlului mişcărilor nu se urcă la volan. Am să rog să verifice la Cabinet, aici, la Bucureşti dacă a mai existat o asemenea iniţiativă legislativă. Ceva trebuie făcut şi o să văd dacă există reglementare din punctul ăsta de vedere. Dar trebuie urgent lămurită chestiunea", a declarat senatorul PSD Ion Rotaru, contactat în legătură cu fundalul legislativ pe care s-a petrecut tragicul accident din Brăila.
La rândul său, deputatul social-democrat Marian Dragomir a afirmat că din punctul său de vedere legislaţia este destul de clară, doar că trebuie respectată cu stricteţe şi a făcut trimitere la Ordinul Ministerului Sănătăţii 1162/2010, în care se vorbeşte despre gestionarea cazurilor de afecţiuni neurologice, printre care şi epilepsia. "Nu vreau să ne grăbim cu declaraţii şi măsuri politicianiste acum, după tragedie, înainte de a cunoaşte toate aspectele ce au condus la această situaţie. Consider că trebuie să aşteptăm rezultatele cercetării penale şi apoi vom vedea dacă pacientul a ascuns afecţiunea de care suferea pentru a-şi păstra permisul de conducere sau mai sunt şi alte aspecte care au fost neglijate. Legislaţia prevede obligativitatea medicului specialist de a anunţa medicul de familie şi apoi instituţiile care trebuiau să ia măsuri pentru retragerea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Legislaţia prevede lista afecţiunilor care se comunică instituţiilor statului pentru a se lua măsuri clare. Ancheta deschisă în acest caz va preciza dacă persoana respectivă se afla sub tratament, de cât timp, dacă medicul specialist a făcut informările obligatorii, dacă medicul de familie ştia, şi apoi vom vedea cine şi cum a greşit. Tot legislaţia prevede şi sancţiuni foarte clare pentru neîndeplinirea acestor obligaţii", a declarat Dragomir. Cu toate acestea, PSD-istul a susţinut că ar trebui ca România să urmeze exemplul Uniunii Europene şi să implementeze dosarul electronic de sănătate. "Astfel, fiecare pacient să poată fi verificat de orice instituţie medicală şi să se poată cunoaşte aspecte legate de starea de sănătate, bolile de care suferă, alergiile etc. Îmi exprim pe această cale compasiunea şi sper să nu mai existe astfel de situaţii", a conchis sursa citată.

Nistor este "pentru" îmbunătăţirea legislaţiei pe cât posibil

Deputatul UNPR Marioara Nistor a afirmat că tragedia de luni dimineaţă din Brăila a arătat că legislaţia la acest capitol are lacune, dacă o persoană care suferea de o afecţiune precum epilepsia a putut conduce nestingherită un automobil pe drumuile publice. "Acest accident trebuie să producă, la nivelul instituţiilor abilitate, o dezbatere cu privire la persoanele care pot beneficia de un permis de conducere şi în ce condiţii poate fi acesta obţinut. Oricând legislaţia poate fi îmbunătăţită, aici sunt de acord cu domnul Varga, iar atunci când vine vorba despre siguranţa cetăţenilor trebuie să avem în vedere toate aspectele care pot aduce clarificări unor prevederi, mai ales în cazul unor persoane care suferă de anumite boli ce pot duce la tragedii. Nu vreau să arăt cu degetul în acest moment către persoane sau instituţii, dar un lucru este cât se poate de clar - încă o dată lucrurile nu au funcţionat aşa cum trebuie, iar 5 oameni şi-au pierdut viaţa şi mai multe persoane sunt îndurerate de pierderea celor dragi. Nu putem să rămânem nepăsători. Această tragedie trebuie să producă o dezbatere la nivelul întregii societăţi", a declarat Nistor, completând că medicii de familie ar trebui să fie mai puţin toleranţi cu bolnavii aflaţi în astfel de cazuri, pentru a evita posibile complicaţii de acest gen. "Ar fi de preferat ca printr-o legislaţie coerentă să le oferim medicilor toate aceste mijloace", a mai precizat deputatul.

Nazare şi Boboc vor controale mai serioase ale şoferilor şi maşinilor

În ceea ce-l priveşte pe deputatul PNL Alexandru Nazare, acesta a afirmat că în mod cert este nevoie de o modificare legislativă, pentru a se încerca evitarea unor astfel de tragedii pe viitor. "Într-adevăr, aceasta poate să fie la nivelul funcţionării sau tipului de informaţie pe care îl comunică medicii de familie, dar poate să fie şi la nivelul unei testări periodice a conducătorilor auto. O să iau legătură cu Asociaţia Medicilor de Familie ca să vedem, realist vorbind, ce schimbări se pot face. Îi vom sprijini, vă daţi seama. Dar să ştiţi că aceeaşi situaţie este şi în cazul în care maşina nu îndeplineşte parametri tehnici. Deci, e în linie cu ceea ce am pornit şi până acum. O maşină stricată poate să cauzeze victime, la fel de bine cum o poate face un om bolnav. Trebuie să avem certitudinea capacităţii şoferului, dar şi a stării tehnice a maşinii", a declarat Nazare. Senatorul PNL Cătălin Boboc a declarat că din punctul său de vedere există suficiente prevederi legale în asemenea situaţii, însă nu se aplică aşa cum ar trebui. "Apropo de cazul ăsta: epilepsia nu îţi apare aşa, peste noapte. Sunt acele obligaţii ca odată la 5 ani sau la 3 ani, în funcţie de vârsta pe care o ai, să faci control medical. Dacă aceste verificări s-ar face cu cea mai mare rigoare, probabil că s-ar preîntâmpina astfel de chestiuni. Eu o să studiez un pic să văd dacă mai trebuie ceva clar, dar astăzi există această legislaţie. Un certificat medical pe care îl obţii este, totuşi, un certificat medical. Dacă el este eliberat cu profesionalism trebuie să conţină toate datele şi în funcţie de obţinerea acestui certificat medical ţi se dă sau ţi se schimbă sau nu permisul", a afirmat Boboc. Sursa citată a mai completat că singura soluţie pe care o vede ar fi aceea de a mări numărul controalelor medicale ale şoferilor auto. "Termenele la care trebuie să faci aceste investigaţii medicale sunt cam mari. Sunt 10 ani în cazul celor mai tineri. Ceea ce, cum să spun, «Ferească Dumnezeu!», dar în 10 ani pot apărea o mie de probleme. Să ne gândim numai la problemele oftalmologice. Ştiu că oamenii vor spune după aceea că sunt scumpe, că le facem şi plătim mai mulţi bani. Da, dar dacă am evita astfel de tragedii, nu mai contează banii!", a conchis parlamentarul.
Precizăm că în ciuda încercărilor noastre, deputaţii Silviu Petrea (UNPR), Mihai Tudose (PSD) şi senatorul Dănuţ Mihai (PNL) nu au putut fi contactaţi telefonic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro