Parlamentul Bulgariei a luat noi măsuri legislative pentru introducerea votului obligatoriu la toate scrutinurile, după ce un proiect pentru amendarea Codului Electoral a fost adoptat de către aleşii ţării la prima examinare, transmite news.ro.
„Votul obligatoriu va motiva mai mulţi oameni să se prezinte la urne şi ne putem aştepta la o participare mare la viitoarele scrutinuri. Însă ar limita şansele partidelor mici de a câştiga locuri în legislativ", a declarat un analist politic de la Centrul pentru Strategii Liberale.
Executivul de la Sofia a susţinut că introducerea votului obligatoriu pentru cetăţenii bulgari va reduce considerabil frauda electorală şi va creşte legitimitatea instituţiilor politice. Potrivit proiectului legislativ, alegătorii care nu se vor prezenta la urne vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 50 de leva, echivalentul a aproape 115 lei, sau cu tăierea ajutoarelor sociale pentru o perioadă de trei luni.
Amendamentele au fost votate de 121 de parlementari, în vreme ce 27 de aleşi s-au declarat împotriva schimbării Codului Electoral. Proiectul legislativ va fi analizat şi votat într-o a doua rundă la sfârşitul lunii martie.
Bulgaria îşi va alege un nou preşedinte în luna octombrie, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru 2018. La Sofia s-au perindat cinci guverne în ultimii trei ani, iar la ultimul scrutin din 2014 a fost înregistrată cea mai mică rată de participare de la căderea regimului comunist, după ce doar 51% din populaţia cu drept de vot s-a prezentat la urne. Lipsa de interes a cetăţenilor bulgari pentru alegeri a dus la formarea unui parlament extrem de fragmentat.