Un parlamentar primeste lunar, din bani publici, o indemnizatie neta cuprinsa intre 4.000 si 4.500 lei, o suma forfetara destinata cabinetului egala cu indemnizatia bruta a unui ales al neamului - care se situeaza de obicei intre 6.000 si 7.000 de lei, in functie de numarul de angajati, aproximativ 2.000 de lei pentru zilele petrecute la Bucuresti si bani pentru eventuale deplasari in interes de serviciu prin tara sau judet, diurne si alte decontari. Daca deplasarile si diurnele nu apar in fiecare luna, in schimb indemnizatia si suma destinata cabinetului sint incasate cu regularitate de cei 7 care reprezinta interesele noastre la Bucuresti. Astfel, un parlamentar ajunge sa incaseze pe o luna de "munca in folosul comunitatii" circa 13.500 lei.
Sa nu uitam insa ca un parlamentar beneficiaza si de un abonament telefonic platit partial sau in intregime de catre stat, de o cota de benzina in cazul in care se deplaseaza de la circumscriptie la Bucuresti cu masina, de abonamente speciale la liniile ferate, daca merge cu trenul, sau de decontarea biletelor de avion, in cazul in care prefera acest mijloc de transport. In Bucuresti, cei care vin din provincie, au asigurata cazarea la hotel pe toata perioada mandatului, dar banii sint varsati direct in contul societatii care ii gazduieste. Totodata, pentru vizitele prelungite in judet, parlamentarul primeste diurna.
6.000 de lei pentru intretinerea unui cabinet parlamentar
Revenind la cabinetele parlamentare din judetul nostru, suma medie necesara intretinerii unui astfel de cabinet la Braila este de 6.000 - 7.000 de lei. Astfel, senatorul PSD Aurel Simionescu ne-a declarat ca are trei angajati la cabinet, iar suma forfetara primita o foloseste pentru plata salariilor acestora, pentru asigurarea tehnicii si consumabilelor necesare desfasurarii activitatii, pentru intretinerea autoturismului de serviciu si plata utilitatilor: "Cheltuiesc in general aproximativ 6.000 de lei pe luna. Majoritatea banilor se duc pe salarii, utilitati si articole de papetarie. Mai platesc si benzina si intretinerea pentru Loganul pe care il am de la Senat si care e folosit la cabinet. In general ma incadrez in suma asta".
Tot trei angajati are si senatorul PLD Dan Sabau, care ne-a declarat ca pentru cabinetul sau cheltuieste lunar in jur de 6.000 de lei. Ca si in cazul colegului sau de Senat, Loganul de serviciu e folosit de catre angajatii cabinetului.
In ceea ce il priveste, deputatul PD Horia Vasioiu are 7 angajati si spune ca, de multe ori, mai pune si din proprii bani pentru intretinerea cabinetului: "Am la dispozitie in jur de 6.000 de lei, din care platesc angajatii, utilitatile, articolele de papetarie, protocolul... Loganul dat de la Parlament in 2005 il foloseste cabinetul".
La rindul sau, deputatul PLD Gabriel Sandu estimeaza ca primeste lunar in jur de 7.000 de lei pentru intretinerea cabinetului, dar ca acestia nu sint uneori suficienti: "Platesc chirie, utilitati, benzina, consumabile, protocol, si am 4 angajati. Uneori se intimpla insa sa mai duc si de acasa bani... Masina primita de la Camera Deputatilor o folosesc angajatii cabinetului".
La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose are 4 angajati si cheltuieste lunar in jur de 6.000 de lei pentru intretinerea cabinetului. "Banii se duc in general pe salarii, deoarece oamenii astia chiar muncesc pentru mine, si mi s-ar parea incorect sa le dau un salariu de mizerie. Asa ca de multe ori trebuie sa mai aduc de acasa bani pentru cabinet. Se duc destul de mult pe utilitati, protocol, benzina, articole de papetarie...".
In ceea ce il priveste, deputatul PSD Alin Teodorescu cheltuieste cu biroul din Braila in jur de 4.600 lei pe luna, cu toate cheltuielile incluse. Acesta are 3 angajati la cabinetul din Braila si unul la biroul sau din Baneasa: "Majoritatea activitatii mele se desfasoara la Bucuresti si am angajati si aici. Am avut doi pina de curind, dar un loc a ramas vacant. De aceea, cumulat, cu ce cheltui la Braila si Bucuresti, mai aduc si de acasa in jur de 1.000 de lei".
Cabinetele deputatului PRM sint intretinute din banii membrilor de partid
Cea mai cistigata este deputatul PRM Daniela Buruiana care nu cheltuie nimic cu cabinetul parlamentar din judetul pe care ar trebui sa il reprezinte. In contextul in care nici macar nu trece pe aici, activitatea biroului este asigurata de membrii PRM Braila si PRM Ianca, deoarece, desi lipseste cu desavirsire, deputatul a tinut sa aiba doua cabinete parlamentare. Asa cum ne-a declarat presedintele PRM Braila, George Moisescu, cheltuielile cu cabinetele sint suportate in intregime de membrii PRM, iar pe anul trecut "nu am vazut nici un decont din partea doamnei Buruiana. Am auzit cam cit se da la un cabinet, dar noi nu am primit nimic".
Inca un lucru pe care nu l-a auzit probabil liderul PRM Braila este faptul ca Buruiana mai primeste, in afara de cele enumerate mai sus, si aproape 2.000 de euro pe luna pentru a se "descurca" la Bruxelles. In acesti bani intra cazarea, masa si deplasarea prin orasele Europei, in interes de serviciu, bineinteles. Transportul din tara la Bruxelles este asigurat de Parlamentul European.
Intrebarea fireasca este ce face deputatul PRM de Braila cu banii, destul de multi, pe care ii primeste pentru cabinetele parlamentare. Din nefericire, nu a putut nimeni sa ne raspunda la aceasta intrebare, Buruiana neputind fi contactata in cursul zilei de ieri.
Buruiana, singurul parlamentar brailean fara program de audiente
Brailenii care doresc sa discute cu un parlamentar de Braila, au posibilitatea sa faca acest lucru inscriindu-se la audientele pe care acestia le sustin, de obicei, simbata si, in unele cazuri, si duminica. Asa cum ne-au declarat consilierii deputatului Tudose, la acestia vin saptaminal in audienta intre 6 si 15 cetateni care solicita ajutor in diverse probleme. Consilierii parlamentari ne-au declarat ca pot fi gasiti zilnic la sediul de pe Bd. Al.I. Cuza al PSD, intre orele 09.00 - 17.00 si simbata intre orele 09.00 - 13.00. Desi nu vine in teritoriu prea des, si deputatul Alin Teodorescu a desemnat consilieri parlamentari care preiau solicitarile brailenilor zilnic. Acestia se ocupa si de audientele la care vin lunar in jur de 20 de persoane. La rindul sau, senatorul Aurel Simionescu sustine audiente in cabinetul de la Prefectura. In ceea ce il priveste, asa cum singur a declarat, deputatul Horia Vasioiu vede saptaminal, cu tot cu audiente si solicitari inscrise la cabinet, intre 30 si 50 de braileni. Nu la fel de bine stau lucrurile atunci cind vine vorba de cabinetele parlamentarilor PLD si PRM. Daca macar parlamentarii PLD au cabinete si angajati - insa nici nu prea au solicitari, audiente si nici ei nu prea dau prin teritoriu, deputatul PRM Buruiana are o situatie cu totul speciala. Aceasta incaseaza bani pentru niste cabinete pe care de fapt nu le are in teritoriu. La sediul PRM, singurii care tin audiente si vorbesc cu cetatenii sint liderii locali ai partidului. Membrii de partid care asigura permanenta la sediu recunosc ca Daniela Buruiana nu a trecut niciodata pe acolo si ca, de fapt, nu are nici un cabinet in Braila: "Poate are la Bucuresti sau Bruxelles, ca la Braila sigur nu are", ne-au raspuns acestia.