* conducerea Muzeului Brăilei ”Carol I” a semnat un protocol de colaborare cu președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură pentru înființarea, în premieră, la Brăila, a unui Muzeu al Agriculturii * concomitent, în cadrul Târgului, a fost deschisă și Expoziția foto-documentară ”Distincții românești pentru merite agricole, industriale și comerciale”, precum și standul Editurii ”Istros” a Muzeului Brăilei
Inițiativă a directorului interimar al Muzeului Brăilei ”Carol I”, dr. Costin Croitoru, privind fondarea, la Brăila, a unui muzeu al uneltelor și utilajelor agricole din cele mai vechi timpuri și până astăzi care să vizeze, totodată, și moștenirea culturală a acestor meleaguri - datini, obiceiuri și tradiții.
”Astăzi, la deschiderea Târgului Național ”AgriCultura 2021”, am semnat un protocol de colaborare între Muzeul Brăilei ”Carol I” și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, care, între alte activități, vizează înființarea unui Muzeu al Agriculturii la Brăila”, consemna dr. Costin Croitoru, manager interimar al Muzeului Brăilei ”Carol I”, imediat după semnarea protocolului.
Mai mult, în ziua de sâmbătă, 2 octombrie, la Brăila Mall, a fost vernisată Expoziția foto-documentară ”Distincții românești pentru merite agricole, industriale și comerciale”, din colecția Marius Diaconu, în cadrul Târgului Național ”AgriCultura 202”, în prezența președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, Ștefan Fusea, a dr. Costin Croitoru, director interimar al Muzeului Brăilei ”Carol I” și a directorului executiv al CCIA Brăila, Marian Ghionu - un prim pas în realizarea mult-râvnitului Muzeu al Agriculturii. Expoziția a fost prezentată de Ștefan Fusea, președintele CCIA, de dr. Costin Croitoru și de colecționarul Marius Diaconu.
”Este o plăcere pentru noi și mă bucur că dl. director al Muzeului Brăilei a venit cu această inițiativă, de a arăta publicului aceste colecții de medalii. Vă mai destăinuiesc că suntem într-o discuție, de a înființa un muzeu al uneltelor agricole, așa cum a spus dl. director, suntem în căutarea unui spațiu împreună cu administrația locală, care să ne ajute. Am și găsit câțiva donatori, sperăm să fie cât mai mulți, ca să realizăm acest Muzeu al Agriculturii brăilene, al uneltelor și utilajelor din agricultură. Am semnat, alaltăieri, un parteneriat cu Muzeul Brăilei ”Carol I”. Dl. manager al muzeului a venit cu niște idei foarte bune, la care și noi am fost deschiși”, a spus Ștefan Fusea la deschiderea expoziției.
”Ne propunem să strângem un fond, un patrimoniu, așadar, despre ceea ce înseamnă unelte agricole, dar și utilaje, pe cât posibil din cele mai vechi timpuri, de la primele unelte și până la cele mai moderne. Dar nu numai atât, să putem să ne ocupăm și de patrimoniul intangibil, imaterial - datini, obiceiuri și tradiții - tot ceea ce a însemnat moștenirea noastră culturală. Un prim rezultat al acestui parteneriat este Expoziția foto-documentară ”Distincții românești pentru merite agricole, industriale și comerciale”, a precizat dr. Costin Croitoru, la vernisarea ineditei expoziții.
Respectiva foto-expoziție a fost constituită din imagini și prezentări ale decorațiilor și ordinelor cu caracter comercial, industrial și agricol, începând cu anul 1912 și până la finele perioadei comuniste, inclusiv cel mai înalt ordin agricol instituit de Nicolae Ceușescu. Tot la Mall a mai fost deschis și standul de cărți al Editurii ”Istros” a Muzeului Brăilei ”Carol I”, care s-a bucurat de o deosebită atenție din partea publicului.