Comunităţile devaforizate din oraş au fost incluse în patru proiecte ale Primăriei Brăila, a anunţat primarul Aurel Simionescu. Proiectele presupun reabilitarea mai multor clădiri din oraş şi transformarea acestora în locuinţe sociale pentru persoanele cu situaţii financiare deosebite. Clădirile care vor fi reabilitate sunt două locuinţe de pe străzile Anghel Saligny şi Ancorei, Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă de pe Şoseaua Râmnicu Sărat şi o clădire nouă, aferentă Centrului Social Multifuncţional din cartierul Lacu Dulce.
"Pentru comunităţile defavorizate s-au alocat nişte bani la nivel european, naţional etc., pe proiecte, şi am depus şi noi patru proiecte. Le-am promovat pe zona centrală (Ancorei şi Saligny), pe zona Chercea şi Lacu Dulce. Există comentarii că trebuie să băgăm peste 50% romi acolo, nu este adevărat. Discuţia este pentru persoane defavorizate, unde intră şi comunitatea romă. Vorbim despre comunităţi defavorizate în general, care trăiesc în zone mai sărace", a precizat primarul Aurel Simionescu.
O condiţie esenţială de triere a persoanelor care vor beneficia de noile locuinţe sociale este aceea ca oamenii să se poată autosusţine financiar. Astfel, punctează Simionescu, vor fi evitate alte probleme ce se pot ivi din cauza celor care nu au niciun venit lunar şi nu-şi pot plăti nici măcar utilităţile.
"Pe Râmnicu Sărat vor fi doar locuinţe sociale"
Aurel Simionescu a mai ţinut să facă o precizare, aceea că situaţia actuală de la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, fostul cămin al Braicarului, se va schimba complet. După ce clădirea va fi reabilitată, oamenii străzii nu vor mai avea acces înăuntru. Aşezămintele de zi vor fi separate de locuinţele sociale, care în prezent sunt la comun. Prin această acţiune se încearcă dezobişnuirea oamenilor străzii de a mai continua să stea în cămin şi după terminarea sezonului rece. "Cei de la căminul de pe Râmnicu Sărat se plâng că arată groaznic clădirea, dar ei nu plătesc aproape nimic acolo. La acel cămin o să despărţim lucrurile. Suntem în curs de analiză. Aşezământul de zi este una, iar statutul de locuinţă socială este alta. Multe apartamente de acolo sunt locuinţe sociale, sunt oameni care stau de 15 ani acolo. Cei care au statut de locuinţă socială, o să le dăm prin redistribuire o locuinţă socială, cu chirie, cu plata întreţinerii. Cei cu statut de aşezământ de zi, care stau doar o zi sau două pentru că este o urgenţă, cum este cazul celor pe care i-aţi prezentat dumneavoastră, care au fost daţi afară din casă, vor sta o săptămână, o lună, dar nu 15 ani. Pe Râmnicu Sărat vor fi doar locuinţe sociale", a subliniat Simionescu.
Nici locuitorii de la km. 10 nu au fost uitaţi. Pentru zona respectivă, sunt în continuare proiecte pentru apă potabilă şi canalizare, dar şi de reabilitare, desfăşurate de Direcţia Serviciilor Publice. Primarul s-a arătat deranjat de situaţia celor de la km. 10, care nu păstrează nici măcar curăţenia în micul cartier de la periferie. "Problema este că nu se întreţine, noi facem curăţenie acolo de două, trei ori pe an şi într-o săptămână gunoiul este la loc. Ferestrele dispar, se stă cu pătura în geam. Într-adevăr, sunt şi familii care stau acolo şi-şi rezolvă problemele corespunzător, dar e de ajuns ca două, trei persoane dintr-un bloc de 40 de apartamente să nu facă nimic şi se duce totul pe apa Sâmbetei", este de părere primarul Brăilei.