• Penitenciarul Brăila a cumpărat, chiar pe final de 2016, câteva sute de paturi pe care a dat circa 90.000 euro şi pe care nu le poate băga în celule deoarece sunt prea mari • aşa că le-a lăsat în curtea unităţii şi aşteaptă ca furnizorul paturilor, o firmă ieşeană, să vină să taie gratiile geamurilor pentru a putea băga paturile în camerele de detenţie • unul dintre sindicatele din Penitenciarul Brăila atrage atenţia că mai sunt şi alte “achiziţii de poveste”: televizoare la care nu se uită nimeni şi stau încuiate într-o magazine, asfaltări făcute total degeaba, înainte de a se înlocui ţevile vechi şi sparte care traversează curtea unităţii
Paturi metalice în valoare de zeci de mii de euro cumpărate anul trecut de Penitenciarul Brăila zac nefolosite în curtea instituţiei din cauza unei “miiiici şi neînsemnate” greşeli. Paturile noi nouţe pur şi simplu nu încap pe uşi astfel încât nu pot fi băgate în camerele de detenţie pentru a înlocui vechile piese de mobilier. Pare incredibil, mai ales în contextul în care se vorbeşte aprins pe tema condiţiilor de detenţie din România, dar iată că există situaţii în care banii publici, ăia puţini de care dispune sistemul, sunt pur şi simplu aruncaţi pe fereastră. Ne plângem că România plăteşte despăgubiri de sute de mii de euro anual deţinuţilor care acţionează în instanţe internaţionale Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar cu greu răzbat din spatele gratiilor şi uşilor ferecate cazurile în care banul public este siluit în fel şi chip în cadrul unor achiziţii fără cap şi coadă, aşa cum este cel descoperit de reporterii “Obiectiv Vocea Brăilei” la Penitenciarul Brăila. Pe scurt, instituţia a cheltuit pe finalul anului trecut 90.000 de euro, fără TVA, pentru a cumpăra 300 de paturi supraetajate care s-au dovedit a fi mult mai mari decât uşile camerelor de detenţie. Ca să poată fi totuşi băgate în celule, frunizorul paturilor, o firmă cu experienţă din Iaşi, va fi nevoită să taie gratiile la ferestre. În altă ordine de idei, lista cheltuielilor “ciudate” de la Brăila se continuă cu asfaltări în curtea Penitenciarului în contextul în care, după cum susţin surse din cadrul instituţiei, este acută nevoie de refacerea infrastructurii de apă şi canalizare.
O achiziţie de 90.000 de euro care stă în curtea Penitenciarului
Caz revoltător descoperit de reporterii “Obiectiv Vocea Brăilei” la Penitenciarul Brăila: instituţia a cheltuit bani publici pentru a cumpăra nişte paturi metalice pe care nu le poate folosi din simplul motiv că s-au dovedit a fi prea mari pentru a încăpea pe uşile camerelor de detenţie. Aşa că mobilierul în valoare de zeci de mii de euro stă acum depozitat în curtea instituţiei, în aşteptarea unei soluţii salvatoare.
Potrivit informaţiilor disponibile în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) achiziţia paturilor metalice a avut loc către finalul anului trecut. Mai precis, în cursul lunii octombrie, Penitenciarul Brăila, situat pe strada Carantina, a înregistrat în sistem anunţul privind cererea de oferte pentru un lot de 300 de paturi metalice supraetajate, cu intenţia de a încheia un contract în acest sens până la finalul lui 2016. Valoarea estimată a achiziţiei era de 405.000 lei, fără TVA, iar dimensiunile solicitate pentru mobilierul, însemnând două paturi suprapuse, ce urma să fie cumpărat erau următoarele 1,9 m - lungime, 0,9 m - lăţime şi înălţime totală 2,1 m. Potrivit caietului de sarcini aferent achiziţiei, piesele componente ale patului trebuia realizate din oţel-carbon, iar patul de jos trebuia prevăzut cu două dulapuri metalice, a câte două uşi. La procedură - însemnând cerere de ofertă procedura simplificată, într-o singură etapă - s-a înscris un singur ofertant, o firmă din Iaşi, “EDMARIO” SRL, care într-un final a şi câştigat contractul la suma de 405.000 lei. Numai că, surpriză, la momentul la care compania adjudecatară a venit să prezinte modelul de pat supraetajat pe care urma să-l producă pentru Penitenciarul Brăila, cei de la Brăila au realizat faptul că mobilierul respectiv nu încape nici pe bucăţi pe uşile camerelor de detenţie.
Cum se fac investiţiile în Penitenciarul Brăila? De-a valma
Informaţia privind achiziţia celor 300 de paturi care stau în curtea penitenciarului, asta pentru că nu încap pe uşile de la camerele de detenţie, ne-a fost confirmată chiar de către preşedintele sindicatului “Sinpen 2006”, Marin Răileanu. Ca o paranteză, acesta duce de ceva vreme o “luptă” cu conducerea unităţii de detenţie, după ce organizaţia pe care o reprezintă a fost dată afară din cadrul instituţiei.
Revenind, liderul sindical a ţinut să scoată în evidenţă modul în care se fac investiţiile în cadrul Penitenciarului Brăila, fiind vorba de importante sume de bani aruncate pe fereastră. Legat de cele 300 de paturi recent achiziţionate şi care stau în curtea penitenciarului, Răileanu ne-a explicat că s-a făcut o comandă greşită, în sensul că măsurătorile nu au fost cele corecte, iar acum paturile nu încap pe uşi. “Sunt câteva cadre care mi-au confirmat informaţia. Paturile sunt depozitate în curte, normal că se deteriorează stratul de vopsea, metalul din care sunt făcute. Trebuie puse undeva în interior dar stau acolo în ploaie, zăpadă, nu este normal aşa ceva. Mai întâi s-au comandat saltelele, care sunt foarte late, apoi paturile. Dacă pun paturile unul peste altul, nu mai încap deţinuţii. Paturile sunt mai late cu vreo 25 cm, ceea ce înseamnă că trebuie pus şi un al treilea pat suprapus, iar persoana care stă sus ajunge practic în tavan. Problema este că nu încap pe uşi, unde sunt şi gratii, trebuie sparte şi mărit spaţiul, iar asta nu se face aşa oricum, ci totul se face cu aprobarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Adică efectiv trebuie să se modifice pereţii, asta din cauză că nu s-au luat măsurile potrivite pentru paturi. S-a stabilit în consiliul de conducere acest lucru, dar nimeni nu a verificat să vadă exact ce dimensiuni trebuie comandate. Este o neglijenţă în serviciu crasă”, ne-a declarat liderul sindical. Răileanu ne-a relatat că de la nivelul penitenciarului s-a demarat o procedură de tăiere a gratiilor de la geamuri, pentru ca paturile să poată fi introduse pe geam în loc de uşă.
Producătorul paturilor spune că greşeala nu-i aparţine
Contactat de reporterii “Obiectiv”, reprezentantul “EDMARIO” SRL, Alexandru Chiriac a punctat că problema de la Penitenciarul brăila se va rezolva prin introducerea paturilor pe geamul camerelor de detenţie. “Nu ne poate fi imputată situaţia de la Brăila întrucât noi am respectat cerinţele şi dimensiunile din Caietul de Sarcini. Noi am furnizat paturi şi la alte penitenciare unde am întâmpinat aceleaşi probleme, generate de faptul că sunt clădiri vechi. Problema este rezolvabilă în sensul că se demontează grilajele geamurilor, se introduc pe bucăţi paturile, apoi se montează în camerele de detenţie. Noi am livrat cele 600 de paturi (adică 300 de paturi supraetajate - n.r.) şi urmează să facem montajul. Sunt totuşi costuri suplimentare pentru mine, ca şi furnizor, pentru că trebuie să tai gratia şi apoi să o sudez înapoi, dar asta nu este un efort care să mă afecteze atât de mult. Vă mai dau un exemplu: am avut o comandă la IPJ Satu Mare şi când ne-am dus acolo era o clădire care avea coridoare late de 60 de centimetri în timp ce paturile erau de 90 de centimetri. Practic a trebuit să tăiem paturile ca să le putem băga în celule, apoi le-am sudat înapoi şi le-am montat pe poziţie. Eu lucrez cu mai multe instituţii şi, într-adevăr, situaţia devine penibilă la un moment dat, dar nu e aşa de gravă treaba. Se poate rezolva aşa cum se va întâmpla şi în cazul clientului nostru de la Brăila”, ne-a declarat Edmond Alexandru Chiriac, asociatul unic şi administratorul firmei ieşene.
Probleme ar fi şi cu alte achiziţii la Penitenciarul Brăila
Revenind la declaraţiile liderului sindical, Răileanu a precizat faptul că anul trecut au venit bani mulţi de la Ministerul Justiţiei, pentru investiţii şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Numai că din aceşti bani s-au făcut şi cumpărături care nu-şi aveau rostul, ca de exemplu cele 10 televizoare cu plasmă, pentru cadre, nefiind încă instalate în vreun birou ci depozitate într-o magazie. Totuşi, achiziţia s-a făcut pe vremea fostului director, Marius Oprea, asta în condiţiile în care, spune Răileanu, fiecare vine la muncă să muncească, nu să se uite la televizor. În plus, a mai arătat liderul sindical, au mai fost cumpărate şi multe cuptoare cu microunde, tot pentru cadre, o altă investiţie nepotrivită, adică alţi bani aruncaţi pe geam.
De departe însă, după povestea cu paturile, o altă achiziţie i-a atras atenţia liderului sindical. El spune că au fost asfaltate curţile interioare, asta în condiţiile în care erau programate lucrări de înlocuire a instalaţiei de apă potabilă şi canalizare. “Sunt ţevi sparte, instalaţia este perforată, astea erau lucrările prioritare, dar în schimb, s-au apucat de asfaltat, iar totul se fărâmiţează acum. Toate ţevile sunt putrede. Nu te apuci să pui asfalt dacă nu ai înlocuit ţevile de transport apă. Oricum, în zona unui depozit din curtea penitenciarului sunt de vreo 3-4 ani şi nişte conducte de apă potabilă şi canalizare, lăsate acolo să se deterioreze, în loc să se înceapă lucrările”.
Potrivit SEAP, Penitenciarul Brăila a făcut în decursul anilor două achiziţii de lucrări în acest sens: în 2012 în cadrul contractului privind “Execuţie curţi plimbare” cu o valoare de atribuire de 355.337,5 lei (echivalentul a circa 78.200 euro) atribuit către SC “Super A Plus K” SRL, din Galaţi, iar a doua, în 2015, “Execuţie curţi plimbare - rest de executat” cu o valoare de 314.068,4 lei (echivalentul a circa 70.600 euro), de această dată către “Construct Still 2002”, tot din Galaţi.
Trebuie precizat faptul că, potrivit informaţiilor disponibile în SEAP, Penitenciarul Brăila a făcut din 2007 până la începutul anului trecut achiziţii publice în valoare totală de aproape 2,3 milioane de euro, dintre care circa 0,28 milioane de euro prin 1.286 de achiziţii directe.
Sindicatul “SINPEN” continuă lupta cu penitenciarul
• a formulat mai multe plângeri penale împotriva conducerii unităţii brăilene
După cum cotidianul nostru a mai relatat, Marian Răileanu, liderul sindical de la Penitenciarul Brăila, nu mai are voie să intre în unitate, el fiind ieşit la pensie, dar rămânând în continuare preşedinte de sindicat. A formulat plângeri penale la Parchet, asta după ce s-a trezit invitat să elibereze spaţiul unde funcţiona sindicatul, de ani de zile. Sindicalistul a precizat că intenţia clară a fost aceea de a fi înlăturat, mai ales că a făcut unele declaraţii care au deranjat, chiar dacă scoteau în faţă adevărul. “Nu era legal să mă evacueze, acest lucru se poate face numai printr-o decizie judecătorească, în acelaşi mod în care s-a făcut şi ocuparea acelui spaţiu”, a declarat sursa citată, în toamna anului trecut, după ce s-a organizat acţiunea de protest de la penitenciar, iar liderul sindical a decis să spună adevărul. Sindicatul “SINPEN” este al doilea sindicat din cadrul Penitenciarului Brăila şi nu este unul reprezentativ, după cum au transmis anul trecut, după proteste, chiar reprezentanţii Penitenciarului Brăila.
Acum, Răileanu ne-a informat că sunt formulate trei plângeri penale şi dosarul este la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, unde a început de ceva timp audierea martorilor.