• activitatea a fost organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila, cu finanțare și susținere logistică din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România • au fost vizitate lăcașe de cult ortodox de rit vechi din Ghindărești, Slava Cercheză, Slava Rusă, Jurilovca și Sarichioi, cu popas la Atelierul de creație tradițională „Katiușa Design” din Jurilovca și degustare de produse tradiționale
La final de iunie, zeci de membri ai Comunității Rușilor Lipoveni (CRL) din Brăila, împreună cu colaboratorii lor, coordonați de prof. Ana Oprea și cu susținerea președintelui CRL Brăila, prof. Maria Milea, au vizitat mai multe biserici și mănăstiri ortodoxe de rit vechi din Dobrogea străveche.
„Lăcașe ortodoxe de rit vechi din Dobrogea”, acesta a fost numele activității organizată de Comunitatea Rușilor Lipoveni Brăila, cu finanțare și susținere logistică din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR).
„Activitatea a fost gândită ca o încununare a activităților organizate peste an de Centrul Cultural al CRL Brăila. La activitate au participat 50 de copii, tineri și adulți implicați în activitățile de perpetuare și promovare a culturii si tradițiilor rușilor lipoveni, cadre didactice, părinți, colaboratori de la Centrul de Creație și Muzeul Brăilei „Carol I”. Au fost vizitate lăcașe de cult ortodox de rit vechi din Ghindărești, Slava Cercheză, Slava Rusă, Jurilovca, Sarichioi, cu popas la Atelierul de creație tradițională Katiușa Design din Jurilovca și degustare de produse tradiționale pregătite de bucătari autohtoni la Sarichioi, pe malul lacului Razem”, au precizat organizatorii evenimentului.
În fiecare localitate în care au intrat în calitate de oaspeți, reprezentanții rușilor lipoveni din Brăila au fost întâmpinați cu căldură de preoți, de slujitori ai bisericii, de reprezentanți ai Comunității Rușilor Lipoveni și de primarii de dincolo de Dunăre. De fiecare dată, brăilenii au primit informații interesante despre istoria locului, s-au rugat în lăcașele de cult și au fost mai apoi serviți cu produse tradiționale de post (fiind zi de ajunare), fructe și băuturi răcoritoare reci.
„Scopul acestui proiect a fost atins prin cunoașterea, promovarea și transmiterea către generațiile viitoare a valorilor noastre tradiționale. Dumnezeu să îi binecuvinteze pe toți cei ce au contribuit la realizarea acestei activităti, deloc ușor de realizat!”, a mai precizat sursa citată.