"Existenta pensiilor de serviciu conduce la inechitate sociala, consuma nejustificat o suma importanta de bani de la bugetul de stat si altereaza principiul cum ca sistemul public de pensii este un sistem national unic reglementat de Legea nr. 19/2000, care se aplica nediscriminatoriu pentru toti pensionarii din Romania. Desi presedintele Romaniei si unii membri ai Guvernului si-au exprimat dezacordul cu privire la aceasta problema, ministerele si parlamentarii au actionat, in continuare, prin sustinerea pensiilor de serviciu si pentru alte categorii socio - profesionale. In acest context, legea mai sus mentionata a pensiilor de stat ramine un act normativ al pensionarilor saraci, marginalizati si ignorati, pensionarii privilegiati primind bonusuri de doi pina la cinci ori cuantumul rezultat prin aplicarea algoritmului de calcul al pensiei reglementate de lege, bonusuri sustinute financiar de la bugetul de stat. Ma simt nevoit sa atentionez mai marii tarii ca trebuie sa actioneze prin consolidarea in Romania intr-adevar a unui sistem unic al pensiilor de stat si sa anuleze cheltuiala cu pensiile privilegiate, nejustificate etic si moral. Nu putem accepta ca parlamentarii, functionarii si personalul auxiliar ai Parlamentului, magistratii, personalul aeronautic civil, navigant si diplomatii sa primeasca o pensie lunara in cuantum de 80% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni de activitate. Mai exista si alte categorii de angajati la institutiile de stat care au legi speciale de pensionare. Pe buna dreptate ne punem intrebarea “De ce sisteme privilegiate de pensii de stat? Legea nr. 19/2000 pentru cine mai prevede principiul unicitatii si cel al egalitatii?”. O continuare a promovarii acordarii de pensii de serviciu si pentru alte categorii sociale de populatie conduce implicit la desfiintarea Legii pensiilor de stat si la un important decalaj intre cuantumul pensiei pensionarilor aflati deja in plata si cei care se pensioneaza in perioada imediat urmatoare", se arata in comunicatul semnat de Florin Pasa.
Recent, in cotidianul nostru a fost prezentat cazul fostului sef al Penitenciarului Braila, magistratul Gheorghe Cucu, care are o pensie lunara de 125 de milioane. Acesta a fost la sefia institutiei timp de sase ani de zile, iar in iunie 2007 s-a pensionat la limita de virsta. Potrivit deciziei de pensionare, publicata pe un site specializat in problemele din sistemul penitenciarelor, fericitul brailean primeste lunar 12.500 lei.
La Braila, cea mai mare pensie din bugetul de asigurari sociale, pentru vechime completa este de 3.500 lei.
Impozitarea pensiilor si majorarile valorii punctului de pensie
Directorul CNPV considera o anomalie si impozitarea pensiilor: "Apare ca o mare discriminare impozitarea pensiilor in cuantum de peste 1000 lei. Daca sistemul de pensii se recunoaste ca este un sistem de asigurare, cum este posibil sa se aplice impozit pe pensie? Daca statul a folosit banii de pensie in calitate de gestionar si administrator unic al acestora, tot el, astazi trebuie sau mai bine zis este obligat sa completeze fondul anual de pensii la nivelul necesarului, indiferent de masurile restrictive adoptate in ceea ce priveste bugetul consolidat. Altfel spus, statul in calitate de girant al acestui fond nu poate afirma ca nu are bani de pensii pentru asigurarea unui trai decent pensionarilor".
De asemenea, un alt punct important in opinia lui Florin Pasa il constituie majorarile recente ale valorii punctului de pensie: "Legea nr. 250/2007 reprezinta o masura politica asteptata de pensionari pentru a beneficia de un trai imbunatatit. Dar daca puterea de cumparare a pensiei ca urmare a acestor majorari este atenuata si chiar anulata de scumpirea alimentelor de baza si a serviciilor, se poate afirma fara nici o retinere ca viata pensionarilor nu s-a imbunatatit".