"Am fost solicitati sa intervenim in cazul unui accident rutier petrecut in apropiere de localitatea Cazasu. Ajunsi la fata locului, am gasit o singura victima, un barbat in virsta de circa 50 de ani, cu un traumatism cranio-cerebral acut inchis, stare confuzionala, traumatism de coloana cervicala. Accidentul s-a produs din cauza rasturnarii unei cisterne cu naftalina usor inflamabila", ne-a declarat dr. Marian Baciu, medic pe ambulanta.
Pentru ca soferul se afla intr-o stare confuza, neputind da informatii foarte clare despre substanta pe care o transporta, ca sa afle exact despre ce substanta este vorba si sa determine exact cit este de periculoasa, politistii s-au strecurat in cabina strivita, in ciuda mirosului intepator insuportabil, si au cautat documentele de transport.
La fata locului au venit reprezentanti ai Politiei, ISU, Garzii de Mediu si Agentiei pentru Protectia Mediului care, dupa ce au analizat situatia, au luat decizia de a devia circulatia autovehiculelor pe o ruta ocolitoare, pentru a evita pericolul de explozie a naftalinei.
"Am luat legatura cu Garda de Mediu, sa vina in zona si sa evalueze pagubele. Naftalina lichida este un produs de clasa 33. In contact cu flacara deschisa, la 79 - 80 de grade, se aprinde, iar in spatii inchise e pericol si de explozie", ne-a declarat col. Florin Silvi, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila, aflat din primele momente la fata locului.
"Soferul autocisternei a pierdut controlul volanului si din cauza balansului, s-a rasturnat in afara partii carosabile. Deoarece autocisterna era incarcata cu substante inflamabile, respectiv naftalina lichida, am luat masuri de deviere a traficului rutier si indepartare a curiosilor. La fata locului actioneaza echipe ale pompierilor, Apararii Civile si Garzii de Mediu", ne-a declarat, miercuri noaptea, agent principal Cristian Serbanescu, din cadrul Politiei Rutiere Braila.
Amenzi totalizind sute de milioane de lei
Ieri, dimineata, naftalina cursa in sant era deja cristalizata, insa pericolul nu trecuse, dat fiind ca, lichida sau solida, aceasta substanta este usor inflamabila si orice scinteie sau tigara aprinsa putea cauza un dezastru. Este si motivul pentru care au fost mentinute masurile de deviere a traficului auto, pina la eliberarea zonei. La interventia sefului Politiei Rutiere, subcomisar Dumitru Budes, a fost adusa la fata locului o macara de 16 tone, care a esuat insa, in ridicarea cisternei rasturnate. Abia in jurul orei 11, cu o macara de 40 de tone, s-a reusit ridicarea vehiculului, care a fost plasat pe o platforma. Intre timp, specialistii Autoritatii Rutiere Romane au facut cercetari si au reusit sa scoata si tahometrul din masina. Potrivit sefului ARR Braila, Constantin Mihaila, cisterna avea 85 de km/ora, cind a intrat in curba, dupa cum indica inregistrarile tahometrului. In plus, masina nu era semnalizata corespunzator cerintelor legale, ca transportind substante periculoase. Numai pentru aceasta deficienta, amenda este de 80 de milioane de lei. Mihaila a mai precizat ca vor fi verificate si documentele transportului, daca soferul era autorizat pentru asemenea transporturi, daca a respectat perioada de odihna obligatorie, impusa la drumurile lungi, mai ales ca acesta venea de la Sibiu, fara sofer de rezerva. Seful ARR ne-a mai spus ca, pe parcursul verificarilor, este posibil sa fie descoperite si alte nereguli, care pot fi sanctionate, in cazul trasporturilor de materiale periculoase, amenzile cumulindu-se si putind ajunge pina la 200 milioane lei.
Seful Garzii de Mediu, Daniela Agache, ne-a declarat, la rindul sau, ca a fost pericol de incendiu miercuri seara, cind s-a rasturnat cisterna, iar naftalina lichida s-a scurs, insa nu este de uitat nici poluarea accidentala a solului si aerului, produsa de rasturnarea cisternei. Agache a precizat ca naftalina cristalizata va fi luata din sant si neutralizata, iar poluatorul va plati toate cheltuielile aferente. La intrebarea ziaristului, seful Garzii de Mediu a confirmat ca amenda pe care o poate primi firma din Sibiu, care detine cisterna, poate fi de zeci de milioane de lei.
Ieri, dupa-amiaza, pe DN 22 a fost reluat traficul auto, in zona respectiva.