Peste 50 de firme locale şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Peste 50 de firme locale şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic

La scurt timp de la aprobarea actului normativ care prelungeşte şi pentru anul în curs facilităţile legate de şomaj tehnic, zeci de angajatori locali au notificat aplicarea acestei măsuri. Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, lista societăţilor care au accesat facilităţile conferite de OG 4/2010 cuprinde 55 de angajatori din toate domeniile importante de activitate. Ca număr de persoane care au fost trecute în şomaj tehnic instituţia a comunicat că este vorba despre 904 salariaţi. "Majoritatea salariaţilor în cazul cărora angajatorii au notificat încadrarea în prevederile OG 4/2010 provin din domenii cu activitate sezonieră, aşa cum este cazul construcţiilor", ne-a declarat directorul coordonator al ITM Brăila, Victor Voiculeţ. De precizat că, totuşi, cel mai mare număr de angajaţi trimişi în şomaj tehnic se înregistrează în cazul firmelor cu obiect de activitate în domeniul pază şi protecţie. Concret, este vorba despre 261 persoane, pe locul doi fiind domeniul construcţii de drumuri, cu 157 persoane, urmat de construcţii, cu 91 persoane şi transporturi încă 80 de persoane.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv şi publicat în întregime pe pagina de web a ITM Brăila, măsura şomajului tehnic se aplică şi în 2010, începând cu 1 februarie până la finele lunii decembrie. În conformitate cu OG menţionată, angajaţii din societăţile care îşi suspendă temporar activitatea primesc timp de trei luni, 75% din salariul de bază, iar CAS şi impozitul pe venit sunt suportate de stat. Cu alte cuvinte, pe perioada suspendării temporare a activităţii unei întreprinderi, timp de 3 luni, statul preia plata contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatului şi angajatorului, urmând ca salariatul să primească 75% din salariu pe parcursul acestei perioade. Prin aplicarea acestei măsuri Guvernul speră să salveze 200.000 de locuri de muncă.

De precizat că potrivit ministrului Muncii, Mihai Şeitan, măsura plăţii de la buget a contribuţiilor de asigurări sociale şi a impozitului pe venit datorate pentru angajaţii aflaţi în şomaj tehnic va costa bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale 493 de milioane de lei, luându-se în calcul estimarea de 200.000 de persoane. Dacă cele 200.000 de persoane ar fi rămas fără loc de muncă, costul suportat de stat ar fi fost de 900 milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro