Pe linga cei 800 de someri, la cursurile organizate prin Programul Judetean de Formare Profesionala pentru anul 2006 au mai participat si alte 200 de persoane, din alte categorii, cum ar fi salariati; persoane aflate in detentie care mai au de executat cel mult 9 luni pina la ultima zi de executare a pedepsei; persoane care au reluat activitatea ca urmare a incetarii concediului pentru cresterea copilului, dupa satisfacerea stagiului militar sau a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate. "Cele 31 de cursuri organizate in acest an au fost pentru meseriile de bucatar, brutar, confectioner asamblor articole din textile, patiser, ospatar, cit si in ocupatii specifice mediului rural. Deoarece somerii din mediu rural sint cei mai multi (65,1% din numarul total al celor inregistrati in evidentele agentiei), tot ei au reprezentat si ponderea cea mai mare a celor care au participat la cursuri de formare profesionala, si anume 79%. Pentru persoanele din municipiul Braila au fost organizate 4 cursuri de calificare. La ora actuala se mai afla in derulare un curs de calificare in meseria de brutar, cu 28 de cursanti", ne-a precizat Simona-Ely Chioibas, director executiv al AJOFM Braila.
Piscicultor - cea mai rivnita meserie pentru recalificare in mediul rural
In ceea ce priveste mediul rural, salariatii agentiei s-au deplasat in toate comunele din judet, pentru identificarea celor mai potrivite solutii pentru ocuparea fortei de munca disponibila in zonele respective. In urma discutiilor purtate au fost inregistrate solicitari referitoare la necesitatea organizarii de cursuri de calificare in ocupatii specifice fiecarei zone administrative. Astfel, au fost organizate cursuri de calificare, derulate prin furnizori autorizati de formare profesionala, in ocupatia de piscicultor, in comunele Stancuta si Tichilesti, la care au participat 70 de cursanti; de lucrator in cresterea animalelor, in comunele Ulmu, Vadeni, Ciocile, Dudesti, Surdila Greci, Baraganul, Scortaru Nou, Salcia Tudor, Unirea, Rimnicelu si Stancuta - 375 de cursanti si de lucrator in cultura plantelor, in comunele Unirea, Rimnicelu, Ciocile, Chiscani si Galbenu - 215 cursanti.
Din totalul acestora, 461 de persoane au finalizat deja cursurile de calificare la care au fost cuprinse, 78 au obtinut certificatele de producator si 23 permisele de pescuit urmind ca, pe parcurs, si ceilalti absolventi sa obtina aceste documente necesare desfasurarii activitatii proprii.