Municipalitatea a pierdut şi ultimul proces în care se solicită retrocedarea în natură de terenuri pe amplasamentul Pieţei Concordia. Ieri, Curtea de Apel Galaţi pe rolul căreia se afla dosarul deschis de revendicatoarea Georgeta Diacon a dat soluţia finală în defavoarea municipalităţii. Practic, magistraţii gălăţeni au respins ca nefondat apelul formulat de primărie întărind astfel decizia Tribunalului Brăila din 2009 prin care i se dăduse câştig de cauză Georgetei Diacon care ceruse retrocedarea în natură a unui lot de 390 mp pe care sunt amplasate modulele comerciale de pe strada Griviţa. Municipalitatea merge mai departe cu procesul şi va formula recurs la Instanţa Supremă.
Final surprinzător în dosarul pe rolul Curţii de Apel Galaţi în care municipalitatea încearcă să împiedice retrocedarea unui teren de 390 mp situat pe amplasamentul Pieţei Concordia. Magistraţii au respins ca nefondat apelul Primăriei împotriva sentinţei date de Tribunalul Brăila în noiembrie 2009 prin care instanţa brăileană dăduse câştig de cauză revendicatoarei, Georgeta Diacon. Spunem surprinzător întrucât municipalitatea se arătase încrezătoare că va câştiga acest proces mai ales că în primăvară reuşise întabularea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra terenurilor şi clădirilor ce i-au mai rămas pe amplasamentul Pieţei Concordia. Potrivit legislaţiei în domeniu, Cartea Funciară este o recunoaştere publică a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil sau altfel spus este un document oficial opozabil terţilor. Iată că magistraţii gălăţeni nu au ţinut cont de asta şi au întărit decizia primei instanţe, mai precis a Tribunalului Brăila, care în 2009 se pronunţase în favoarea revendicatoarei Georgeta Diacon.
Revenind, dosarul de la CA Galaţi a avut ieri termen la care instanţa anunţase încă din 3 septembrie că urmează să dea soluţia finală. Potrivit informaţiilor disponibile pe portalul instanţelor în acest dosar, soluţia dată este aceea că prin decizia civilă nr. 94/A/09.09.2014 - "Respinge ca nefondat apelul declarat de pârâtul Municipiul Brăila prin Primar, împotriva sentinţei civile nr. 870/16.11.2009 a Tribunalului Brăila. Respinge, în fond, cererea de intervenţie formulată de Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Tîrgurilor Brăila în numele altei persoane (a pârâtului). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare". Decizia însă nu este executorie ceea ce înseamnă că la acest moment revendicatoarea nu poate cere unui executor judecătoresc punerea ei în aplicare în sensul împroprietăririi cu terenul care face obiectul procesului. Totuşi, dacă se va pierde şi la Curtea Supremă, finalitatea va fi aceea că terenul va ajunge în proprietatea privată a revendicatoarei Georgeta Diacon care se luptă pentru asta de circa 7 ani.
"Am aflat de decizia de astăzi (ieri 9 septembrie - n.r.) a Curţii de Apel Galaţi care s-a pronunţat în defavoarea noastră. Nu comentez decizia însă nu pot să nu remarc faptul că revendicatoarea nu a avut la dosar toate actele şi s-a tot judecat în paralel cu alţi potenţiali moştenitori. Oricum, vom merge sigur mai departe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde vom formula recurs", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. În completare, viceprimarul Alexandru Dănăilă s-a arătat încrezător că Înalta Curte va răsturna deciziile iniţiale: "Instanţa Supremă a judecat un caz asemănător în care obiectul îl constituia domeniul public, iar decizia finală a fost în favoarea autorităţii locale. Am speranţa că şi în cazul nostru Instanţa va da o decizie în sensul menţinerii terenului în domeniul public şi despăgubirii sub altă formă a revendicatorului".
Comercianţii se tem de chirii majorate
Decizia de ieri a CA Galaţi îi pune pe gânduri pe comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în modulele comerciale construite pe bucata de teren revendicată de Georgeta Diacon. "Avem un contract cu Administraţia Pieţelor pentru acest spaţiu. Vom vedea care va fi la final decizia Instanţei Supreme. Gândul că terenul de sub aceste module va ajunge în proprietate privată nu este tocmai liniştitor mai ales că acum câţiva ani după retrocedarea terenurilor pe cealaltă parte a Pieţei proprietarul a majorat chiriile. De altfel, eu am mai avut o experienţă similară cu proprietarul unui spaţiu comercial de pe Calea Călăraşilor unde am avut un punct de vânzare. I-am cerut proprietarului să mai lase la chirie pentru că vânzările nu erau strălucite dar nu a vrut, aşa că am plecat de acolo. Şi văd că nici acum nu a reuşit să închirieze spaţiul. Preferă să-l ţină gol decât să scoată un bănuţ mai puţin. La fel voi proceda şi atunci când se va pune problema retrocedării terenului de sub modulul comercial din Concordia. Nu ne înţelegem la nivelul chiriei, nu-i nici o problemă, îmi iau jucăriile şi plec", ne-a declarat Cristache Ghionea, administratorul SC "Moara Ghionea" din Chiscani, ocupantul unuia dintre modulele comerciale din Concordia amplasate pe lotul de 390 mp pierdut de municipalitate şi în faza de apel a procesului. De precizat că amenajarea pieţei Concordia s-a făcut din fonduri publice, la fel ca şi modulele comerciale realizate în regim de construcţii definitive.
Povestea începe în urmă cu 6 ani
Pe scurt, Georgeta Diacon şi-a fundamentat acţiunea pe baza Legii 10/2001, şi a susţinut în faţa instanţei că este moştenitor al terenului în suprafaţă de 390 mp ce a aparţinut mamei sale, Hristea Maria. În decembrie 2008, Primăria a emis o decizie de despăgubire în bani a revendicatoarei. Numai că femeia s-a răzgândit şi a atacat actul respectiv solicitând restituirea în natură a terenului de 390 mp din piaţă. Cel mai probabil, schimbarea de tactică nu a fost întâmplătoare pentru că deja se crease precedentul cu retrocedarea în natură a terenurilor pe amplasamentul pieţei către revendicatorii Zanet, Rugină, Munteanu şi Ţigău, terenuri care într-un final au ajuns în proprietatea controversatului om de afaceri Simion Cloşcă. În noiembrie 2009, Tribunalul Brăila a hotărât anularea deciziei de despăgubire emisă de primar şi a dispus restituirea în natură a terenului. Mai departe, în faza de apel la Galaţi, s-au derulat 8 termene iar în octombrie 2010 instanţa a dispus suspendarea cauzei până la judecarea unui dosar pe rolul unei instanţe din Bucureşti în care Georgeta Diacon era în litigiu cu Eduard Conrad Diacon care ridicase pretenţii la masa succesorală a familiei. După mai bine de 3 ani de procese, în ianuarie 2014, dosarul de la CA Galaţi s-a reactivat, iar în alte 8 termene speţa a fost soluţionată în favoarea revendicatoarei.
Dacă se va pierde procesul şi la Înalta Curte se va ajunge evident la retrocedarea în natură a celor 390 mp, context în care Administraţia Pieţelor va rămâne cu mai puţin de 3.000 mp comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp, cât a avut în administrare înainte de retrocedările de terenuri pe amplasamentul pieţei. Este vorba evident despre loturi pierdute de municipalitate şi care au trecut în proprietatea şi administrarea familiei omului de afaceri Simion Cloşcă: 988 mp şi 151 mp (unde revendicatori sunt familiile Rugină, Zanet, Gaidău Munteanu şi Lombardi) retrocedate direct prin decizie a fostului primar Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predate prin executare silită în baza unei decizii a instanţei favorabilă revendicatorului Constantin Doru Ţigău.