• un bărbat ne-a reclamat faptul că pisica sa, pe care o crește și care are și pui, a ieșit din curte, iar un vecin a lovit-o cu sapa și i-a provocat răni la membre • deținătorul animalului a sesizat incidentul, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au emis un Ordin de plasare a animalului în adăpost, iar felina a ajuns la asociația din Insurăței, pentru îngrijire • polițiștii efectuează cercetări în cauză, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor • reclamantul este Georgel Ionescu, tatăl băiatului care a murit în mai 2021, la un canal din Pisc, în condiții suspecte, iar acesta spune că vecinul care a lovit pisica este tatăl unui tânăr care a fost și el la canalul unde i-a murit fiul
Bărbat acuzat că a lovit o pisicuță cu sapa și i-a provocat răni la lăbuțe, animalul fiind plasat la centrul de protecție din Insurăței, pentru îngrijire. Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au intervenit și au întocmit în cauză dosar penal pentru schingiuirea animalelor. Incidentul s-a produs pe strada Timiș, din municipiul Brăila, luna trecută, iar reclamantul este Georgel Ionescu, tatăl băiatului care și-a găsit sfârşitul în condiţii suspecte, în mai 2021, într-un canal din Pisc, unde era împreună cu alţi cinci tineri. Georgel Ionescu s-a plâns că vecinul i-a lovit pisica pe care o crește și care are și pui, într-un moment în care animalul a ieșit în stradă. Bărbatul a ținut să precizeze faptul că vecinul în cauză este chiar tatăl unuia dintre tinerii care se aflau cu fiul său la canalul unde acesta și-a găsit sfârșitul. După cum v-am mai informat, Ionescu s-a tot chinuit să afle adevărul despre moartea fiului său, întrucât nu era convins că a căzut singur în canal și s-a înecat, fiind convins că ar fi putut fi împins, însă ancheta încă bate pasul pe loc.
«Mi-a lovit pisica»
Bărbatul a spus că în urma incidentului de la jumătatea lunii iunie, pisica lovită cu sapa a fost dusă la un centru din Însurăței, iar el nu reușește să intre îl legătură cu reprezentanții asociației de protecție a animalelor, pentru a-și recupera felina, mai ales că puii acesteia au rămas acasă și, chiar dacă mănâncă singuri, sunt totuși slăbiți pentru că nu mai sunt hrăniți și cu laptele mamei. În plus, a mai spus bărbatul, nepoata lui, în vârstă de 8 ani, plânge că vrea pisica înapoi, mai ales că felina se ținea tot timpul după cea mică.
În baza sesizării, am solicitat date la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, de unde ni s-a comunicat că în acest caz s-a întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.
Astfel, la data de 17 iunie, polițiștii au fost sesizați despre incidentul petrecut pe strada Timiș. ”Polițiștii s-au deplasat la fața locului și conform celor sesizate se pare că un bărbat de 53 de ani, din Brăila, ar fi provocat răni la nivelul membrelor unei pisici. Având în vedere cele constatate, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis un Ordin de plasare a animalului în adăpost, felina în cauză fiind predată unei asociații de protecție a animalelor, de pe raza orașului Însurăței, pentru a beneficia de asistență medicală, adăpost și îngrijire specializată. Polițiștii efectuează cercetări în cauză, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor din Legea 205/2004”, au transmis polițiștii din cadrul Biroului Relații Publice.
Restituirea animalului plasat în adăpost nu se poate face decât în condițiile legii
De la IPJ Brăila ni s-a comunicat prevederea legală în cazul restituirii animalului din adăpost. Potrivit art. 24+5 din Legea 205/2004: "(1) Deținătorul poate solicita entității care asigură prestarea serviciului public de adăpostire a animalelor restituirea animalului plasat în adăpost, în termen de maximum 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost. Prin excepție, deținătorii animalelor plasate în adăpost potrivit art. 24+1 alin. (2) lit. f) pot solicita restituirea acestora și în perioada de aplicare a măsurii de plasare în adăpost; (2) În situația restituirii, deținătorul are obligația de a plăti către consiliul județean sau către Consiliul General al Municipiului București cheltuielile cu asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, hrănirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor efectuate cu animalul plasat în adăpost; (3) Animalul plasat în adăpost nu se restituie deținătorului dacă animalul face obiectul unei măsuri asigurătorii sau de confiscare în cadrul procesului penal ori al unei măsuri de confiscare în materie contravențională”, se arată în lege.
Potrivit legii, în sensul alin. (1), aplicarea măsurii de plasare în adăpost încetează la data expirării perioadei de 45 de zile prevăzute la art. 24+1 alin. (1) sau, în interiorul acestei perioade, la data pronunțării de către instanța de contencios administrativ a soluției de suspendare sau de anulare a ordinului de plasare a animalului în adăpost.
Animalul plasat în adăpost se consideră abandonat dacă deținătorul nu solicită restituirea acestuia în termenul prevăzut. În sensul prezentei legi, prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține cu orice titlu valabil, precum și orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul.
Reclamantul s-a mai plâns că vecinul său i-a spus că pisica nu îi aparține, că este de pe stradă, dar acesta i-a explicat că el o crește și are puii felinei acasă.
Adăpostul de animale din Însurăței: ”Pisica este bine, sub tratament, și poate fi adoptată după 75 de zile”
Pentru a vedea care este starea felinei, am luat legătura cu reprezentatul adăpostului pentru animale din oraș Însurăței - Adăpost Asociația Paws Paradise, responsabil adopții – Marin Vlădescu, date despre adăpost, adresă, capacitate și număr de contact fiind postate pe Facebook.
Administratorul asociației ne-a explicat că pisica respectivă, care a afost adusă la centru în urma intervenției polițiștilor, luna trecută, a fost tratată de medici, pentru că avea rană la lăbuță, și încă este sub supraveghere medicală. Ni s-a explicat că pisica nu are proprietar legal, chiar dacă reclamantul care a luat legătura cu redactorii a spus că el are grijă de felina cu pui. Acesta poate însă adopta pisica, potrivit legii, dar după 75 de zile. ”Pisica este ok, aproape de vindecare, medicul veterinar trebuia să o și trateze după ce a fost adusă la adăpost. Are o tăietură și este încă sub tratament, medicul veterinar este cel care stabilește starea acesteia. Urmează tratamentul 45 de zile pentru tratament plagă, apoi urmează alte 30 de zile, pentru revendicare, conform legii. Poate veni după 75 de zile, pentru adopție, dar trebuie plătit costul tratamentului către Consiliul Județean. Felina nu are proprietar, din punct de vedere legal, dar aceasta va fi scoasă pentru a fi adoptată, iar bărbatul care v-a sesizat poate veni să o ia, în condițiile legii”, ne-a spus administratorul asociației .
Adăpostul are o capacitate de 400 de câini și 50 de pisici, însă pisici sunt mai puține pentru că acestea ajung la centru atunci când apar agresiuni și schingiuiri, iar polițiștii intervin pentru salvarea acestora.