Poştăriţă acuzată că a folosit acte false la angajare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Poştăriţă acuzată că a folosit acte false la angajare

documentul îi era necesar pentru a ocupa un post mai bun în cadrul Oficiului Poştal Gemenele * deşi va fi judecată pentru instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, poştăriţa a obţinut derogare pentru postul de oficiant rural pe care îl câştigase prin concurs

Un factor poştal din Gemenele este acuzat că a instigat un funcţionar să-i falsifice o adeverinţă şi s-a folosit de acest document pentru a ocupa un post mai bun în cadrul instituţiei. Sanda Pelelungă, care nu terminase 8 clase, a convins-o pe fosta ei învăţătoare să o ajute să facă dovada, nereală, că absolvise şcoala generală. În vârstă de 47 de ani, femeia le-a spus anchetatorilor că s-a folosit de documente falsificate şi în perioada anilor 1989 - 1990, când s-a angajat la Oficiul Poştal Gemenele.
În iulie 2008, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a înregistrat un denunţ prin care se sesiza că în ziua de 25 ianuarie 2008, Sanda Pelelungă a susţinut un examen în urma căruia a ocupat postul de oficiant rural al Oficiului Poştal Gemenele, utilizând documente falsificate la cererea ei, care "atestă" în fals că a efectuat studiile necesare postului, pe care în realitate nu le absolvise. Învinuita a fost angajată a Companiei Naţionale Poşta Română, la Oficiul Gemenele, iniţial pe perioade determinate, pentru ca din 1990 să fie angajată pe perioadă nedeterminată în postul de factor poştal local. În septembrie 2007, Direcţia Regională Galaţi a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de oficiant, la care au participat învinuita şi o altă persoană, niciuna dintre ele nefiind declarată admisă. Concursul a fost reorganizat în ianuarie 2008, iar cei care doreau să participe trebuia să îndeplinească mai multe condiţii, printre care să fi absolvit şcoala generală. După înscriere, învinuita a depus o declaraţie prin care şi-a asumat răspunderea faţă de instituţia organizatoare a concursului că "în timp de două săptămâni de zile îmi aduc actele legale care dovedesc absolvirea învăţământului general obligatoriu". Numai că femeia nu absolvise clasele I - VIII, fapt evidenţiat de foaia matricolă de unde rezultă că în cursul anului şcolar 1976-1977, mai exact în clasa a VIII-a, fusese declarată repetentă pentru că nu a frecventat trimestrul al III-lea. Deşi învinuita nu făcuse dovada studiilor generale, a participat la concursul desfăşurat în data de 25 ianuarie 2008, fiind declarată admisă. La câteva zile după aflarea rezultatului, Sanda Pelelungă s-a deplasat în comuna Nereju, judeţul Vrancea, unde frecventase cursurile claselor I-VIII după ce, iniţial, discutase la telefon cu fosta sa învăţătoare, care la acel moment era secretara unităţii de învăţământ. Cu prilejul convorbirii, învinuita i-a spus femeii: "îmi era necesară o adeverinţă care să ateste că absolvisem clasele I-VIII (aspect nereal), Badiu Dobriţa spunându-mi să mă duc la şcoală pentru că îmi va elibera adeverinţa". Ajunsă acolo, învinuita a instigat-o pe fosta sa învăţătoare să îi falsifice documentul, iar aceasta ar fi acceptat să o ajute, urmând să îl trimită prin poştă. În adeverinţa în cauză se menţiona că poştăriţa absolvise şcoala generală, dar că nu i se poate elibera un certificat de absolvire din lipsă de formulare. Învinuita a declarat procurorului că tot pentru acest concurs a depus şi o copie a foii matricole falsificate. De altfel, a mai declarat că s-a folosit de documente falsificate şi în perioada anilor 1989 - 1990, când s-a angajat la Oficiul Gemenele, pentru a face dovada unor studii pe care, în realitate, nu le efectuase în totalitate. Ea a precizat că actele i le-a procurat tatăl ei, care a decedat în anul 2000, însă nu cunoaşte modalitatea prin care el le-a obţinut.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat cu certitudine că Sanda Pelelungă a instigat, în cursul lunii ianuarie 2008, un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu să realizeze acea adeverinţă falsă. În sarcina sa se reţine astfel comiterea infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale. "Chiar dacă ulterior concursului din 25.01. 2008 şi depunerii cel puţin a foii matricole false (...) s-a aprobat de către Direcţia Regională de Poştă Galaţi derogare, este evident că utilizarea de către învinuită a celor două documente false a fost realizată în vederea producerii unei consecinţe jurudice", se arată în materialul de urmărire penală, de unde rezultă că învinuita a comis şi infracţiunea de uz de fals. În ceea ce priveşte faptele comise în 1989 - 1990, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) întrucât termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 5 ani. Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus şi disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări faţă de Dobriţa Berbece (fostă Badiu) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro