• luna aprilie a debutat cu o acțiune organizată de Serviciul Rutier, ce are ca scop prevenirea accidentelor din cauza inconștienței pietonilor sau bicicliștilor • șoferii au fost și ei în vizorul polițiștilor, mai ales că unii se grăbesc și nu dau prioritate la marcajele pietonale • și sistemul radar E-SIGUR a fost și este în acțiune pe șosele
Accidente produse din cauza unor pietoni care se angajează în traversări riscante, prin locuri nepermise, sau șoferi care nu acordă prioritate la marcaje pietonale.
Luna aprilie a debutat cu acțiunea organizată de Serviciul Rutier, în baza Planului național de măsuri "Siguranță rutieră pentru pietoni și bicicliști în anul 2025", desfășurată împreună cu efectivele Birourilor și Compartimentelor Rutiere din Brăila, Ianca, Făurei și Însurăței. S-a acționat pentru prevenirea evenimentelor rutiere și creștere a siguranței participanților la trafic, precum și pentru îmbunătățirea nivelului de conștientizare în rândul pietonilor, pe raza județului Brăila. ”Activitatea desfășurată a condus la surprinderea în trafic a încălcării regulilor de circulație de către 110 pietoni. Polițiștii le recomandă pietonilor: să traverseze strada numai prin locurile special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat acestora; să nu prelungească timpul de traversare a drumului public, prin oprirea ori întoarcerea pe trecerile pentru pietoni; să se asigure temeinic înainte de a traversa strada; să evite să pună conducătorii de vehicule în situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate; să traverseze strada în pas vioi fără să alerge și să nu folosească telefonul mobil ori alte dispozitive care le pot distrage atenția”, au transmis polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Pietonii sunt sfătuiți să circule pe trotuare și să aştepte sosirea autobuzului sau tramvaiului pe trotuar sau pe refugiile special amenajate. După coborârea din mijloacele de transport public, cetățenii nu trebuie să traverseze prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se poate face după plecarea lor din staţie prin locurile rezervate trecerii.
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila organizează permanent atât activități de prevenire, cât și acțiuni de combatere a principalelor cauze generatoare de accidente de circulație. Acest tip de activitate se adresează tuturor pietonilor, indiferent de categoria de vârstă, însă polițiștii doresc să atragă atenția în mod special persoanelor vulnerabile (vârstnici și copii).
Acțiuni cu sistemul radar E-SIGUR
Polițiștii au acționat în după-amiaza zilei de 3 aprilie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județul Brăila. Sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar montate pe trepiede mobile și surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză.
Potrivit polițiștilor, unul dintre principalele avantaje ale acestui sistem este că nu necesită oprirea șoferilor în trafic. Proprietarii vehiculelor vor primi un document la domiciliu și vor trebui să comunice, conform procedurilor legale, cine a condus autoturismul în momentul constatării contravenției, ulterior primind procesul-verbal de contravenție direct la domiciliu.
Începând cu luna martie, sistemul e-Sigur a devenit operațional și în județul Brăila, având ca scop principal creșterea siguranței pentru toți participanții la trafic și să contribuie la reducerea accidentelor rutiere.