POLITIC: Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes au condamnat gestul bărbatului care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Kelemen Hunor şi Laszlo Tokes au condamnat gestul bărbatului care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes şi lierul UDMR, Kelemen Hunor, l-au condamnat, marţi seara, gestul unui bărbat din Harghita care a spânzurat o marionetă care îl reprezenta pe Avram Iancu.

"Ăsta e stilul din ţările arabe. Sărbătorile noaste nu se îndreaptă împotriva nimănui", a declarat Tokes, citat de Realitatea Tv.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că nu are cunoştinţă despre acest incident, însă că este "regretabil" dacă s-a întâmplat aşa ceva.

Incidentul "spânzurării" lui Avram Iancu a avut loc la Miercurea Ciuc. Bărbatul care a recurs la acest gest de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este funcţionar public, angajat al Direcţiei de Finanţe Publice Harghita. El a primit aprobare pentru un eveniment, la care a spus că va susţine o lecţie despre Revoluţia de la 1848.

El este cercetat acum de Inspectoratul de jandarmi Harghita pentru a se stabili dacă a săvârşit vreo infracţiune şi va sesiza Protecţia Copilului, pentru că spectacolul a avut loc în faţa unor minori.

Etnicii maghiari au sărbătorit marţi, în mai multe oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Zalău, Miercurea Ciuc-, Ziua maghiarilor de pretutindeni. În unele localităţi, a fost arborat steagul Ungariei. Cele mai importante ceremonii au loc însă la Miercurea Ciuc, unde s-a aflat şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. "Ziua revoluţiei din 1848 este o zi foarte importantă pentru maghiarii din România şi de pretutindeni, fiind cea mai mare realizare, dorinta de libertate, de a decide soarta. Am sărbătorit şi astazi, în 2011 această zi importantă pentru istoria maghiarilor", a declarat preşedintele UDMR.

Primul moment festiv de la Miercurea Ciuc a fost cel al ridicării drapelului naţional secuiesc pe clădirea CJ Harghita. La eveniment au fost prezenţi vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, subsecretarul de stat Répás Zsuzsanna, ambasadorul Republicii Ungare din Bucureşti, Füzes Oszkár, ministrul Culturii, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, preşedinţii Consiliilor Judeţene Mureş, Harghita şi Covasna, Lokodi Edit Emőke, Borboly Csaba şi, respectiv, Tamás Sándor. Ceremonia a început cu intonarea imnului Ungariei, iar după ridicarea steagului secuiesc pe clădirea CJ Harghita s-a intonat imnul secuiesc.

După acest moment festiv, în cadrul unei ceremonii organizate în clădirea Consulatului General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, preşedinţii CJ Mureş, Harghita şi Covasna au depus jurământul de cetăţenie maghiară. Tot în această zi, au devenit cetăţeni maghiari şi primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, alături de câţiva consilieri locali. La eveniment a fost prezent şi vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, iar presa nu a avut acces.

„Momentul mi-a atins sufletul, mi-am adus aminte de bunicii mei, care au spus de mai multe ori că ei nu au renunţat la cetăţenie. Acum, în sfârşit, am primit-o şi noi şi sper că această bucurie nu va fi umbrită. Acordarea cetăţeniei este în concordanţă cu legislaţia internaţională, de aceea sper că nimeni nu va avea atitudine ostilă", a declarat Borboly Csaba.

„Prin faptul că noi, preşedinţii consiliilor judeţene din Ţinutul Secuiesc am solicitat în acelaşi timp cetăţenia am dorit să tragem un semnal. Cetăţenia maghiară reprezintă pentru noi, în primul rând, o chestiune sentimentală: la auzul imnului maghiar, întotdeaune ne strânge ceva în gât, această strângere azi a fost un pic mai puternică. Noi, secuii am trăit cu faţa spre Budapesta. Această legătura azi a primit o formă oficială. Este important ca, în calitate de cetăţeni maghiari, să trăim şi să muncim pentru şi în Ţinutul Secuiesc", a spus Tamás Sándor

Cu ocazia depunerii jurământului de cetăţenie, proaspeţii cetăţeni maghiari au primit documentele care atestă acordarea naturalizării, într-un dosar pe care este înfăţişat primul rege al Ungariei, Sf. Ştefan. Pe aceste acte apare denumirea localităţii de naştere în limba maghiară, în cazul în care localitatea respectivă a avut, în trecut, denumire oficială maghiară. La cererea solicitantului cetăţeniei duble, denumirea localităţii respective poate fi menţionat în paranteză şi în limba statului de care aparţine în prezent. În viitor, proaspăţii cetăţenii vor primi şi un card, care dovedeşte cetăţenia maghiară şi pe care va apărea numărul de identitate al persoanei. Acest document este identic cu cel pe care îl primesc cetăţenii care trăiesc în Ungaria.

În cursul după-amiezii de marţi, la Miercurea Ciuc se va alătura celor care participă la ceremonii de ziua maghiarilor şi Tőkés László, care a lansat o invitaţie întregii naţiuni de a participa la „Primăvara Naţiunii", în numele preşedinţiei Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Primăria municipiului Miercurea Ciuc a organizat marţi un amplu program de festivităţi: de la ora 10.00 a avut loc un moment comemorativ la Şcoala Generală „Petőfi Sándor", iar de la ora 13,00, a avut loc comemorarea festivă şi depunerile de coroane la Pasul Nyerges, în organizaţia Consiliului Local Cozmeni, respectiv Organizaţia Teritorială UDMR. În cursul după-amiezii, de la ora 17.00, cetăţenii sunt aşteptaţi la Piaţa Cetăţii, pentru a participa la un moment comemorativ şi depuneri de coroane la statuile revoluţionarilor Petőfi Sándor şi Nicolae Bălcescu, iar de la 18.45 va avea loc defilarea celor prezenţi pe traseul Piaţa Cetăţii - Piaţa Gál Sándor. După cuvântări şi depuneri de coroane la statuia Gál Sándor, de la ora 20.00 va avea loc un program de gală în sala mare a Teatrului Municipal Csíki Játékszín.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro