Politicienii braileni s-au saturat de circ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politicienii braileni s-au saturat de circ

Dupa luni de zile de circ politic in plan national si nu numai, in plina criza determinata de suspendarea presedintelui tarii, politicienii braileni se declara, la unison, in favoarea unui discurs echilibrat, care sa construiasca, nu sa demoleze. Chiar daca unii dintre cei cu care am discutat au fost campioni in plan local, cind a fost vorba de rostit cuvinte dure si acuzatii grave, acum, cu totii sint convinsi ca a venit vremea sa se ingroape securea razboiului in politica, iar dusmanii cu pozitii ireconciliabile, de pina acum, sa revina la statutul normal, de adversari politici, de oameni cu care se poate discuta si se pot negocia chiar pozitii comune, cind este vorba despre binele cetateanului. Ei par a fi inteles ca, dincolo de discursurile pigmentate cu epitete sau expresii care pot face deliciul publicului, pe moment, politica se face nu numai atacindu-ti adversarii politici deasupra sau sub centura, ci si spunind ce si cum poti face tu, mai bine decit ei. Iata insa si parerile celor cu care am discutat:
* Gabriel Sandu, deputat PLD - "Daca pina acum esential era show-ul politic care incepuse sa semene a circ, acum acesta a devenit exasperant. Vine circul valuri-valuri si nu mai are nici un haz pentru nimeni. E frumos sa te duci la circ o data, dar nu in fiecare zi. Ajungi la saturatie. Romanul nu este agresiv din fire, are nevoie de o directie de lucru. Cel care vorbeste convins, dar cu indicatii concrete, la obiect, acela ii capteaza atentia. Trebuie vorbit tare, ferm, dar echilibrat. Eu am avut pina de curind un discurs presarat cu cuvinte dure, acuzatoare, recunosc, dar a fost o perioada in care era greu sa te abtii sa nu faci afirmatii dure. Dar cred ca, acum, esential este sa ai discursul clar, convingator, realist. Important e tonul pe care vorbesti. Ferm, dar nu cu patima. Eu cred ca sint convingator in discurs, am si vocea de asemenea natura, ma ajuta si fizicul".
* Dan Sabau, senator PLD - "Cred ca la poporul roman in ultima perioada, dar si in general, tine discursul ferm, o pozitie ferma, fiind expresia unui caracter ferm. Incarcatura cu exotisme nu mi se pare de succes neaparat, ci doar o rezolvare temporara, ce poate fi pigmentata de astfel de expresii. Cred ca tine discursul ferm si pot sa va spun ca exista multi analisti politici absolut remarcabili in comunele din judetul Braila, care ne-au surprins pe noi, politicienii si ar suprinde si ziaristii. Pe de alta parte, as spune ca televiziunea este prezenta in camerele tuturor, sint oameni care au televizor in casa si nu au alte necesitati mai stringente, astfel incit urmaresc programele televiziunilor. La tara, oamenii au WC-ul in curte si televizorul in casa - asta defineste o realitate. Din pacate, asta ridica problema patronilor din mass-media si cred ca ar trebui sa se puna problema unui control asupra acestor patroni, care au interesele lor si promoveaza anumite interese".
* Horia Vasioiu, deputat PD - "Depinde si caror oameni te adresezi. Ar trebui spus adevarul si, uneori, trebuie spus pe un ton putin mai dur, ca sa te faci inteles. Dar, in general, eu cred ca un discurs echilibrat este cel care trebuie folosit de politicieni, pentru a-si transmite mesajele"

"Poporul iubeste circul, dar nu cel facut zi de zi"

* Alin Teodorescu, deputat PSD - "Sint trei segmente de public: unul realist, care stie ce vrea, ce rol are politica in tara si vrea proiecte pozitive, eficiente, vrea inlaturarea coruptiei si este dispus sa dea multe drepturi politicienilor; unul manelist, ca sa-i spun asa, care vrea sa fie mintit, care se duce dupa politicianul care-i face placere, care-l minte; unul resentimentar, care are o parere deja formata, considera ca toti sint hoti si banditi, numai el este destept si n-a avut noroc pe lume. Aceste trei segmente sint egale, ca pondere, in populatie, reprezinta fiecare cam 33%. Daca segmentul 3 nu participa la vot, si atunci batalia se da intre celelalte doua segmente, intre politicienii cu discurs realist, de genul "vrem sa intram in NATO, in UE, vrem institutii ale statului care sa lucreze eficient, vrem reducerea birocratiei etc." si politicienii care bat cimpii. Cind romanul are de ales intre cei doi, de exemplu, in turul II, il alege pe cel cu discursul realist. S-a intimplat asa in lupta pentru presedintie dintre Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor, intre Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Si mai spun ceva: daca, in urma referendumului din mai, se va ajunge la alegeri prezidentiale, va fi un balamuc, se vor face lucruri de neimaginat, va fi o lupta intre realistii cu sprijin de partid si nebunii fara sprijin de partid".
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Eu cred ca avem nevoie de echilibru in discursul politic. Nu sint adeptul ideii ca trebuie sa-i dai poporului ce vrea, cu orice pret, adica, daca cineva vrea sa faca o prostie, sa-l incurajezi s-o faca, pentru ca sa-i faci pe plac, pentru ca asta vrea sa auda de la tine. Eu sint adeptul limbajului echilibrat, pentru normalitate in politica. Cred ca este bine sa ne respectam adversarii politici si sa respectam dreptul lor de a avea o alta opinie, sa nu-i percepem ca pe niste dusmani, pentru ca daca nu iesim din sfera asta a mahalagismului, ne transformam cu totii in niste circari. Reforma clasei politice trebuie sa duca la instaurarea unui tip de a face politica intr-un mod echilibrat si elegant. Poporul iubeste circul, dar noi nu trebuie sa fim niste circari. Noi, politicienii, nu ar trebui sa vrem sa facem circ, ci sa facem guvernare. Oamenilor le dai circ, dar trebuie sa le dai, simultan, si piine. Poporul iubeste circul, dar nu cel facut zi de zi. Toata lumea este deja plictisita de acest tip de circ politic, mai ales ca acesta rastoarna situatia de la o zi la alta, se escaladeaza conflictele, este ca un bulgare de zapada. Daca tu m-ai facut pe mine intr-un fel, eu simt nevoia sa te jignesc si mai tare, si raspunsul din partea ta vine si mai dur, si se ajunge la forme extreme de atac politic. Si, in final, ne intrebam de ce nu ne mai suporta poporul roman si de ce nu ne mai suportam nici noi, intre noi"
* Aurel Simionescu, senator PSD - "Acum, depinde si despre ce vorbim. Daca vorbim despre discursul unui presedinte al tarii este una, daca vorbim despre un politician local, este alta. Din punctul meu de vedere, la poporul roman ar trebui sa tina un discurs echilibrat si elegant, pentru ca asa ar trebui facuta politica. Ceea ce tine cu adevarat, insa, este discursul pe un ton acuzator, pe fond negativ. Cu alte cuvinte, spun ce a facut rau un anume personaj, in loc sa spun ce am facut sau as putea sa fac eu bun. Eu nu agreez acest tip de discurs, si nu sint de acord cu el. Poporul roman a mers in ultimii ani pe vot negativ, iar politicienii au promovat un tip de discurs de tipul "sa nu-l voteze pe el, ca sa ma voteze pe mine!"
* Gheorghe Chiru, presedinte PNTCD Braila - "Cred ca ultimii ani au demonstrat ca au avut succes la populatie cei care au creat impresia - chiar daca este doar o impresie - ca au vina, au tupeu, au curajul de a spune lucrurilor pe nume si s-a tinut cont de cei care au avut o pozitie constanta, ca principii sustinute, nu doar ca apartenenta politica. Ma refer la cei care nu au balansat dintr-o parte in alta, ca optiuni politice. De multe ori, politica te indeamna la compromisuri, dar unii le fac foarte mari, si oamenii observa asta. A contat foarte mult in ochii electoratului si modul mai trompetist de a pune problema, chiar daca nu e sustinut de realitate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro