Politicienii, datori vânduţi la bănci | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politicienii, datori vânduţi la bănci

* nu sunt credite personale, a explicat senatorul social-democrat * subprefectul Dumitru Popa şi-a girat casa pentru un împrumut de 40.000 euro * cel mai îndatorat dintre consilierii judeţeni este Neagu Jirlăianu (PNL) - 70.000 euro , iar din rândul consilierilor municipali conservatoarea Daniela Rădulescu - 135.000 euro *

În ultimii ani, foarte mulţi români au prins curajul de a accesa credite pentru a pleca într-o vacanţă mult visată, pentru a-şi cumpăra electronice ori electrocasnice, o maşină nouă ori o casă. Criza economico-financiară i-a adus însă pe majoritatea îndatoraţilor la bănci cu picioarele pe pământ în contextul în care, în doar câteva luni, moneda naţională s-a devalorizat puternic, iar dobânzile la credit au crescut. Rezultatul imediat, ratele lunare la bancă au crescut simţitor şi au adus un motiv în plus de îngrijorare pentru cei care îşi drămuiesc cu mare atenţie fiecare leuţ. Deşi înregistrează venituri peste medie, chiar şi politicienii au fost afectaţi de efectele acestei crize. Nu le plângem de milă, dar ar fi interesant de observat în ce situaţii financiare s-au băgat politicienii locali, iar unica sursă de informare în acest sens o constituie declaraţiile de avere. O trecere în revistă a acestora demonstrează că datoriile totale către bănci, persoane fizice sau juridice, se ridică la circa 840.000 de euro. Mai mult de jumătate din această sumă o reprezintă împrumuturi acumulate de consilierii municipali şi judeţeni, în timp ce parlamentarii au rate pentru credite în valoare de circa 240.000 euro.

"M-am întins cât mi-a fost plapuma"

Dintre parlamentarii de Brăila - 5 deputaţi şi 2 senatori - doar 3 apar cu împrumuturi: deputatul PNL Diana Tuşa, deputatul PSD Mihai Tudose şi senatorul PSD Ion Rotaru. Suma cumulată de aceştia este însă impresionantă, întrucât este vorba despre 243.000 euro! Senatorul PSD Ion Rotaru conduce detaşat plutonul, deoarece apare cu un împrumut în valoare de 155.000 de franci elveţieni, scadent în 2022, la care se mai adaugă încă un credit de 325.000 de lei, scadent în 2009. În total, aproximativ 178.000 euro. Potrivit declaraţiei de avere depuse anul trecut, ca director al unei societăţi de asigurări a câştigat în 2007, 48.400 lei, iar din activitatea de consilier judeţean încă 9.315 lei, la care s-a adaugat salariul soţiei, de 10.105 lei. Astfel, bugetul anual al familiei sale a fost de 67.820 lei. Contactat pe tema datoriilor, senatorul PSD a explicat că menţiunile din declaraţie nu reprezintă credite personale: "Creditul în franci elveţieni a fost contractat de fiul meu şi apar ca girant, iar creditul în lei reprezintă, de fapt, o linie de creditare deschisă de una dintre firmele mele. Aşadar, nu se poate vorbi despre credite personale".
A doua pe listă ca grad de îndatorare este liberala Diana Tuşa, care a contractat, în 2005, pe o perioadă de 20 de ani, un credit de 35.500 euro. "Am depus o rectificare la această declaraţie întrucât recent am mai luat un împrumut de 15.000 euro de la un prieten, pe o perioadă de 10 ani. Mi-am făcut cu mare atenţie calculele înainte de a lua credite pentru că sunt o persoană prudentă şi nu am vrut să am surprize cu plata acestora. M-am întins cât mi-a fost plapuma", a dat explicaţii deputatul liberal.
În ceea ce-l priveşte pe Tudose, în declaraţia de avere postată pe saitul Camerei Deputaţilor apare la capitolul datorii suma de 15.000 euro împrumutată de la o persoană fizică, Constantin Vlase. "Este un credit luat de la un prieten pentru maşina mea, iar banii îi dau cum pot", a spus Tudose.

Prefectul Loredana Alexandru are de plătit 30 de ani la un credit de 25.000 euro

În cazul Prefecturii judeţului, declaraţiile de avere ale celor 3 şefi, prefectul Loredana Alexandru şi subprefecţii Dumitru Popa şi Florin Cîrligea, cumulează la capitolul datorii suma de 65.000 euro. Popa este lider de grup cu 40.000 euro, împrumut semnat în 2008 şi eşalonat pe 10 ani. "Rata este de circa 500 euro lunar, iar devalorizarea monedei naţionale a însemnat circa 100 lei în plus. Oricum, rata este suportabilă şi trebuie să o achit, pentru că am girat cu casa acest împrumut", ne-a declarat Popa. De asemenea, şi prefectul Loredana Alexandru are o datorie de 25.000 euro, în urma unui împrumut contractat anul trecut pentru o perioadă de 30 de ani. Singurul care nu înregistrează datorii este Florin Cîrligea, din partea PDL.

Liberalul Jirlăianu s-a încumetat la un împrumut de 70.000 euro


Datorii sunt înregistrate şi în cazul consilierilor judeţeni, unde suma totală exprimată în euro se situează în jurul valorii de 290.000 euro. Debitul este cumulat de 14 consilieri, în timp ce ceilalţi 17 colegi, plus preşedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu, nu figurează cu datorii. O clasificare pe organizaţii politice arată că cea mai mare parte din sumă se contorizează la PNL, unde 3 consilieri au acumulat peste 100.000 euro. Următorul loc este ocupat de democrat-liberali cu aproximativ 100.000 euro, urmaţi de PSD-işti, circa 50.000 euro şi conservatori cu doar 11.400 euro.
Concret, potrivit declaraţiilor de avere postate pe site-ul CJ Brăila, cel mai mare datornic dintre consilieri este Neagu Jirlăianu de la PNL, care are contractat un credit de 70.000 euro. Acest împrumut a fost realizat în 2006, pe o perioadă de 10 ani, de unde rezultă că, lunar, numai pentru acoperirea creditului, fără a mai pune la socoteală şi dobânda, acesta achită suma de 583 euro. Pe de altă parte, veniturile lunare cumulate împreună cu soţia se ridică la aproximativ 2.200 euro, context în care un efort de aproape 600 euro lunar nu se resimte acut în bugetul de familie.
Ocupantul locului doi este Ionel Adetu de la PDL care a declarat că are un credit de 268.990 lei (aproximativ 63.000 euro, la cotaţia de astăzi a monedei europene) contractat în 2007, pe o perioadă de 20 de ani. Şi social-democrata Steluţa Dan apare cu o sumă notabilă la capitolul datorii, în contextul în care a înregistrat în declaraţia de avere 3 credite în sumă totală de 34.750 euro. Seria împrumuturilor la bănci a început în 2003 prin contractarea unui credit de 9.750 euro pe o perioadă de 20 de ani, pentru ca un an mai târziu să mai ia un credit de 5.000 euro scadent în acest an. Însă, cel mai mare împrumut apare în 2005, de 20.000 euro, urmând să-l achite integral în 2015. Pe acelaşi podium, ca ocupant al locului trei mai apare un liberal: Vasile Datcu, cu suma de 30.000 euro, credit contractat în 2007, scadent în 2012. Mai trebuie precizat că şi Sorin Enache de la PDL are 3 credite în derulare, la bănci diferite, însumând 24.000 euro, cel mai recent în valoare de 8.500 euro fiind contractat chiar anul trecut.

Consilierul PC Daniela Rădulescu are cel mai mare credit: 135.000 euro

Nici consilierii locali municipali nu s-au lăsat mai prejos şi au acumulat, potrivit propriilor declaraţii de avere, împrumuturi la bănci, atât în lei cât şi în valută, care, însumate, se ridică la aproximativ 244.000 euro. Spre deosebire de colegii de la CJ, numărul datornicilor este de doar 9 persoane, printre care şi primarul Aurel Simionescu, plus ambii viceprimari. De exemplu, edilul şef a declarat că are un credit de 5.000 euro pe o perioadă de 10 ani scadent în 2017, în timp ce colega de partid, vicele Doiniţa Ciocan, figurează cu un credit de 6.000 de dolari, contractat în 2005 pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, viceprimarul Stănel Necula de la PDL, a completat în declaraţia de avere că are două credite de câte 5.000 euro, la aceeaşi unitate bancară, ambele scadente în 2012, adică la final de mandat. Cea mai mare datorie însă o are conservatoarea Daniela Rădulescu. Aceasta figurează în declaraţia de avere cu impresionanta sumă de 135.000 euro, adică mai mult de jumătate din totalul împrumuturilor la bănci declarate de ceilalţi colegi. Împrumutul a fost contractat în cursul anului trecut şi se întinde pe o perioadă de 20 de ani. Un calcul simplu arată că lunar, numai pentru returnarea creditului, fără a mai pune la socoteală şi dobânda, Rădulescu trebuie să scoată din bugetul familiei aproximativ 560 euro. Ca termen de comparaţie, consilierul a declarat venituri anuale individuale de 22.230 lei, adică aproximativ 18.500 lunar, echivalentul a 440 euro. Totuşi, bugetul de familie este alimentat consistent de soţul acesteia, Ştefan Rădulescu, directorul Electrica - Distribuţie Brăila, pentru care în declaraţia de avere apare salariu plus dividende în cuantum total de 1,4 milioane lei/anual, ceea ce însemnă un venit mediu lunar de circa 28.000 euro.

Grupul de consilieri municipali PSD, dator la bănci cu 88.000 euro

După grupul de consilieri PC, următorii mari datornici sunt cei din grupul PSD care, împreună, acumulează datorii la bănci de aproximativ 88.000 euro. Sorin Boşneag (PSD) figurează cu două credite, unul în lei, iar al doilea în euro, însă împreună se ridică la aproximativ 32.500 euro. Eşalonarea la plată a celor două credite se întinde pe 20 de ani pentru împrumutul în euro şi de 10 ani în cazul împrumutului în lei. Şi colegul său de partid, Marian Dragomir, şi-a băgat pielea la saramură pentru 20 de ani, în contul unui împrumut de 30.600 euro, însă trebuie precizat că aceşti bani îi datorează Consiliului Judeţean. "Este vorba despre achiziţia unei locuinţe în baza prevederilor Ordonanţei 19, cu menţiunea că nu beneficiez de subvenţionarea dobânzii, rata lunară fiind de 820 lei", a precizat Dragomir, candidat pentru un post de europarlamentar, din partea PSD.
De asemenea, Maria Coroş are la rândul său două credite, unul de 5.000 euro contractat în 2006, iar celălalt de 10.500 euro, pentru care a semnat actele de împrumut cu banca în cursul anului trecut. Doru Damian a contractat şi el două credite, însă din declaraţia de avere nu se înţelege nici despre ce sume e vorba, nici care e perioada de rambursare.
Din grupul consilierilor de la PDL, doar 3 persoane au declarat că au datorii însumate la aproximativ 53.400 euro, din care cea mai mare parte revine lui Nicuşor Necula - 170.000 lei, echivalentul a 40.400 euro. În completare, viceprimarul Stănel Necula are două credite în sumă totală de 10.000 euro, iar Ionuţ Tîmplaru apare cu un împrumut de 3.000 euro.
În tabăra liberală, doar consilierul Marian Bueşteanu a completat capitolul datorii în declaraţia de avere, împrumutul consemnat de acesta fiind de 32.500 lei, contractat în 2006 pe o perioadă de 10 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro