Pompierii brăileni la bilanț. 2024, an greu, cu sute de incendii la Brăila. Zeci de persoane salvate dar și cinci vieți pierdute | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pompierii brăileni la bilanț. 2024, an greu, cu sute de incendii la Brăila. Zeci de persoane salvate dar și cinci vieți pierdute

anul trecut, echipajele ISU Brăila au răspuns la 6.140 de solicitări și  au intervenit la  243 de incendii din care au fost salvate 31 de persoane și bunuri în valoare de 33.784.000 lei • din păcate, s-au înregistrat și cinci decese, iar 59 de persoane au fost rănite în incendii * ca urmare a desfășurării a 836 de controale pentru verificarea respectării normelor de prevenire a incendiilor, au fost constatate 2.157 nereguli, fiind aplicate 2.083 sancţiuni din care 176 amenzi contavenționale în valoare de 3.284.100 lei.

 

 


Vineri, 14 februarie, în cadrul  conferinței de presă, organizate la sediul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” (ISU) Brăila, a fost prezentată de către inspectorul-șef, colonel Ion Cristian, activitatea desfășurată, pe parcursul anului 2024. Astfel, în 2024, echipajele ISU Brăila au răspuns la 6.140 de solicitări, ceea ce înseamnă, în medie, 17 intervenții pe zi. Cele mai multe dintre acestea au fost intervenții ale echipajelor SMURD (3.817 cazuri), urmate de stingerea incendiilor (243), asistența persoanelor (169) și alte tipuri de intervenții (1.621). Comparativ cu anul 2023, s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de intervenții, dar incendiile au rămas o provocare majoră. Pompierii au reușit să salveze 31 de persoane și au prevenit pagube materiale semnificative, estimate la peste 33 milioane lei.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, ISU „Dunărea” a fost solicitat să intervină la 243 de incendii, ceea ce reprezintă o creștere ușoară față de anul anterior. Focul a produs pagube materiale de peste 45 de milioane de lei, însă datorită intervenției prompte a salvatorilor au fost protejate bunuri în valoare de aproximativ 33,8 milioane de lei. În urma acestor evenimente, pompierii au reușit să salveze atât persoane cât și   animale. Din păcate, cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte 59 au suferit răni în incendii. Majoritatea incendiilor au avut loc în mediul urban (133 cazuri), însă și în zonele rurale s-au înregistrat 110 astfel de evenimente. Cauzele principale au fost instalațiile electrice defecte, focul deschis nesupravegheat, coșurile de fum necurățate și mijloacele de încălzire improvizate.

În plus, pompierii brăileni s-au confruntat cu 373 de incendii de vegetație, stuf și gunoi menajer, în care au fost afectate importante suprafețe de teren.

 

Prevenirea, o prioritate pentru ISU Brăila

Pe lângă intervențiile în situații de urgență, inspectoratul pune un accent deosebit pe activitatea preventivă. În anul 2024, au fost emise 62 de avize de securitate la incendiu și 26 de autorizații de securitate la incendiu, însă 72 de cereri de avize și 41 de cereri de autorizații au fost respinse din cauza documentației incomplete sau a neîncadrării în prevederile legale. În plus, au fost efectuate 836 de controale la operatori economici, instituii și alte obiective, în urma cărora au fost constatate 2.157 de nereguli. Inspectorii au aplicat 2.083 de sancțiuni contravenționale, dintre care 176 au fost amenzi, însumând 3,28 milioane de lei.

Colonelul Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” (ISU) Brăila, a subliniat importanța activității de prevenție în reducerea riscurilor și protejarea comunității. Activitățile de informare publică au inclus organizarea Zilei Porților Deschise cu ocazia unor evenimente precum Ziua Protecției Civile (28 februarie) și Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (13 octombrie). De asemenea, au fost amplasate puncte de informare în centre comerciale, pentru a aduce mai aproape de cetățeni măsurile de prevenire a incendiilor. Acesta a evidențiat că informarea cetățenilor cu privire la pericolele existente și măsurile de siguranță pe care trebuie să le adopte reprezintă un pilon esențial în misiunea inspectoratului. ”Activitatea de prevenție este la fel de importantă ca și intervenția propriu-zisă. Cu cât reușim să educăm mai bine populația și să reducem factorii de risc, cu atât numărul incidentelor scade, iar impactul acestora asupra comunității este mai mic. Campaniile de informare, controalele periodice și colaborarea cu autoritățile locale sunt elemente cheie care ne ajută să menținem un grad ridicat de siguranță”, a subliniat colonelul Ștefan Stoian.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro