Ponta, implicat în traficul de influenţă din «Dosarul Duicu» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta, implicat în traficul de influenţă din «Dosarul Duicu»

Procurorii DNA arată, într-un referat în cazul Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia, potrivit mediafax.ro.
Procurorii DNA spun, în referatul din 27 iunie pentru prelungirea arestării lui Adrian Duicu, fostul şef al CJ Mehedinţi, că Petre Tobă s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu.
Procurorii DNA precizează că "mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt".
În acest sens, ei menţionează, printre altele, "declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut aprecieri pozitive la adresa inculpatului Ponea Constantin Ştefan (fostul şef al Poliţiei Mehedinţi, n.r.)".

Trafic în biroul premierului

Potrivit referatului DNA citat, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.
La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia", se arată în referat.
La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi, spun procurorii.
"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", se arată în referatul procurorilor.
Aceştia mai spun că, în aceste împrejurări, fostul şef al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

Aranjament şi pentru soţia lui Ponea

"Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea...ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo...deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult", se mai spune în referat.
Procurorii notează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.
Cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: "l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok", se mai spune în referat.

Şi ministrul Justiţiei este implicat

Discuţii între Adrian Duicu, fost preşedinte al CJ Mehedinţi şi Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi preşedinte al TSD Mehedinţi, în legătură cu numirea Elisabetei Ponea într-o funcţie de conducere la PÎCCJ sau DNA, dar şi faptul că propunerea în cazul procuroarei a fost înaintată CSM de către ministrul Justiţiei apar în referatul procurorilor anticorupţie prin care aceştia cereau prelungirea măsurii arestării preventive în cazul fostului şef al CJ Mehedinţi, potrivit agerpres.ro.
În ceea ce priveşte folosul pretins de către Ştefan Ponea pentru soţia sa, Elisabeta Ponea, respectiv numirea într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii susţin că din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale au reieşit următoarele aspecte relevante:
"În 8 iulie 2013, Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi preşedinte al TSD Mehedinţi, căruia i-a spus să-i transmită lui Vlad Stoica, şef al Cancelariei Prim-ministrului, ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea", se spune în referatul DNA.
Potrivit documentului, în cadrul discuţiei, Adrian Duicu a convenit cu Adrian Bădescu ca acesta să-i spună şefului Cancelariei premierului că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte sensibile la telefon.
De asemenea, s-a reţinut de DNA că, în 2 septembrie 2013, Adrian Duicu i-a transmis lui Ştefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conţinut: Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta
"La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se mai spune în document.

Ponta neagă

Premierul Victor Ponta a declarat că nu l-a chemat niciodată pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, la Guvern pentru a se întâlni cu fostul şef al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
"Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu şi, de altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea, atunci când era ministru şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori" , a spus Ponta întrebat de presă dacă pe Tobă l-a chemat la Guvern pentru probleme legate de Poliţia Română sau de Duicu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro